Recomanacions per als infants després d’una ablació cardíaca
L’ablació cardíaca és un procediment que s’utilitza per solucionar les alteracions en el ritme cardíac. Després de la intervenció i un cop hagi rebut l’alta, el nen o la nena ha de continuar amb lescures.
Abans de marxar, l’equip mèdic i d’infermeria donarà a la família les pautes i recomanacions per al procés de recuperació.

Cal tenir en compte les recomanacions següents:
Higiene personal
El nen o la nena es pot dutxar 24 hores després del procediment. Els banys d’immersió es poden fer a partir dels 7 o 10 dies, quan la zona de la punció estigui totalment curada.
Durant els 3 o 4 primers dies a casa, s’ha de netejar la ferida cada dia amb aigua i sabó i aplicar-hi una mica d’antisèptic. Es recomana la clorhexidina aquosa al 2 %. Després, cal tapar la zona amb un apòsit de tela.
Repòs i activitat
El nen o la nena ha de reposar a casa durant 3 o 4 dies. No ha de fer exercicis bruscos, com pujar escales, ni estar a peu dret durant gaire estona. Un cop hagin passat aquests dies, pottornar a l’escola.
L’infant pot dur una vida normal, però sense fer esport fins al cap de dues setmanes del procediment. A l’estiu, es pot banyar a la platja o a la piscina quan hagin passat 10 dies de la intervenció.
Alimentació
El nen o la nena pot seguir la dieta habitual. Ha de ser completa i variada.
Els primers dies, s’han de controlar els aspectes següents:
Punt de punció
Fer un seguiment del punt de punció. Si es posa vermell o supura, o si l’infant té febre, és necessari consultar-ho amb el centre sanitari de referència.
És normal que aparegui un petit hematoma a la zona de la punció. Si la massa és grossa, és un signe d’hemorràgia. Pot causar dolor i malestar a l’infant. En aquest cas, cal consultar també al metge o a la metgessa de referència.
Dolor
A la zona de la punció, a l’esquena o a l’abdomenpot aparèixer dolor punxant, de poca intensitat i durada. Acostuma a disminuir amb el pas dels dies i es pot controlar amb analgèsics convencionals. És freqüent i no és un motiu de preocupació.
Si es tracta d’un dolor més intens i prolongat, cal consultar-ho amb l’equip mèdic per evitar possibles complicacions.
Temperatura
Si la temperatura del nen o la nena puja, cal consultar-ho amb el centre sanitari de referència.
Sensació de palpitacions
Els dies següents de l’ablació, el nen o la nena pot sentir el batec del cor més fort. És normal i desapareix amb el pas dels dies.
Cal seguir el tractament prescrit i les recomanacions dels equips de cardiologia i d’infermeria.
Alguns signes d’alarma que cal tenir en compte són:
- Febre superior a 38 °C: si apareix febre passades 24 hores, podria ser a causa d’una infecció.
- Dolor intens i mantingut.
- Cames fredes i pàl·lides.
- Si sagna el punt de punció, cal fer una compressió durant 15 minuts. Si no deixa de sagnar, cal anar al centre sanitari de referència.
- L’aparició d’un hematoma gran a la zona de la punció o una massa dura.
Professionals de Vall d’Hebron que s’hi relacionen:
- Professionals del Servei de Cardiologia Pediàtrica
- Personal d’infermeria especialista pediàtrica. Planta 2a Pediatria