Tret de sortida a un estudi per analitzar els mecanismes immunopatogènics i l’efecte de la vacunació en persones amb COVID-19 persistent

Hi participaran 300 persones en set centres repartits per tota Catalunya, entre els quals es troba Vall d'Hebron.

27/10/2021

Investigadores i investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han engegat un nou estudi per entendre els mecanismes immunopatogènics de la COVID-19 persistent i avaluar l’efecte i duració de les vacunes COVID-19 sobre els símptomes.

“La COVID-19 persistent és la nomenclatura que s’ha fet servir per anomenar els casos de pacients amb símptomes de durada superior a les 4 setmanes des de l’inici de la malaltia. La probabilitat de desenvolupar COVID-19 persistent no està relacionada amb la gravetat de la malaltia, però s’estima en fins a un 10% dels pacients”, explica Anna Berenguera, coordinadora de la recerca per part de l’IDIAPJGol. S’estima, d’altra banda, que els símptomes poden estar presents durant almenys sis mesos.

“El perfil de COVID-19 persistent correspon fonamentalment al d’una dona menor de 45 anys, que durant la infecció no va requerir hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi”, explica el Dr. Jordi Rello, investigador principal del grup de Recerca Clínica/Innovació en la Pneumònia i Sèpsia (CRIPS) del Vall d’Hebron Institut de Recerca i catedràtic de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya. “Eren joves, estaven sanes i ara, molts d’elles porten la vida d’una persona d’edat avançada. Per això és tan important insistir en la vacunació dels i les joves”, insisteix.

Possibles causes de la COVID-19 persistent

Hi ha diverses hipòtesis sobre les causes de la COVID-19 persistent. Una podria ser que el virus o bé proteïnes del virus persisteixin en determinades zones del cos produint una resposta inflamatòria. Una altra hipòtesis és que es produeixi una resposta inflamatòria molt forta a la infecció que produeixi dany en diferents teixits i també podria ser que es produeixin anticossos autoimmunes que podrien estar atacant diferents teixits del cos. “Necessitem entendre les causes i trobar biomarcadors per a poder buscar tractaments efectius i fer seguiment dels i les pacients i millorar així la seva qualitat de vida”, explica la Gemma Moncunill, investigadora principal de l’estudi a ISGlobal.

Efecte de la vacunació en les persones amb COVID-19 persistent

Es creu que les vacunes per a la COVID-19 podrien ajudar a algunes persones amb COVID-19 persistent, disminuint la intensitat dels símptomes. No se sap si totes les vacunes actuals tindrien un potencial efecte beneficiós, quant de temps duraria aquest efecte i quins serien els mecanismes. Aquests poden estar relacionats amb l’eliminació de virus persistents, proteïnes virals, o mitjançant immunomodulació no específica contra el virus.

En un estudi previ col·laboratiu de l’IDIAPJGol, el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la COVID-19 i l’Institut Català de la Salut, amb més de 2.000 persones, es va definir els perfils clínics de la COVID-19 persistent i la seva relació amb la qualitat de vida.

Ara, en aquest nou estudi engegat el 20 d’octubre, i amb una mostra d’unes 300 persones, s’investigaran els mecanismes immunopatògenics analitzant el perfil d’anticossos enfront el virus, els anticossos autoimmunes, biomarcadors de dany als teixits i l’activació i inflamació immunològica. A més s’avaluarà quin efecte tenen les vacunes contra la COVID-19. Per fer-ho,les persones participants han d’assistir a un dels set centres habilitats per tot el territori on se’ls farà una extracció de sang en diverses visites en el curs dels 2 anys que dura l’estudi.

Aquesta recerca s’està duent a terme en col·laboració amb el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la COVID-19 a Catalunya i està finançada per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.

“Des del col·lectiu ens felicitem per la participació del col·lectiu en aquest estudi. Entenem que sense recerca i investigació no podrem curar-nos. Sempre hem apostat per la recerca col·laborativa  i aquest estudi és una finestra d’esperança per a molts #covidpersistents”, explica Sílvia Soler, portaveu del col·lectiu.

 

Sobre la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu va néixer amb la missió d’ajudar a construir una sanitat centrada en el pacient i contribuir al desenvolupament de la recerca biomèdica. Per això, la Fundació està atenta als reptes i necessitats de les institucions que les vehiculen per tal d’ajudar-les i permetre que facin salts significatius per al bé dels pacients i les seves famílies. La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha realitzat diverses iniciatives en hospitals, instituts i centres de recerca per a impulsar projectes significatius per a la protecció i millora de la salut a la nostra societat.

Sobre l’IDIAPJGol

La Fundació Institut Universitari per a la recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut en el primer nivell assistencial que té com a objectiu impulsar i desenvolupar  la innovació, la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l'àmbit de l'atenció primària, i oferir formació amb la finalitat de generar coneixements, difondre resultats i traslladar-los a la pràctica clínica per a aportar eficiència al sistema sanitari i promoure i millorar la salut de les persones.

Sobre ISGlobal

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) és el fruit d’una aliança innovadora entre la Fundació ”la Caixa” i institucions acadèmiques i governamentals per contribuir a l’esforç de la comunitat internacional amb l’objectiu de fer front als reptes de la salut en un món globalitzat. ISGlobal consolida un node d’excel·lència basat en la recerca i l’assistència mèdica que té el seu origen en els àmbits hospitalari (Hospital Clínic i Parc de Salut MAR) i acadèmic (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra). El seu model de treball es basa en la generació de coneixement científic a través dels Programes i Grups de recerca, i en la seva translació a través de les àrees de Formació i Anàlisi i Desenvolupament Global. ISGlobal està acreditat com a “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa” i és membre del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya.

Sobre el Vall d’Hebron Institut de Recerca  

El VHIR es va crear l’any 1994 i en aquests anys ha assolit el lideratge en la recerca biomèdica esdevenint l’institut de recerca més important de Catalunya i un dels més destacats de l’Estat en termes de producció científica, assaigs clínics, patents, etc. És una institució que promou, desenvolupa i transfereix la recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Forma part de les aliances més potents en recerca com IRISCAT, CERCA, EATRIS l’EUHA, entre d’altres.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Curs Prematuritat: Debat, casos pràctics i demostració en directe

19.11.2024 - 08:45
Obstetricia i ginecologia
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Fluorescence-guided HBP surgery: current status and future perspectives'

Sala Juntes Nou Edifici VHIR
19.11.2024 - 15:00
Més informació

Curs Cir i Preeclàmpsia: Actualització i casos pràctics

20.11.2024 - 08:45
Obstetrícia i ginecología
Més informació

Curs avançat d'Instructors en Simulació

21.11.2024 - 08:45
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.