Vall d’Hebron renova la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l’Hospital Infantil gràcies a les fundacions Aladina, Albert Bosch i Small

Vall d’Hebron canvia el paradigma de l’ingrés dels nens, nenes i adolescents que necessiten un Trasplantament de Progenitors Hematopoètics: les antigues cambres d’aïllament es converteixen en nou habitacions d’entorn protegit.

15/10/2024

Procurar el màxim benestar emocional del pacient i la seva família mentre rep tractaments d’alta complexitat com el trasplantament de progenitors hematopoètics, les teràpies avançades com són els CAR-T o altres teràpies gèniques gràcies a un entorn dissenyat tenint en compte tant els aspectes psicològics i socials com els sanitaris, que juguen un rol fonamental en els pacients. Aquest és l’objectiu de la renovació de la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l’Hospital Infantil, que l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha dut a terme gràcies al finançament integral de la Fundació Aladina, la Fundació Albert Bosch i la Fundació Small. Es tracta de la primera fase de Realitat Millorada, que ha suposat 4 milions d'euros entre cost d’obra més un milió d’euros d’equipament mèdic finançat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i forma part del projecte de reforma integral de l'Àrea d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques i Adolescent, que suposarà una inversió total de 7,4 milions d'euros i la transformació d'una superfície de 2.646 m² que concentra l'atenció dels nens, nenes i adolescents que pateixen càncer i malalties hematològiques. “La renovació de la Unitat de Progenitors Hematopoètics de l’Hospital Infantil ha suposat repensar l’espai per fer-lo més funcional i acollidor, però també un canvi de paradigma en l’atenció a aquests pacients. No hauria estat possible sense la col·laboració amb la Fundació Aladina, la Fundació Albert Bosch i la Fundació Small i és un nou exemple de com la col·laboració publicoprivada fa avançar el Nou Vall d’Hebron i fomenta la millora i la innovació en l'àmbit sanitari”, exposa el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

La nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l'Hospital Infantil comprèn un total de nou habitacions individuals (abans eren set), totes amb grans finestres amb llum natural, bany i dutxa adaptada, sofà llit, taula, espais d'emmagatzematge i un frigorífic per als cuidadors per facilitar l’acompanyament dels pacients per part de les seves famílies. Enfront de les antigues cambres d’aïllament, ara s’aposta per habitacions amb un ambient protegit: el control per evitar les contaminacions bacteriològiques és continu –durant gran part del procés, els pacients estan immunodeprimits– però s’ha transformat l'espai i alguns protocols per fer-lo més acollidor i obert a les famílies. Els pares i les mares poden entrar a les habitacions amb roba de carrer i menjar amb els seus fills a l’habitació: abans de la renovació havien de canviar-se amb roba de l’hospital esterilitzada i no podien compartir els menjars en el mateix espai. Els antics ulls de bou de les cambres d’aïllament s’han substituït per àmplies finestres, per facilitar que la llum entri a les habitacions, que tenen orientació exterior, i predominen els materials que imiten la fusta i les tonalitats suaus i càlides. Malgrat que cada habitació està equipada com una habitació de semicrítics i disposa de cambres que permeten veure l'evolució del pacient des de l'Àrea de Control, la nova Unitat de Trasplantament de Progenitors aposta per un entorn confortable, decorat pensant en els nens, nenes i adolescents, on l’atenció multidisciplinària conviu de manera natural amb els espais dedicats al descans i l'oci. Entre les zones comunes destaquen un espai per a famílies equipat amb taules, sofà i zona brunch, una àrea terapèutica de rehabilitació, una sala de jocs diferenciada per a nens i adolescents o adults joves –l'edat dels pacients va des del naixement fins als 18 anys–, una aula hospitalària on poden continuar amb la seva formació mentre estan ingressats i un despatx de psicooncologia. Totes les zones comunes són compartides amb els pacients del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques.

El Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques atén cada any a uns cent pacients nous i realitza entre 40 i 45 trasplantaments de progenitors hematopoètics l'any. “Atenem sobretot pacients de Catalunya, però també duem a terme unes 200 consultes anuals de pacients d’altres comunitats autònomes, principalment del País Basc, Balears, Aragó i Canàries, que recorren a Vall d’Hebron per al trasplantament de progenitors hematopoètics, teràpies cel·lulars, assajos clínics, cirurgia d’alta especialització o pel nostre paper com a centre de referència per sarcomes i neuroblastoma. Els nostres pacients tenen sovint ingressos de mitjana i llarga durada i, a més de l'excel·lència mèdica, se'ls ha de proporcionar el màxim confort i benestar emocional”, explica el Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques.

“La nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics també suposa una millora de les condicions dels professionals, que poden treballar en un espai molt més ampli, amb millors condicions lumíniques, un office i una sala de treball”, exposa la Dra. Cristina Díaz de Heredia, cap de la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics: “un total de cinc metges i metgesses es dediquen al Trasplantament de Progenitors Hematopoètics i les teràpies avançades. Són professionals altament especialitzats: la comunicació contínua i l'actualització permanent de l'estat del pacient resulta fonamental”, afegeix.

La nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics té una planta rectangular. La informació de tots els pacients que generen els dispositius mèdics, així com les imatges de les cambres instal·lades a les habitacions, es traslladen a l'Àrea de Control que ocupa la part central, per facilitar el monitoratge continu del pacient i la presa de decisions. En aquesta zona també hi ha d'una sala de preparació de medicació per als pacients oncològics, amb un marc lumínic en l'entrada i un cartell on s'adverteix ‘No distreguis. Preparem medicacions’ quan les infermeres duen a terme aquesta tasca que entra dins del programa Interrupcions Zero de Vall d’Hebron, orientat a millorar la seguretat del pacient. “Gràcies a les fundacions Aladina, Albert Bosch i Small hem transformat unes habitacions d'aïllament en habitacions d'ambient protegit incorporant els suggeriments dels nens, adolescents, famílies i professionals i hem millorat els fluxos de treball. Aquest canvi ens ha permès oferir una atenció més integral, millorant significativament el benestar emocional i psicològic dels nens i adolescents, ja que s'han incorporat canvis en les mesures de protecció adequant-les a l'evidència científica actual”, exposa Esther Díaz, supervisora d'Infermeria d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, al capdavant de l'equip de setze infermeres, quatre per torn, que treballen en la nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics: “hem trobat la fórmula ideal per combinar la confortabilitat amb la tecnologia més innovadora, amb un equipament mèdic de pacient semicrític, fent un salt qualitatiu i de seguretat important”. La nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics representa la culminació de la primera fase del projecte Realitat Millorada, que està previst que es completi en el transcurs de 2025. El projecte inclou la construcció d'una gran terrassa exterior en la mateixa planta, perquè els pacients puguin gaudir del sol i l'aire lliure, i dues zones diferenciades per a nens i adolescents, amb 12 i 8 habitacions respectivament, per promoure el contacte i la socialització entre els pacients oncològics de la mateixa edat.

Per a Paco Arango, president d’Aladina, “la Fundació Aladina tenia un desig especial de contribuir en Catalunya i en embarcar-nos en aquest projecte ens vam adonar que un hospital tan important com Vall d'Hebron mereixia les millors instal·lacions per als seus joves pacients oncològics. Era evident que requerien una actualització substancial i gràcies als generosos donants, al personal mèdic i administratiu de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i a les fundacions Small i Albert Bosch, avui és un gran dia. Esperem que aquest projecte serveixi com un far d'esperança i un recordatori de l'impacte positiu que podem aconseguir quan ens unim per una causa tan noble. Tot pels nens!”. Anna Bosch, presidenta de la Fundació Albert Bosch, recorda que “fa vint anys que impulsem projectes de recerca en càncer infantil, sempre en col·laboració amb l'Hospital Universitari Vall d’Hebron. La renovació d'aquesta unitat, segurament el repte més gran al qual ens hem enfrontat al llarg de la nostra trajectòria, exemplifica el nostre ferm compromís amb l'hospital i testifica el nostre propòsit de contribuir a millorar el benestar de les persones al llarg de la seva vida. Per això ens omple d'orgull i emoció, veure que ja és una realitat”. Segons afegeix, “no només representa una fita significativa en el marc de les col·laboracions públic-privades, sinó que també és una mostra de l'efecte multiplicador que s'aconsegueix sumant sinergies entre organitzacions del tercer sector, en aquest cas al costat de Aladina i Small, per aconseguir avanços tan importants per a la nostra societat com aquest projecte”. Laura Lucaya, vicepresidenta de la Fundació Small, ha destacat l'emoció de veure materialitzada la nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de Vall d’Hebron: “Quan el nostre fill va superar la seva malaltia, el meu marit Nacho i jo vam sentir la necessitat de retornar part del que havíem rebut. Va ser llavors quan va néixer la Fundació Small, amb el propòsit de millorar la vida dels nens amb càncer i de les seves famílies. Ens marquem dos somnis: un es va complir en 2015 amb la construcció del nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron (Parc d’Atencions) i avui veiem fet realitat part del segon. Ara comencem la fase 2 amb la mateixa alegria i il·lusió per completar la planta sencera i convertir-la en realitat l’abril del 2025. Ens queda un últim esforç per recaptar els fons necessaris, però estic convençuda que ho aconseguirem molt aviat”.

La nova Unitat de Trasplantaments Hematopoéticos de l'Hospital Infantil ha comptat també amb el suport de la Fundació Diverse com a col·laborador principal, la Fundació ”la Caixa”, Noel Alimentaria, Fertinagro Biotech, Fundació Vila Casas, Diputació de Barcelona i la Fundació Nemesio Diez i la col·laboració de la Fundació Josep Carreras, Fundació Mir-Puig, Fundació Privada Mar, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Probitas Fundació Privada, Fundació Mutual Mèdica, Fundació FC Barcelona, T-Systems, Mango, Fundació Aon, Manxa 1876, Fundació Oak House, Enkidu Inversions, Osborne Clarke i Stockinettes, entre altres empreses, entitats i persones que ho han fet possible.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.