Els presidents del Col·legi de Podòlegs de Catalunya i del Consell General de Col·legis de Podòlegs d’Espanya visiten la Unitat de Peu Diabètic

Vall d’Hebron ha aconseguit reduir les amputacions totals en un 31,2% dels pacients amb diabetis gràcies a la tasca de la unitat.

09/03/2022

El president del Col·legi de Podòlegs de Catalunya, Manel Pérez i la presidenta del Consell General de Col•legis de Podòlegs d'Espanya, Elena Carrascosa, han visitat la Unitat del Peu Diabètic de Vall d'Hebron per conèixer-la de primera mà, davant els bons resultats obtinguts en l'abordatge d'aquests pacients. Des de la seva posada en marxa el 2016, la Unitat Multidisciplinària de Peu Diabètic ha aconseguit reduir en un 31,2% les amputacions totals d'un membre inferior i en un 42,1% les amputacions majors (per sobre dels genolls). D'aquesta manera, Vall d'Hebron ha superat amb escreix l'objectiu fixat al Pla de Salut de Catalunya del 2016-2020, que marcava disminuir en un 10% les amputacions d'un membre inferior a pacients diabètics. Durant el període 2011-2015, previ a la creació de la Unitat, van efectuar-se a l'Hospital Vall d'Hebron 264 amputacions totals i 59 majors, enfront de les 193 amputacions totals i les 36 amputacions majors registrades entre els anys 2016-2020.

El gerent de Vall d'Hebron, el Dr. Albert Salazar, la Dra. Cristina Hernández, coordinadora de la Unitat Multidisciplinària de Peu Diabètic, i Roser Lara, adjunta d'Infermeria, van acompanyar Elena Carrascosa i Manel Pérez durant la seva visita a Vall d'Hebron, així com els podòlegs de la Unitat de Peu Diabètic Anabel Palma i Jordi Samaniego. Cada 30 segons es realitza una amputació d'un membre inferior no traumàtica al món, en un 85% a pacients amb diabetis, que acostumem a anar precedides d'una nafra ipsilateral. La mortalitat a cinc anys de l'aparició d'una nafra de peu diabètic supera a la majoria dels càncers, a excepció del càncer de pulmó. "Les amputacions en els pacients amb peu diabètic tenen un alt cost personal, social i sanitari i, a més, aquests pacients presenten un risc cardiovascular molt elevat", comenta la Dra. Cristina Hernández, al capdavant de la Unitat Multidisciplinària de Peu Diabètic: "ens cal molta sensibilització per reduir-les al màxim".

La Unitat del Peu Diabètic de Vall d'Hebron està coordinada pel Servei d'Endocrinologia i és fruit d'un treball multidisciplinari on destaca participació de podòlegs, d'infermeria i els serveis d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular, Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica, Medicina Física i Rehabilitació, Malalties Infeccioses, Cirurgia Plàstica i Cremats i Radiodiagnòstic. Donada la comorbilitat i alta complexitat del peu diabètic, l'abordatge d'aquests pacients no es pot fer d'una altra manera que no sigui la transversalitat.

"Les amputacions en els pacients amb peu diabètic tenen un alt cost personal, social i sanitari i, a més, aquests pacients presenten un risc cardiovascular molt elevat", comenta la Dra. Cristina Hernández, al capdavant de la Unitat Multidisciplinària de Peu Diabètic.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.