Vall d’Hebron organitza amb la Universitat d’UCLA el Primer Congrés d’Intel·ligència Artificial per al diagnòstic de les Immunodeficiències Primàries

Experts internacionals es donen cita al Barcelona per compartir coneixement en un camp emergent: la IA facilita el diagnòstic precoç de les immunodeficiències primàries, un grup heterogeni de malalties minoritàries que afecta al voltant de 5000 persones a Catalunya.

19/06/2023

Les principals persones expertes en immunodeficiències primàries i intel·ligència artificial en l’àmbit internacional es donen cita del 19 al 21 de juny al Barcelona Supercomputing Center en el Primer Congrés d’Intel·ligència Artificial i Immunodeficiències Primàries (IDP), organitzades per Vall d’Hebron i la Universitat de Califòrnia (UCLA). “L’objectiu és implicar tots els actors que lideren l’aplicació d’eines computacionals pel diagnòstic de les immunodeficiències primàries en una trobada orientada a sumar esforços i compartir coneixement, una tasca imprescindible en el camp de les malalties minoritàries”, exposa el Dr. Jacques Rivière, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Investigador del Grup d’Infecció i immunitat al pacient pediàtric del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). “Desenvolupar eines basades en intel·ligència artificial que afavoreixin el diagnòstic precoç és clau per poder iniciar el tractament adequat de cara a optimitzar la qualitat de vida de les persones que les pateixen”, explica el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron i cap de grup d’Infecció i immunitat al pacient pediàtric del VHIR. Al congrés també ha participat el Dr. Xabier Michelena, metge reumatòleg i consultor TIC de la subdirecció de Vall d'Hebron.

El Primer Congrés d’Intel·ligència Artificial i Immunodeficiències Primàries arrenca reflexionant sobre l’ètica i les polítiques de protecció de dades en matèria d’intel·ligència artificial, en una xerrada a càrrec de Josep Lluis Martí, professor de filosofia del dret de la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2018,  Vall d’Hebron i l’Institut Català de la Salut (ICS) van començar a desenvolupar l’eina informàtica PIDCAP, que facilitat la detecció de les immunodeficiències primàries a l’atenció primària. Aquesta eina té l’objectiu d’integrar un algoritme de suport al diagnòstic basat en una ponderació dels signes d’alarma existents dins de l’Estació Clínica d’Atenció Primària (ECAP). PIDCAP es basa en un algoritme que recull variables clíniques que alerten el professional de medicina de família o de pediatria de l’atenció primària sobre la possibilitat que una persona pateixi una IDP, de manera que pot agilitzar la derivació a un centre de referència.

En el congrés hi participen reconeguts experts internacionals com el Dr. Jordan Orange, de la Universitat de Columbia, clau en el desenvolupament als Estats Units de SPIRIT, un programari analitzador que permet identificar pacients d’alt risc de patir una IDP mitjançant l’extracció de dades a partir de la història clínica electrònica. També ha contribuït a aplicar i desenvolupar SPIRIT el Dr. Nicholas Rider de la Liberty University College of Osteopathic Medicine, que participarà el 20 de juny juntament amb el Dr. Jacques Rivière; la Dra. Helen Leavis, del University Medical Centre d’Utrecht, i el Dr. Manish Butte, de la Universitat de Los Angeles, en una sessió que es dedicarà a posar en comú les diferents iniciatives basades en la Intel·ligència Artificial pel diagnòstic de les IDP.

Altres sessions del congrés giren entorn de l’optimització de les bases de dades i la interoperabilitat i els aspectes ètics en l’aplicació de la intel·ligència artificial. Hi participaran grups de recerca tan prestigiosos com l’encapçalat per la Dra. Siobhan Burns, de l’ University College de Londres, que està desenvolupant millores pel diagnòstic genètic de les IDP o el liderat pel Dr. Antonio Codino a la Universitat de Sao Paulo, dedicat a la generació de grans registres de pacients a l’Amèrica Llatina.

La jornada clou el 21 de juny amb una dinamització moderada per la Dra. Anna Sala, cap de la Unitat d'Innovació de Vall d’Hebron, i el seu equip. En el transcurs d’aquestes sessions, petits grups interdisciplinaris –formats per personal sanitari, enginyers, investigadors i representants d’associacions de pacients, entre d’altres - intentaran trobar solucions imaginatives a com optimitzar el diagnòstic de les persones que pateixen una IDP.

Desenvolupar eines basades en intel·ligència artificial pot afavorir el diagnòstic precoç i permetre iniciar un tractament adequat que optimitzi la qualitat de vida dels pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

ESID Summerschool Open Session on Inborn Errors of Immunity

31.05.2024 - 15:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.