Josep Tabernero obté el Premi Nacional de Recerca 2019 per la seva contribució internacional a la investigació oncològica

El Dr. Josep Tabernero és cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia.

28/06/2020

El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat l’oncòleg Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), amb el Premi Nacional de Recerca 2019, en la que és la 30a edició d’aquests guardons. Llicenciat en Medicina i Cirurgia amb Premi Extraordinari de Llicenciatura en 1987 i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Tabernero ha esdevingut un dels investigadors més rellevants i amb majors contribucions internacionals a la recerca oncològica, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i les teràpies moleculars.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador/ora que hagi contribuït recentment, de manera significativa i internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó, amb una dotació econòmica de 40.000 euros, distingeix enguany la ingent tasca del Dr. Josep Tabernero, qui ha significat avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com ara el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer. Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG). 

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha posat en valor la recerca d’avantguarda dels guardonats, assenyalant que “arran de la pandèmia de COVID-19, el conjunt de la societat ha entès que la nostra vida, en gran part, depèn de la ciència. I Josep Tabenero i Sílvia Osuna en són uns referents d’excel·lència”. Chacón ha agraït en nom del Govern de Catalunya la contribució dels dos investigadors “per posicionar el nostre país i millorar, alhora, la competitivitat de la nostra economia i el benestar social”.

En una conversa telemàtica amb els dos investigadors guardonats i el director general de la FCRI, Jordi Portabella, la consellera ha destacat “el perfil transversal, de 360 graus, del Dr. Josep Tabernero, que complementa el fet de ser un excel·lent investigador amb una formació empresarial, activitat docent i projecció internacional”.  

Trajectòria del Dr. Josep Tabernero

El Dr. Josep Tabernero, que també és responsable de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) «la Caixa», unitat pionera a Espanya, dedicada al desenvolupament d'assaigs clínics de teràpies moleculars, manté vocacionalment una estreta relació amb els pacients. Així mateix ha participat en el desenvolupament de diferents fàrmacs per al tractament del càncer colorectal que, avui dia, formen part del tractament estàndard d’atenció. Basant-se en el concepte que cadascun dels tumors té una identitat genètica diferent, el grup de recerca del Dr. Josep Tabernero treballa en desenvolupar teràpies moleculars adreçades a oncoproteïnes específiques, per tal de aconseguir tractaments personalitzats.

El seu grup investiga per identificar nous marcadors pronòstics i predictius de resposta a diversos tractaments i d’altres de resistència, tan primària (innata)com secundària (deguda al tractament). Aquests marcadors són característiques genètiques del tumor i els teixits que condicionen la resposta del tumor. El Dr. Josep Tabernero i el seu grup han estat pioners en el desenvolupament precoç de fàrmacs (estadis inicials del desenvolupament clínic experimental) per tractar càncers del tracte intestinal, així com la recerca preclínica i translacional associada, incloent-hi eines experimentals innovadores relacionades amb la biòpsia liquida, els xenoempelts en models animals (ratolins) o la definició, per primera vegada, dels subtipus moleculars de càncer colorectal.

Altres distincions

Els Premis Nacionals de Recerca han guardonat Sílvia Osuna per l’estudi dels processos bioquímics relacionats amb la catàlisi enzimàtica i el desenvolupament de simulacions i eines computacionals per al disseny de nous enzims d’interès per a la indústria farmacèutica. També han guardonat la Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, l’Associació Catalana de Comunicació Científica i Ricoh Additive Manufacturing Centre. Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.