Vall d’Hebron reforça el seu compromís de zero tolerància amb qualsevol forma de violència masclista el 25-N

La dissenyadora Andrea Cingolani ha pintat una il·lustració que s'exposarà durant l'any pels diferents edificis del Campus amb l'objectiu de conscienciar i tenir present cada dia de la necessitat d'eradicar la violència masclista de la nostra societat.

22/11/2024

La violència masclista és la manifestació més greu de desigualtat cap a les dones, un greu problema de salut pública, un atemptat contra la llibertat individual i una violació dels drets humans. A l’Estat, 40 dones han estat assassinades en 2024, dotze d’elles a Catalunya: onze nens i nenes han estat assassinats per violència vicària, aquella que busca fer mal a les mares a través del dany als seus fills o filles, i un total de 30 infants han quedat orfes a causa de l’assassinat de les seves mares. Per aquest motiu, Vall d’Hebron se suma un any més al Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència envers les Dones el 25 de novembre reforçant el seu compromís de tolerància zero amb la violència masclista, tot treballant activament per a la seva erradicació a través de la detecció de les seves víctimes dins l’àmbit hospitalari, el seu tractament i acompanyament en la recuperació, així com la conscienciació dels seus professionals sobre aquesta xacra.

El tradicional acte del 25-N, amb la lectura del manifest de la Comissió Transversal de Violència Masclista per encoratjar a treballar conjuntament per construir un món sense violència i discriminació, s’ha complementat enguany amb la distribució massiva entre professionals, pacients i famílies de Vall d’Hebron d’un fulletó amb el violentòmetre, orientat a conscienciar i prendre mesures contra qualsevol grau de violència masclista a les seves víctimes o testimonis, per als mateixos professionals i tota la comunitat a través dels recursos existents. 

El violentòmetre contribueix a conèixer els diferents graus de violència masclista: en groc, cal estar alerta davant actuacions com fer bromes feridores i manipular, humiliar en públic, amenaçar i controlar, prohibir o ser gelosos amb la dona. En taronja, s’ha de demanar ajuda o denunciar si la parella revisa el mòbil o controlen els diners o documents, colpeja jugant o esgarrapa, no deixa prendre anticonceptius o espia obsessivament o es persegueix, entre altres conductes. Ja en vermell, el violentòmetre alerta les dones que la seva vida està en perill si l’assetjament és permanent, infringeix lesions físiques, abusa sexualment o força les relacions, mutila o amenaça amb objectes i armes. El fulletó també informa dels diferents serveis o recursos on poden recórrer les dones en situació de violència masclista, o aquelles persones del seu entorn que la detectin: telèfon 112 en cas d’urgència, 016 per a informació per víctimes de violència de gènere, 900 900 120 per a l’atenció telefònica per a la violència masclista, així com el Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SARA/PIAD) i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). “La violència masclista és transversal i afecta dones de totes les cultures i classes socials. Els feminicidis són només la punta de l'iceberg, la seva expressió més cruel, però les violències masclistes també es produeixen per mitjans físics, sexuals, digitals, econòmics, psicològics i socials: cal conscienciar la ciutadania de la gravetat de les accions, actituds i conductes masclistes, que aprofundeixen en la desigualtat i els maltractaments”, exposa la psicòloga clínica Guila Fidel, secretària de la Comissió Transversal de Violència Masclista.

Un mural contra la violència masclista d'Andrea Cingolani

Al llarg del matí, la dissenyadora Andrea Cingolani ha pintat una il·lustració que s'exposarà durant l'any pels diferents edificis del Campus amb l'objectiu de conscienciar cada dia de la necessitat d’erradicar la violència masclista.

La Dra. Maria José Abadias, directora assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha reforçat el compromís de l'Hospital de treballar de forma activa contra la violència masclista a través tractament i acompanyament de les víctimes i la conscienciació dels professionals per millorar la prevenció, detecció i tractament de les víctimes i els seus fills i filles. La Dra. Sílvia Alemany, investigadora principal de Psiquiatria, salut mental i addiccions de Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha destacat que la violència masclista no sempre és evident en la recerca  i està darrere l'abandonament de moltes carreres. El paternalisme i el menyspreu són les seves formes. En aquesta línia s’ha pronunciat també la Dra. Isabel Puig Borreil, investigadora sènior del grup de cèl·lules mare i càncer al VHIO, que s’ha referit a l’efecte Matilda, un biaix en contra del reconeixement dels èxits de dones científiques, el treball de les quals és menystingut o fins i tot atribuït als seus col·legues homes. La Dra. Marga Navarro, responsable de relacions institucionals del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), ha dedicat el seu parlament del 25-N a visibilitzar l’esclerosi múltiple, una malaltia que majoritàriament pateixen dones: les pacients també són víctimes de violència masclista, sovint en formes com la banalització dels símptomes i la sobrecàrrega física i emocional.

Membres de la Comissió Transversal de Violència Masclista de l'Hospital han llegit un manifest que vol encoratjar a treballar conjuntament per construir un món on totes les persones visquem lliures de violència i discriminació: ha estat el cas de l'Ariadna Gomà, treballadora social sanitària; la Dra. Silvia Naches, del Servei d'Otorrinolaringologia, i la Dra. Cristina Soler, del Servei d'Urgències. La cloenda ha estat a càrrec de la Dra. Sara Guila Fidel, psicòloga clínica i vicepresidenta de la Comissió Transversal contra la violència masclista de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ha recordat que el 25-N és cada dia. La Comissió treballa tot l'any per a l’erradicació de la violència, el suport integral a les víctimes i el canvi cultural i social.

La violència masclista és la manifestació més greu de desigualtat cap a les dones, un greu problema de salut pública, un atemptat contra la llibertat individual i una violació dels drets humans

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.