Vall d’Hebron i el Tibidabo celebren un acte per visibilitzar que el càncer de mama diagnosticat durant l’embaràs es pot tractar

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta amb un programa multidisciplinari per tractar dones embarassades amb càncer de mama. Des de 2001, ha atès 83 dones, 67 de les quals van continuar amb l’embaràs

19/11/2022

El càncer no és una malaltia que s’agafi com el virus de la grip o una infecció causada per un bacteri. Molt resumidament, comença amb un grup de cèl·lules que escapen dels controls habituals de l’organisme i es reprodueixen descontroladament. I aquest desgavell pot tenir lloc també durant l’embaràs. Malgrat que el càncer diagnosticat durant l’embaràs és poc freqüent, es pot presentar en 1 de cada 3.000 embarassos, segons dades de la Societat Americana del Càncer.

Per donar visibilitat a aquesta realitat, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Tibidabo han celebrat avui un acte on s’han reunit les famílies de dones diagnosticades d’un càncer de mama durant l’embaràs tractades dins el programa de Vall d’Hebron. L’acte ha començat amb uns parlaments a la plaça dels Somnis del Tibidabo i ha acabat amb les famílies gaudint de la resta del dia al parc d’atraccions. El Dr. José Manuel Domínguez, subdirector assistencial de Vall d’Hebron, ha destacat que “per a Vall d’Hebron és un eix estratègic seguir avançant en el tractament de les dones amb càncer de mama. Com a centre altament especialitzat, oferim a les dones amb càncer de mama gestacional una assistència multidisciplinària per tractar la patologia i aconseguir que l’embaràs arribi a terme si així ho desitgen”, ha explicat.

Un programa que atén cinc pacients de mitjana cada any

El diagnòstic d’un càncer gestacional suposa un trasbals emocional per a les dones i el seu entorn, però el primer que han de saber és que el diagnòstic no és necessariament sinònim d’interrupció de l’embaràs. “El càncer de mama es pot tractar durant l’embaràs ja que es pot fer cirurgia en qualsevol moment i quimioteràpia a partir del segon trimestre”, posa en relleu la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i Investigadora Principal del grup de Càncer de Mama del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). La prova són els 72 infants que han nascut en aquest context en els darrers vint anys a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Vall d’Hebron va començar a registrar els casos de dones embarassades amb càncer de mama el 2001. I el 2006 es va constituir un programa multidisciplinari per informar i fer un seguiment específic a les dones a les quals se’ls diagnostica un tumor de mama durant l’embaràs. En aquest temps, hem tractat 83 pacients, de les quals 67 han estat mares i cinc d’elles van tenir un part gemel·lar. Onze dones van optar per interrompre la gestació després del diagnòstic de càncer de mama i altres cinc van patir un avortament espontani durant el primer trimestre.

En el seguiment d’aquests vint anys de programa, d’aquestes 83 pacients tractades, un 70%  viu, i 25 dones malauradament han mort a conseqüència de la malaltia. El Cèsar i els seus quatre fills, que van perdre la mare, l’Adriana, el 2014, dos anys després de donar a llum, han donat veu a aquestes dones durant l’acte d’avui. En l’acte d’homenatge, també han compartit el seu testimoni la Ivana, que va ser tractada amb quimioteràpia l’any 2016, quan estava embarassada de bessons, i ara està curada i acompanya pacients que acaben de ser diagnosticades, i el Joei, que té 13 anys i va venir al món després que la seva mare, la Inés, fos diagnosticada i tractada amb quimioteràpia durant el seu embaràs. Finalment, Teresa Portugal, una pacient tractada l’any 2015, ha volgut llegir una carta d’agraïment als i les professionals de Vall d’Hebron, en la qual ha incidit en la idea que vol visibilitzar l’acte, que el càncer durant l’embaràs es pot tractar. “Sempre que veig la cara del meu fill petit, penso en com n’estic d’agraïda. Recordo la primera visita amb la Dra. Cristina Saura. Estava molt nerviosa i tenia molta por perquè pensava que em confirmaria el que em van dir a un altre hospital en relació amb el fill que esperava. Però en escoltar-la, les meves pors es van convertir en esperances (...) Gràcies per mirar-nos com persones i no com un número d’una estadística. Gràcies infinites”, ha llegit emocionada. Tot seguit, l’equip de Vall d’Hebron ha sorprès les pacients i les seves famílies amb una cançó creada per Sífasol per aquesta ocasió.

