Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Transplantaments
Intervenció de càncer de pàncrees
El Comitè Multidisciplinari de Càncer de Pàncrees ha avaluat un total de 701 pacients des de la seva creació.
El càncer de pàncrees avança de forma especialment silent, ja que la majoria dels seus símptomes són inespecífics. Per això, quan es detecta, en molts casos ja es troba en estat avançat. Tot i no presentar una alta incidència en la població, sí que presenta una alta mortalitat, amb una supervivència dels pacients al cap de 5 anys entre un 7% i un 10% (homes i dones, respectivament) segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). El tractament quirúrgic és l'única opció radical, tot i que sempre cal acompanyar-la de quimioteràpia amb tres escenaris possibles segons l'extensió del tumor: el càncer de pàncrees ressecable, en el qual el tumor es pot extreure mitjançant cirurgia perquè no ha afectat vasos sanguinis importants que estiguin prop, el càncer de pàncrees de ressecabilitat límit, que presenta contacte focal amb algun dels vasos circumdants, i el càncer de pàncrees localment avançat, el subtipus de més difícil abordatge, ja que afecta en major extensió, venes i artèries abdominals. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha superat els cent pacients intervinguts amb càncer de pàncrees de ressecabilitat límit i càncer de pàncrees localment avançat des de juny de 2018: la tassa de ressecabilitat d'aquests pacients és d'un 73% un cop arriben a quiròfan, és a dir, s'operen el 85% dels pacients amb càncer de pàncrees de ressecabilitat límit i un 54% dels que presenten càncer localment avançat.
"Hem dut a terme més d'un centenar d'intervencions de càncer de pàncrees de la màxima complexitat en només cinc anys. La fita és possible gràcies al treball d'un equip multidisciplinari on l'excel·lència assistencial es combina amb els avenços dels professionals dedicats a la recerca per trobar nous tractaments per tal que els pacients arribin en les millors condicions possibles al quiròfan i puguem operar-los. A més, els fruits d'aquestes investigacions retornen al pacient en cas que els necessiti en el futur", explica la Dra. Elizabeth Pando, cirurgiana de la Unitat de Cirurgia Pancreàtica del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Transplantaments i investigadora principal del grup de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica (HBP) i Trasplantament hepàtic de l'Àrea de Malalties Hepàtiques i Digestives del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). El programa de càncer pancreàtic avançat va arrencar l'any 2018 amb la incorporació d'assajos clínics en aquesta àrea, així com estades formatives per part dels professionals de Vall d'Hebron en prestigiosos centres especialitzats que han permès incorporar tècniques quirúrgiques innovadores.
En aquest sentit, la Dra. Teresa Macarulla, cap d'Oncologia del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), fa èmfasi en l'impacte dels nous avanços en tractaments sistèmics de quimioteràpia que permeten controlar la malaltia o en el millor dels casos reduir el tumor, la qual cosa incrementa les opcions d'un rescat quirúrgic futur, o de controlar les recaigudes en el cas que succeeixin.
Vall d'Hebron disposa des de 2018 d'un grup multidisciplinari específicament dedicat al Càncer de Pàncrees, que valora la situació clínica dels pacients de manera individualitzada i permet un abordatge integral. Està format per professionals de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments; Oncologia Mèdica; Endoscòpia Digestiva; Gastroenterologia i Aparell Digestiu; Radiologia; Radiologia Intervencionista; Anatomia Patològica; Nutrició i Oncologia Radioteràpica.
Més de 700 pacients avaluats pel Comitè Multidisciplinari de Càncer de Pàncrees
El Comitè Multidisciplinari de Càncer de Pàncrees ha avaluat un total de 701 pacients des de la seva creació, que entre un 50% i un 60% dels casos buscaven una segona opinió des d'altres centres. Del total de pacients intervinguts de patologia pancreàtica a Vall d'Hebron entre 2019 i 2023, un 39,1% no pertanyien a l'àrea d'influència de l'Hospital: un 34,33% eren d'altres indrets de Catalunya i un 4'78% de la resta de l'Estat, i un 60,9% pertanyien a l'Àrea d'Influència de Vall d'Hebron. En patologia maligna, aquest percentatge s'incrementa i els pacients venien de fora en un 45,5% dels casos: un 39,15% (92 pacients) procedien d'altres indrets de Catalunya i un 6,38% (15 pacients) de la resta de l'Estat. "Ens hem convertit en referent per a pacients que busquen una segona opinió d'intervenció quirúrgica, ja que majoritàriament no poden ser intervinguts en el seu centre d'origen. Malgrat tot, el càncer de pàncrees continua sent una malaltia molt agressiva i planteja un escenari molt difícil per als pacients i les seves famílies, per això, tots els nostres esforços van dedicats als nostres pacients, per tal de poder donar-los una oportunitat per a prolongar la seva supervivència", explica la Dra. Elizabeth Pando.
Aquests avanços en benefici dels pacients no serien possibles sense la implicació multidisciplinària dels professionals que formen part del seu maneig. Per dur a terme aquestes intervencions, cal el suport de diversos professionals experts com anestesiòlegs habituats en el maneig de pacients d'alta complexitat o professionals de trasplantament hepàtic. També és fonamental el rol de les infermeres quirúrgiques durant la intervenció -moltes vegades s'ha de treballar amb empelts biològics, pròtesis vasculars- i per superar les complicacions si es produeixen. En el procés diagnòstic, d'estadiatge i de seguiment, així com en el maneig de les possibles complicacions, és fonamental la participació dels radiòlegs.
Líders en recerca
Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus també es troba a l'avantguarda de la recerca de càncer de pàncrees a través del grup de Cirurgia Hepato-biliopancreàtica (HBP) i Trasplantament hepàtic del VHIR i el Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del VHIO. Ja el 2018, Vall d'Hebron va ser l'únic centre de l'Estat seleccionat per a l'assaig clínic PELICAN, un estudi internacional i multicèntric per a avaluar l'eficàcia de la primera radiofreqüència intraoperatòria en un adenocarcinoma de pàncrees localment avançat de l'Estat. Quatre anys després, Vall d'Hebron va incorporar el primer pacient per tractar el càncer de pàncrees localment avançat amb nanopartícules. Actualment, a més existeixen diverses línies de recerca bàsica en càncer de pàncrees per part del VHIO.
En l'actualitat existeixen dues línies de tractament quimioteràpic estàndard pel càncer de pàncrees i s'està investigant per augmentar aquest arsenal terapèutic, a més d'afegir immunoteràpia o tractaments immunomoduladors perquè el propi cos contribueixi a la lluita contra el tumor. En aquest sentit, recentment s'han publicat els resultats de l'assaig clínic fase 1b/2 OPTIMIZE-1, que avalua l'eficàcia d'una nova combinació d'immunoteràpia i quimioteràpia per a pacients amb càncer metastàtic "Hem observat una taxa de resposta objectiva del 40% juntament amb una mitjana de durada de la resposta de 12,5 mesos i una mitjana de supervivència global de 14,3 mesos. Són uns resultats prometedors que obren la porta a investigar aquesta combinació en un assaig clínic fase 3 per validar la seva eficàcia en un major nombre de pacients", afirma la Dra. Teresa Macarulla, que ha liderat aquest estudi.
Hepatologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.