Vall d’Hebron participa en un estudi pioner que classifica les afectacions a la pell en pacients amb COVID-19

L’estudi recull 375 casos i identifica cinc tipus de lesions, algunes de les quals podrien servir com a indicació de la infecció.

09/06/2020

Vall d’Hebron ha participat juntament amb 20 centres mèdics més de l’Estat en l’estudi més exhaustiu fet fins al moment a tot el món sobre les afectacions cutànies en pacients amb la malaltia de la COVID-19. L’estudi, que s’ha fet en un temps record -tan sols dues setmanes-, es publica a la revista British Journal of Dermatology i conclou que la pell també és un òrgan diana del virus. A més, conté un atles amb fotografies dels 375 pacients. Tal i com explica el Dr. Vicenç García-Patos, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de Recerca Biomèdica en Melanoma del Vall d’Hebron Institut de Recerca, “tot va començar durant el pic de la pandèmia, quan els dermatòlegs que ens havíem unit als equips COVID-19 per tractar pacients greus amb pneumònies vam començar a detectar afectacions dermatològiques que no tenien cap més explicació que la presència del virus.” Arran d’aquestes experiències, dermatòlegs de tot l’Estat amb el suport  de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia van decidir documentar tots aquests casos de manera coordinada per estudiar els diferents tipus d’afectacions cutànies que s’observaven.

Els 375 casos analitzats van permetre identificar cinc tipus de lesions cutànies compatibles amb la malaltia de la COVID-19, que apareixen en pacients de diferents edats i amb diferent gravetat de la malaltia. Les cinc lesions són les següents:

  • Lesions similars a penellons: apareixen en mans i peus a gent jove. Són lesions de color violaci que provoquen picor o dolor, i sorgeixen en la fase avançada de la COVID-19, en pacients lleus.
  • Lesions vesiculars: són vesícules que provoquen picor, similars a la varicel·la, que apareixen en pacients de mitjana edat, abans que es manifestin altres símptomes de COVID-19.
  • Lesions urticarials: són faves molt pruriginoses que apareixen al mateix moment que altres símptomes de la COVID-19.
  • Altres erupcions: són les més freqüents i les més inespecífiques. Podrien estar relacionades també amb l’ús dels medicaments emprats.
  • Lesions necròtiques: apareixen en pacients més grans i més greus. Probablement són produïdes per manca d’irrigació sanguínia a la pell.   

D’entre els cinc tipus de patologies de la pell descrites, les més interessants són les que simulen els penellons. Els penellons són una afectació que apareix de manera recurrent a mans i peus en algunes persones els mesos més freds de l’any (normalment entre desembre i gener). El gran nombre de consultes per aquesta causa les últimes setmanes, en molts casos en persones que no n’havien tingut mai, fa que sigui altament probable que l’aparició de penellons estigui relacionada amb la infecció per coronavirus. Segons explica el Dr. Carlos González-Cruz, dermatòleg de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i coordinador de l’estudi a la nostra institució, “el més interessant de tot és que la presència de penellons a la pell –sobretot en nens i adolescents- pot esdevenir un indicador epidemiològic molt interessant en molts pacients sense cap altra simptomatologia o amb manifestacions lleus de COVID-19.” A més, s’ha observat que els penellons apareixen al final de la infecció, quan la PCR sol ser ja negativa.

L’estudi és pioner també en el format perquè publica un atles fotogràfic amb més de 300 imatges classificades en les 5 tipologies de lesions “compatibles” amb la COVID-19. El que encara queda per esbrinar és si les erupcions són conseqüència directa del virus o bé si surten per la inflamació de l’organisme derivada de la infecció, tot i que s’apunta que la segona opció és la més probable.

Tots els pacients inclosos en l’estudi es consideraven casos de COVID-19 ja que tenien símptomes compatibles amb la malaltia o bé van donar positius a una prova de PCR. A Vall d’Hebron s’han registrat més de 70 casos amb aquestes lesions. En la recollida d’imatges ha estat cabdal la col·laboració dels metges de família i pediatres de l’Atenció Primària, que han posat en contacte els pacients amb els Serveis de Dermatologia. L’ús de les tecnologies de la comunicació ha estat clau també per facilitar l’enviament de les fotografies, amb la participació i consentiment dels pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.