Una realitat poc coneguda

Durant l’acte, la Dra. Cristina Saura ha emfatitzat que la interrupció de l’embaràs mai és una recomanació terapèutica en quant el tractament del càncer: “El pronòstic del càncer de mama és independent de tirar endavant l’embaràs. Encara hi ha molt desconeixement entre les pacients i els professionals que no es dediquen a aquests casos tan específics i per això és important fer-ne divulgació”, diu.

Quan a Vall d’Hebron es diagnostica o arriba un cas d’una dona amb càncer de mama s’inclou en el programa on diferents especialistes de Cirurgia, Oncologia i Obstetrícia realitzen una valoració per poder informar la pacient i la família i oferir el tractament més adequat. Es té en compte el moment de l’embaràs, el tipus de tumor i l’estadi en el qual es diagnostica. L’objectiu del tractament d’una dona embarassada amb càncer de mama és el mateix que quan no està embarassada. “Posem totes les cartes sobre la taula i valorem què és el millor per a la mare i per a la seguretat del nadó”, diu la Dra. Cristina Saura. “També expliquem les diferències entre tractaments si es segueix amb l’embaràs o si es decideix interrompre la gestació. Tirar endavant o no l’embaràs és una decisió personal, mai una recomanació terapèutica. Nosaltres informem i acompanyem les pacients i les famílies en el camí que decideixin seguir”, matisa el Dr. Martin Espinosa, Cap de la Unitat de Patologia Mamària del Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

L’embaràs no és un factor de risc per al càncer, ans al contrari. El principal problema que es troben les dones embarassades és que els canvis fisiològics que es generen en els pits durant la gestació pot dificultar el diagnòstic d’un tumor. Per això, davant de qualsevol sospita s’ha de consultar als i les professionals per realitzar els estudis complementaris oportuns.

Un tractament personalitzat i multidisciplinari

Tot i haver-hi diverses línies de recerca per veure si biològicament aquest tumor en les dones embarassades és diferent, per ara, s’etiqueta i s’ofereix el mateix tractament que la resta de tumors de mama. La cirurgia es pot realitzar en qualsevol moment de l’embaràs, l’única cosa que s’ha de tenir en compte és l’anestèsia. En canvi, la quimioteràpia es pot donar a partir del segon trimestre. Durant el primer trimestre està contraindicada perquè s’estan formant els òrgans del nadó. El tractament hormonal, les teràpies diana dirigides contra tumors HER2 positius, la immunoteràpia i la radioteràpia estan contraindicades. De les 67 dones amb càncer de mama ateses a Vall d’Hebron que van continuar amb l’embaràs, 46 van rebre quimioteràpia (69%) i 30 van passar per quiròfan (45%) durant el seu embaràs.

“Per ara, el risc més gran que tenen els nadons de mares que han rebut quimioteràpia és un part prematur”, comenta la Dra. Silvia Arévalo, cap de la Unitat de Medicina Fetal. “Intentem que les dones arribin a una edat gestacional tan avançada com sigui possible i després fem el seguiment dels infants que han rebut quimioteràpia”, afegeix. En el cas de 14 pacients tractades en aquest programa, la primera maniobra del tractament va ser la inducció al part, un 21% de les 67 dones que van decidir tirar endavant l’embaràs. Val a dir que totes estaven en un moment de gestació avançat.

 

El càncer de mama es pot tractar durant l’embaràs ja que es pot fer cirurgia en qualsevol moment i quimioteràpia a partir del segon trimestre. La prova són els 72 infants que han nascut en el marc del programa de la Unitat de Càncer de Mama

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.