Vall d’Hebron presenta 20 projectes de recerca al Congrés de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica (SIOP) 2022

Les presentacions aborden el descobriment de nous fàrmacs i dianes terapèutiques, resultats d’assaigs clínics i la millora de la pràctica clínica i l’experiència del pacient.

04/10/2022

Entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre de 2022, va tenir lloc a Barcelona la 54a edició del Congrés de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica (SIOP), un espai de col·laboració entre professionals del càncer infantil per donar a conèixer les últimes novetats en aquest camp així com generar noves idees i sinergies. En el marc de la jornada, es van presentar 20 pòsters i comunicacions orals de projectes de recerca liderats o amb la participació d’investigadors del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el grup de recerca en Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i un per part del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Vall d’Hebron i del grup d’Oncologia Radioteràpica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Entre ells es troben estudis sobre el descobriment de nous fàrmacs i dianes terapèutiques, resultats d’assaigs clínics i la millora de la pràctica clínica i l’experiència dels i les pacients.

Entre els projectes presentats, destaca el pòster sobre el programa de medicina de precisió COMIK per a nens, nenes i adolescents amb càncer liderat per la Dra. Lorena Valero, la Dra. Raquel Hladun, la Dra. Gabriela Guillen i la Dra. Aroa Soriano. Gràcies a l’anàlisi del genoma de tumors ultrarars d’alt risc, es van identificar alteracions genètiques en un 62% de pacients. En la meitat d’aquests, existeix una teràpia dirigida per al seu tractament. Tanmateix, l’estudi demostra l’accés limitat a noves teràpies en aquest grup de pacients, per la falta d’assaigs clínics en marxa i fàrmacs aprovats a l’Estat actualment.

Entre els pòsters també s’exposen els resultats del projecte “Cabalgando la vida”, liderat per la Dra. Anna Llort i Anna Saló i impulsat i finançat per la Fundació Real Club de Polo de Barcelona amb l’objectiu d’estudiar els beneficis de la rehabilitació amb cavalls en la recuperació dels infants després del tractament per al càncer per tal de millorar la seva experiència després de la malaltia. L’assaig clínic, en què van participar-hi 17 pacients, va mostrar que la hipoteràpia era segura i que podia millorar variables físiques i psíquiques, com ara la coordinació o l’estat d’ànim, així com la qualitat de vida dels infants.

Per altra banda, el Dr. Lucas Moreno va presentar els resultats de l’assaig clínic de fase II BEACON per al tractament del neuroblastoma. En l’estudi, 225 pacients van ser aleatoritzats en diversos grups que van rebre els fàrmacs bevacizumab, irinotecan, topotecan o dinutuximab beta. Entre els resultats destaca la taxa més gran de resposta entre els pacients que ven rebre dinutuximab beta i quimioteràpia en comparació a la quimioteràpia sola. El treball identifica així combinacions de teràpies innovadores que aporten opcions prometedores per a pacients amb neuroblastoma en recaiguda.

Al congrés també ha tingut visibilitat un projecte que combina innovació i humanització en l’atenció dels i les pacients. Es tracta de Superbox, presentat a les jornades pel Dr. Pablo Velasco, en el qual s’han desenvolupat unes caixes amb il·lustracions per cobrir les quimioteràpies, sèrums, transfusions i altres medicacions dels pacients pediàtrics. El projecte ha demostrat seguretat i la millora en l’experiència dels pacients. Es tracta també d’una via de comunicació amigable amb els professionals sanitaris, ja que els infants poden triar les il·lustracions que es mostren d'acord amb el seu estat d’ànim.

Pel que fa a les cures pal·liatives dels pacients pediàtrics amb càncer, la Dra. Maria Pérez-Torres va presentar els resultats d’un projecte multicèntric enfocat a aquest col·lectiu tan vulnerable que requereix una atenció específica. Al treball es van estudiar les dades de 228 pacients amb algun tipus de tumor del sistema nerviós central incurable de 12 hospitals de l’Estat. L’estudi destaca la necessitat d’una identificació primerenca dels símptomes en aquest grup per millorar la seva atenció i mostra que les indicacions de sedació pal·liativa depenen de l’experiència de l’equip.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Xerrades 30 anys VHIR 'La importància de la solidaritat en la recerca'

06.11.2024 - 16:00
Més informació

Defensa de Tesi 'Targeting Tetraspanin 1: a novel approach for overcoming chemoresistance in head and neck squamous cell carcinoma'

08.11.2024 - 11:00
Més informació

Congress: Translational research in HNSCC: New challenges for future therapies

02.12.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.