Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat que compta amb tres robots Da Vinci

El nou Da Vinci disposa de dues consoles per controlar el sistema robòtic. Una novetat que permet fer cirurgies multidisciplinàries, és a dir, que professionals de dues especialitats diferents intervinguin el mateix pacient. La cirurgia robòtica possibilita realitzar intervencions menys invasives i més precises, elimina la tremolor o els moviments involuntaris dels cirurgians i les cirurgianes, i ofereix un postoperatori més ràpid i menys dolorós.

27/06/2021

Han passat onze anys des que el primer robot Da Vinci va entrar a treballar a un quiròfan de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquell robot Da Vinci va ser el primer de la Unió Europea capaç d’intervenir en una operació pediàtrica. Des d’aleshores, aquest sistema de cirurgia robòtica que es va crear a Silicon Valley a partir de patents militars s’ha fet un lloc als hospitals i no ha deixat de reinventar-se. Ja n’han aparegut quatre versions del robot Da Vinci que permeten més precisió en les intervencions i postoperatoris més ràpids.

Per augmentar el nombre de pacients i de patologies que se’n poden beneficiar de la cirurgia robòtica, Vall d’Hebron acaba d’incorporar el seu tercer robot Da Vinci. Amb aquesta adquisició es converteix en el primer centre de l’Estat amb tres robots quirúrgics. Aquest tercer sistema robòtic permetrà fer entre 200 i 300 cirurgies robòtiques més cada any.

“Els tres robots operen des del Bloc Quirúrgic de l’Hospital General Vall d’Hebron, inaugurat el 2016, que compta amb 19 quiròfans en 10.000 metres quadrats per realitzar cirurgies d’alta complexitat”, explica la Dra. Elena Suárez, coordinadora quirúrgica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Cal destacar que dos dels quiròfans són híbrids, és a dir, estan equipats amb arcs quirúrgics que permeten realitzar procediments de diagnòstic mentre s’està operant, d’aquesta manera no cal traslladar el pacient a la sala de radiologia i es pot fer una cirurgia més precisa i menys invasiva. Els quiròfans també incorporen navegadors de neurocirurgia, sistemes d’imatge en 3D i ecografia integrada. A més, el Bloc Quirúrgic disposa d’un sistema de seguiment digital dels pacients. El pacient duu una polsera amb un tag que, connectat via Bluetooth a un conjunt de balises repartides per la zona quirúrgica, permet a l’equip mèdic i als familiars tenir informació en temps real d’on es troba. 

Més seguretat i eficàcia gràcies al nou Da Vinci

Amb el robot Da Vinci, el cirurgià o la cirurgiana no opera directament sobre el pacient. Ho fa assegut dins una consola amb la qual manipula virtualment l’instrumental quirúrgic. La visió des de la consola, situada fora del camp estèril, permet veure l’interior del pacient en tres dimensions i amb un augment de la realitat fins a 10 cops. Això facilita un treball de gran precisió, ja que el Da Vinci ofereix una àmplia visibilitat i més graus de llibertat en els moviments. La tecnologia Da Vinci permet realitzar incisions mínimes, menys invasives i precises. Elimina la tremolor o els moviments involuntaris dels cirurgians i les cirurgianes i també el cansament postural en les intervencions llargues. A més, aquests braços garanteixen moviments impossibles per al braç humà. Per exemple, permet operar un càncer de pulmó amb quatre incisions de 8 mil·límetres en comptes d’obrir el tòrax del pacient amb un tall de 15 a 20 centímetres per separar les costelles i arribar al pulmó. Els avantatges de la cirurgia robòtica per al pacient és un postoperatori millor i més curt, menys sagnat, menys dolors, menys possibilitats de complicacions i una més ràpida recuperació. “Tot això, de manera indirecta, incideix en una millor gestió dels recursos hospitalaris”, apunta la Dra. Elena Suárez.

