Vall d'Hebron va acollir la reunió de treball del IMI-2 EU-PEARL per desenvolupar plataformes d’assaigs clínics sobre el NASH

Durant dos dies, 30 persones entre investigadors del servei d'Hepatologia i experts del sector han posat les bases per aquest projecte.

17/05/2022

Investigadors del servei d'hepatologia de l’Hospital Universitari de Vall Hebron i de grup de Malalties hepàtiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca, i experts del sector, tots ells pertanyents del IMI-2 EU-PEARLConsortium, acord d'adjudicació núm. 853966, es van trobar a Barcelona els dies 11 i 12 de maig. L'objectiu principal de la reunió era avançar en el desenvolupament d’una plataforma d’assaig clínic per a la malaltia d’esteatohepatitis no alcohòlica (NASH). 

Aquesta reunió va tenir lloc en el context del programa de la Unió Europea per les Plataformes d’Assaigs Clínics centrades en el pacient (EU-PEARL). EU-PEARL és una associació estratègica finançada per la Iniciativa per a la Innovació en els Medicaments que reuneix tots els actors rellevants dels sectors públic i privat a escala mundial per desenvolupar un marc general i els instruments necessaris per crear plataformes d’assaigs col·laboratives en les quals es puguin provar simultàniament diferents tractaments per a una única malaltia.  

Les eines dutes a terme fins ara inclouen plantilles i guies relacionades amb les plataformes d’assaigs i altres recursos, com una extensa xarxa de centres per assegurar un nombre adequat de participants, i eines per millorar l’atenció als pacients i les comunitats de recerca. El marc general per les plataformes d’assaigs  col·laboratives  que està desplegant EU-PEARL contribuirà a fer que els tests  clínics siguin més eficients, escurçant potencialment el temps necessari per a desenvolupar i comercialitzar nous medicaments.

En la reunió, celebrada en un format híbrid, uns 30 participants van discutir les bases per crear una plataforma col·laborativa per la malaltia NASH. Tot i ser una condició molt comuna actualment no hi ha cap tractament farmacològic aprovat per ella. Aquesta reunió contribuirà al desenvolupament d'una plataforma d’assaig específica per aquesta dolència. “És l’hora de ser creatius i innovadors. Fa anys que estem estudiant la NASH i encara no s'ha aprovat cap tractament. Les plataformes d’assaigs ofereixen una oportunitat única per avançar a través d'una col·laboració multisectorial que posa les necessitats del pacient al centre" va explicar Juan M. Pericàs, colíder de WP6 a VHIR i membre del servei d'hepatologia de Vall Hebron. “Aquesta reunió és important a causa de la confluència de dos temes transcendentals: una nova manera de realitzar assaigs clínics i una malaltia extremadament freqüent com és la NASH” va comentar Joan Genescà, coordinador científic d’EU-PEARL, director clínic de malalties digestives i investigador principal del grup CIBERehd de malalties cròniques avançades del fetge.

Entre els temes debatuts aquests dos dies hi havia com mantenir els pacient involucrats, els requisits operatius necessaris per la plataforma, els tràmits amb les agències reguladores per a l'aprovació del protocol general i la sostenibilitat del projecte. 

Plataformes d’assaigs col·laboratives en les quals es puguin provar simultàniament diferents tractaments per a una única malaltia.  

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.