Biòpsia de medul·la òssia
La biòpsia de medul·la òssia serveix per analitzar la sang medul·lar del teixit ossi i diagnosticar malalties de la sang. La medul·la òssia és un òrgan difús que està present entre les petites cel·les dels ossos i on resideixen les cèl·lules mare que donen lloc a les que circulen per la sang. Aquest fet implica que l'accés a aquest compartiment dels nostres ossos dona informació de les cèl·lules precursores de la sang i també de si hi ha presència de cèl·lules estranyes o microorganismes, amb caràcter invasiu.
Per a què serveix?
Per a veure tots els estadis maduratius de les cèl·lules de la sang, tant en cas de diagnòstic o també per avaluar la resposta al tractament efectuat en cas de malaltia neoplàsica.
També per descartar o confirmar la presència de cèl·lules que no hi haurien de ser en condicions normals.
Com es fa?
Amb anestèsia local es fa una punció i aspiració d'un territori ossi ric en cèl·lules precursores, usualment es fa en la cresta ilíaca (part posterior de la pelvis) o en l'estèrnum.
A través de la punció s’extreu una mostra de teixit ossi i sang medul·lar de les crestes ilíaques.
La prova dura entre 10 i 15 minuts després dels quals es fa una compressió forta del lloc de la punció durant uns minuts i es posa un apòsit que cal treure passades 24 hores.
Heu de tenir en compte que fins passades 24 hores de la prova no es poden fer esforços ni carregar pes. Després es pot fer vida normal.
En el cas de dolor o molèsties es poden prendre analgèsics.