El tercer robot Da Vinci presenta una important novetat: compta amb dues consoles. “Això vol dir que permet fer cirurgies multidisciplinàries. Poden operar dos cirurgians o cirurgianes de diferents especialitats al mateix pacient, cadascú des de la seva consola. Quan una malaltia afecta diferents òrgans, per exemple, una endometriosi en què pot estar afectat l’úter, els ovaris i l’intestí, dos especialistes (Ginecologia i Cirurgia General) poden intervenir simultàniament al o a la pacient”, detalla la Dra. Elena Suárez. D’aquesta manera no cal que la persona se sotmeti a dues cirurgies diferents, fet que permet guanyar en seguretat i reduir el temps de recuperació.  

A més de les dues consoles, des d’on el cirurgià o la cirurgiana controla els instruments quirúrgics, el nou robot Da Vinci disposa els mateixos elements que els seus predecessors. Té quatre braços mòbils: un és una càmera i els altres tres són per manipular material quirúrgic. “El robot Da Vinci no té autonomia per fer moviments quirúrgics, els cirurgians i les cirurgianes són els cervells de les intervencions i els braços del robot només tradueixen els moviments de la mà del professional”, matisa la Dra. Elena Suárez. La quarta peça del robot és una torre de visió que permet visualitzar la cirurgia amb càmeres que ofereixen una imatge en alta definició.

Per dirigir el Da Vinci es necessita una formació específica i una acreditació per realitzar cirurgia robòtica. Vall d’Hebron va incorporar l’any 2019 una formació reglada en cirurgia robòtica per als metges residents (MIR), coordinada pel Dr. Ramon Vilallonga, del Servei de Cirurgia General. Aquesta formació se suma a la formació en laparoscòpia. “La cirurgia robòtica és l’evolució de la laparoscòpia i és fonamental que els futurs cirurgians i cirurgianes coneguin aquesta tècnica”, explica la Dra. Elena Suárez.

Aposta per la cirurgia robòtica de màxima complexitat

Com assenyala la Dra. Elena Suárez, “tenir tres Da Vinci ens permet fer tres operacions robòtiques simultànies i, per tant, calculem que podrem fer entre 200 i 300 cirurgies robòtiques més cada any”. Les indicacions del robot Da Vinci permeten intervenir cada cop en més especialitats. L’any 2009, Vall d’Hebron va començar amb el primer Da Vinci fent intervencions de cirurgia general, ginecològica, pediàtrica i urològica. Enguany, s’ha arribat a les 1.300 intervencions urològiques amb cirurgia robòtica i s’han fet mil operacions de cirurgia general i 600 intervencions ginecològiques. En paral·lel, la cirurgia robòtica s’ha ampliat a més especialitats com la cirurgia toràcica, la cirurgia hepatobiliar, la cirurgia oncològica i la cirurgia de l’esfera digestiva i ara s’ampliarà a la cirurgia esofagogàstrica. En total, ja se n’han fet més de 3.500 intervencions.  “Cada cop es fan més operacions amb els robots Da Vinci. La cirurgia robòtica ja és molt important en el present i anirà guanyant rellevància en el futur dels centres d’alta complexitat i expertesa com  Vall d’Hebron”, diu la Dra. Elena Suárez.

L’any 2016, Vall d’Hebron va ser el primer centre de l’Estat a disposar de dos robots Da Vinci. I es va convertir en el primer centre sanitari català en practicar una cistectomia amb derivació ileal intracorpòria, és a dir, extreure la bufeta i reconstruir-la sense obrir al pacient a través del Da Vinci.  El 2018, Vall d’Hebron va ser el primer centre de Catalunya que utilitzava el robot Da Vinci d’última generació en càncer de pulmó. El robot Da Vinci també s’empra per fer  cerclatges abdominals. Recentment, a Vall d’Hebron ha nascut el primer nadó de l’Estat després de practicar a la mare un cerclatge abdominal per via robòtica per solucionar una incompetència cervical uterina. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.