Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Aquest mes de juliol l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha realitzat el trasplantament de ronyó en adult número 2.000. Una fita a l’abast de pocs centres, assolida després de més de quatre dècades de treball i que demostra l’alt nivell d’expertesa dels seus professionals i la solidesa del model aplicat al centre. L’èxit ha estat possible gràcies al treball dels serveis de Nefrologia, Urologia i Anestesiologia i Reanimació, així com de la Coordinació de Trasplantament Vall d’Hebron i dels professionals d’infermeria, auxiliars, secretàries i zeladors implicats. A aquesta xifra cal sumar els 377 trasplantaments renals pediàtrics realitzats a l’Hospital Maternoinfantil (des de l’any 1981) pels serveis de Nefrologia Pediàtrica i Urologia Pediàtrica. El primer trasplantament renal a Vall d’Hebron es va realitzar l’any 1976. Des de llavors se n’han fet 2.031 en adults i 377 en infants.
La intervenció durant la qual es va completar el trasplantament renal 2.000 en un pacient adult va començar a les 22 h i es va allargar més de 4 hores. El receptor, Pedro V. G., de 56 anys i veí d’Alpicat, al Segrià, patia una malaltia renal d’etiologia no filiada (la mateixa situació que 1 de cada 3 pacients candidats a trasplantament) i des d’inicis de l’any passat s’havia de sotmetre a diàlisi. L’equip liderat pel Dr. Enrique Trilla i format pel Dr. Enrique Carrión i la Dra. Mercè Cuadras (tots uròlegs), el Dr. Víctor Martín Mora (anestesiòleg) i Lourdes Pérez (infermera) es va encarregar de la intervenció, mentre que el seguiment mèdic va anar a càrrec de l’equip que encapçala el Dr. Francesc Moreso, cap clínic de trasplantament renal, la Dra. Natàlia Ramos i la Dra. Irina Torres.
El procés va ser tot un èxit i el pacient va rebre l’alta una setmana després de la intervenció. Ara s’està sometent a un programa de seguiment amb visites periòdiques per assegurar el bon funcionament de l’empelt. Cal tenir en compte que, com explica el Dr. Francesc Moreso, cap clínic de Trasplantament Renal, “el seguiment després del trasplantament renal és més freqüent durant els primers mesos, quan el risc de rebuig i de complicacions infeccioses associades al tractament és major, i a partir dels 6 mesos es fa un seguiment més espaiat”. En aquest cas, es fa de forma conjunta amb l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. El Dr. Moreso explica que el pacient “es troba en bon estat de salut i aviat es reincorporarà al seu lloc de treball”. I també destaca que arribar als 2.000 trasplantaments de ronyó “és una fita per al nostre centre, i demostra la gran capacitat que té Vall d’Hebron per oferir el trasplantament renal als pacients que el necessitin”. Per la seva banda, el pacient, Pedro V. G., remarca que el fet de poder evitar les llargues sessions de diàlisi gràcies a l'èxit del trasplantament “m'ha permès guanyar qualitat de vida”.
Com explica el Dr. Daniel Serón, cap del Servei de Nefrologia, “el trasplantament es la millor opció terapèutica pel tractament de la insuficiència renal, permetent allargar i millorar la qualitat de vida dels pacients renals”. Però “malgrat l’èxit del trasplantament, el nombre de procediments i bons resultats, cal seguir introduint noves estratègies que facilitin l’accés a aquest tractament al major nombre de pacients possibles i, per tant, poder disminuir el temps en llista d’espera”.
En aquest camp, també cal destacar la implicació de l’Organització Catalana de Trasplantament (OCATT), l’Organització Nacional de Trasplantament (ONT), i el personal de transport sanitari i cossos de seguretat que col·laboren en tot el procés, així com la generositat dels donants i les seves famílies.
El primer trasplantament renal a Vall d’Hebron es va fer el 13 de gener de l’any 1976. L’equip quirúrgic dirigit pel Dr. Francisco Solé Balcells i el Dr. Baldomero Quintanilla i l’equip mèdic amb el Dr. Antoni Caralps i el Dr. AlbertBrullés, van ser els encarregats de coordinar tot el procés que va permetre a un pacient rebre el ronyó d’un donant cadàver.
Aquest va ser el primer trasplantament realitzat a l’Hospital. Des de llavors, se n’han fet més de 23.000 d’òrgans i teixits al centre, que disposa de 9 dels 10 programes de trasplantament existents a l’Estat en adults i infants. L’any 2016 va liderar aquest camp a Catalunya, amb 271 trasplantaments realitzats, 181 donacions d’òrgans (54 persones donants) i 305 només de teixits. Aquest 2017, fins al mes d’octubre, s’han realitzat 100 trasplantaments renals a l’àrea d’adults i 11 a la de pediatria. En total, ja s’han realitzat 236 trasplantaments d’òrgans, 211 en adults i 25 en infants, i 148 donacions d’òrgans (45 persones donants).
El trasplantament de ronyó s’ha convertit en la primera tècnica per al tractament substitutiu renal. Així, en aquests moments, més de la meitat dels pacients amb malaltia renal crònica (55%) han passat pel quiròfan, davant el 45% que se sotmeten a diàlisi, segons dades del registre de malalts renals de Catalunya. Les patologies més habituals són la nefropatia diabètica, les glomerulonefritis o nefritis glomerulars (inflamació dels petits vasos sanguinis del ronyó), les malalties vasculars amb repercussió renal i la poliquistosi renal. Un 66% dels pacients són homes i el 33% dones.
L’índex de supervivència dels pacients a 1 any és del 95% i a 10 anys del 75%. El de supervivència de l’empelt a 1 any és del 90% i del 60% a 10 anys. La seva esperança de vida ha augmentat de manera significativa durant les darreres dècades, tot i que varia segons l’edat del malalt. En aquest sentit, però, ja accedeixen al programa de trasplantament pacients de més de 80 anys. Com a exemple, els dos malalts renals de 85 anys intervinguts el darrer any al centre i que presenten una bona evolució. A banda de l’evolució d’aquestes dades, també s’ha assolit una millora en la qualitat de vida dels trasplantats, que facilita la seva reinserció social i laboral.
El Dr. Joan Morote, cap del Servei d’Urologia i director quirúrgic, recorda que l’evolució del programa de trasplantament renal ha estat molt important en els últims 10 anys. Apunta que “l’obtenció renal de donant viu per laparoscòpia ha contribuït a dinamitzar aquest tipus de trasplantament”. A la vegada, “l’extracció en asistòlia ha incrementat de forma notable l’obtenció d’òrgans, així com les tècniques d’implantació de casos especials, com ara ronyons procedents d’infants trasplantats en bloc o ronyons en ferradura”. Tot plegat ha contribuït a incrementar la mitjana de ronyons trasplantats des de uns 70-80 l’any a gairebé 150.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.