Tret de sortida a un estudi per analitzar els mecanismes immunopatogènics i l’efecte de la vacunació en persones amb COVID-19 persistent

Hi participaran 300 persones en set centres repartits per tota Catalunya, entre els quals es troba Vall d'Hebron.

27/10/2021

Investigadores i investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han engegat un nou estudi per entendre els mecanismes immunopatogènics de la COVID-19 persistent i avaluar l’efecte i duració de les vacunes COVID-19 sobre els símptomes.

“La COVID-19 persistent és la nomenclatura que s’ha fet servir per anomenar els casos de pacients amb símptomes de durada superior a les 4 setmanes des de l’inici de la malaltia. La probabilitat de desenvolupar COVID-19 persistent no està relacionada amb la gravetat de la malaltia, però s’estima en fins a un 10% dels pacients”, explica Anna Berenguera, coordinadora de la recerca per part de l’IDIAPJGol. S’estima, d’altra banda, que els símptomes poden estar presents durant almenys sis mesos.

“El perfil de COVID-19 persistent correspon fonamentalment al d’una dona menor de 45 anys, que durant la infecció no va requerir hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi”, explica el Dr. Jordi Rello, investigador principal del grup de Recerca Clínica/Innovació en la Pneumònia i Sèpsia (CRIPS) del Vall d’Hebron Institut de Recerca i catedràtic de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya. “Eren joves, estaven sanes i ara, molts d’elles porten la vida d’una persona d’edat avançada. Per això és tan important insistir en la vacunació dels i les joves”, insisteix.

Possibles causes de la COVID-19 persistent

Hi ha diverses hipòtesis sobre les causes de la COVID-19 persistent. Una podria ser que el virus o bé proteïnes del virus persisteixin en determinades zones del cos produint una resposta inflamatòria. Una altra hipòtesis és que es produeixi una resposta inflamatòria molt forta a la infecció que produeixi dany en diferents teixits i també podria ser que es produeixin anticossos autoimmunes que podrien estar atacant diferents teixits del cos. “Necessitem entendre les causes i trobar biomarcadors per a poder buscar tractaments efectius i fer seguiment dels i les pacients i millorar així la seva qualitat de vida”, explica la Gemma Moncunill, investigadora principal de l’estudi a ISGlobal.

Efecte de la vacunació en les persones amb COVID-19 persistent

Es creu que les vacunes per a la COVID-19 podrien ajudar a algunes persones amb COVID-19 persistent, disminuint la intensitat dels símptomes. No se sap si totes les vacunes actuals tindrien un potencial efecte beneficiós, quant de temps duraria aquest efecte i quins serien els mecanismes. Aquests poden estar relacionats amb l’eliminació de virus persistents, proteïnes virals, o mitjançant immunomodulació no específica contra el virus.

En un estudi previ col·laboratiu de l’IDIAPJGol, el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la COVID-19 i l’Institut Català de la Salut, amb més de 2.000 persones, es va definir els perfils clínics de la COVID-19 persistent i la seva relació amb la qualitat de vida.

Ara, en aquest nou estudi engegat el 20 d’octubre, i amb una mostra d’unes 300 persones, s’investigaran els mecanismes immunopatògenics analitzant el perfil d’anticossos enfront el virus, els anticossos autoimmunes, biomarcadors de dany als teixits i l’activació i inflamació immunològica. A més s’avaluarà quin efecte tenen les vacunes contra la COVID-19. Per fer-ho,les persones participants han d’assistir a un dels set centres habilitats per tot el territori on se’ls farà una extracció de sang en diverses visites en el curs dels 2 anys que dura l’estudi.

Aquesta recerca s’està duent a terme en col·laboració amb el col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la COVID-19 a Catalunya i està finançada per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.

“Des del col·lectiu ens felicitem per la participació del col·lectiu en aquest estudi. Entenem que sense recerca i investigació no podrem curar-nos. Sempre hem apostat per la recerca col·laborativa  i aquest estudi és una finestra d’esperança per a molts #covidpersistents”, explica Sílvia Soler, portaveu del col·lectiu.

 

Sobre la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu va néixer amb la missió d’ajudar a construir una sanitat centrada en el pacient i contribuir al desenvolupament de la recerca biomèdica. Per això, la Fundació està atenta als reptes i necessitats de les institucions que les vehiculen per tal d’ajudar-les i permetre que facin salts significatius per al bé dels pacients i les seves famílies. La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha realitzat diverses iniciatives en hospitals, instituts i centres de recerca per a impulsar projectes significatius per a la protecció i millora de la salut a la nostra societat.

Sobre l’IDIAPJGol

La Fundació Institut Universitari per a la recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut en el primer nivell assistencial que té com a objectiu impulsar i desenvolupar  la innovació, la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l'àmbit de l'atenció primària, i oferir formació amb la finalitat de generar coneixements, difondre resultats i traslladar-los a la pràctica clínica per a aportar eficiència al sistema sanitari i promoure i millorar la salut de les persones.

Sobre ISGlobal

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) és el fruit d’una aliança innovadora entre la Fundació ”la Caixa” i institucions acadèmiques i governamentals per contribuir a l’esforç de la comunitat internacional amb l’objectiu de fer front als reptes de la salut en un món globalitzat. ISGlobal consolida un node d’excel·lència basat en la recerca i l’assistència mèdica que té el seu origen en els àmbits hospitalari (Hospital Clínic i Parc de Salut MAR) i acadèmic (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra). El seu model de treball es basa en la generació de coneixement científic a través dels Programes i Grups de recerca, i en la seva translació a través de les àrees de Formació i Anàlisi i Desenvolupament Global. ISGlobal està acreditat com a “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa” i és membre del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya.

Sobre el Vall d’Hebron Institut de Recerca  

El VHIR es va crear l’any 1994 i en aquests anys ha assolit el lideratge en la recerca biomèdica esdevenint l’institut de recerca més important de Catalunya i un dels més destacats de l’Estat en termes de producció científica, assaigs clínics, patents, etc. És una institució que promou, desenvolupa i transfereix la recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Forma part de les aliances més potents en recerca com IRISCAT, CERCA, EATRIS l’EUHA, entre d’altres.

Share it:

Notícies relacionades

Related activities

ECMOBARNA - ECPR Curso avanzado de reanimación cardiopulmonar extracorpórea

Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) Hospital General - 3a Planta Hospital Universitario Vall d’Hebron Pg. de la Vall d\\\'Hebron, 119, 08035 Barcelona
04/05/2024 - 10:00
Médicos con experiencia en el tratamiento de pacientes críticos y del soporte con ECMO que tengan competencia en canulación percutánea ecoguiada. - Enfermeras que trabajen en unidades de críticos con experiencia en dispositivos de soporte vital extracorpóreo.
More information

I Jornada d’abordatge clínic en malalties infeccioses

04/17/2024 - 16:00
Dirigit a residents de qualsevol especialitat.
More information

Curso de introducción a la metodología estadística en investigación en salud

Online
04/22/2024 - 09:00
El curso de Introducción a la Metodología Estadística en Investigación en Salud está dirigido a personas que quieren empezar a investigar en el ámbito de las ciencias de la salud y tienen conocimientos básicos previos en estadística.
More information

III Curso TEA a lo largo de la vida

04/25/2024 - 09:00
Psiquiatras, psicólogos y cualquier profesional vinculado a la salud mental.
More information

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.