Vall d’Hebron lidera un assaig clínic internacional de fase III que demostra l’eficàcia de l’atogepant, un fàrmac oral per prevenir la migranya crònica

L’estudi, dut a terme en més de 770 persones, conclou que l’atogepant redueix la freqüència d’atacs de migranya i la necessitat de prendre medicació.

22/08/2023

La migranya crònica es caracteritza per la presència de 15 dies al mes amb mal de cap, la qual cosa és molt discapacitant i té un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Fins ara, aquests pacients només tenien l'opció de tractaments injectables o per via endovenosa, però ara un assaig clínic internacional de fase III on ha participat el grup de Cefalea i Dolor Neurològic del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha demostrat l’eficàcia del fàrmac oral atogepant de 60 mg per a la prevenció d’atacs de migranya en els casos de migranya crònica. Els resultats han estat liderats per la Dra. Patricia Pozo-Rosich, cap de Secció del Servei de Neurologia i de la Unitat de Cefalea de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR i directora del Migraine Adaptive Brain Center de Vall d’Hebron i recentment publicats a la revista The Lancet i han estat possibles gràcies a la col·laboració de més de 140 centres de 16 països.

L’atogepant és un inhibidor de la proteïna CGRP, que s’allibera durant els atacs de migranya. Recentment, s’han aprovat anticossos monoclonals que bloquegen CGRP, i estan suposant una revolució terapèutica per als pacients amb migranya, però, fins ara, només es trobava en format injectable subcutani o per via endovenosa. “L’atogepant és el primer fàrmac oral que pot ser útil per als pacients amb migranya crònica, la qual cosa fa que es faciliti l’accés, doni flexibilitat d’administració del fàrmac i sigui més fàcil de conservar, ja que l’injectable acostuma a necessitar que es mantingui en nevera”, explica la Dra. Patricia Pozo-Rosich.

Aquest fàrmac va demostrar resultats positius en un estudi amb pacients amb migranya episòdica, és a dir, en persones que tenien menys de 15 dies de migranya al mes. L’objectiu de l’estudi que es presenta ara era estudiar la seva eficàcia per a la prevenció de la migranya crònica. Per fer-ho, l’assaig va comptar amb 778 persones d’entre 18 i 74 anys amb migranya crònica, que es van classificar en tres grups segons la medicació que prenien. Un d’ells prenia 30 mg d’atogepant dues vegades al dia, un altre en prenia 60 mg un cop al dia i un altre placebo.

Els resultats del treball van mostrar que les persones que prenien el fàrmac tenien, de mitjana, set dies menys amb migranya cada mes, independentment de si prenien 30 mg dos cops al dia o 30 mg un cop al dia. En canvi, les persones en el grup placebo només tenien cinc dies menys de migranya al mes. Aquesta diferència és estadísticament significativa. L’estudi va fer seguiment dels pacients durant 12 setmanes i es va confirmar que la millora es mantenia, especialment en el grup que prenia 30 mg dos cops al dia.

“La migranya crònica és una malaltia molt debilitant i amb un gran impacte a la societat, ja que afecta aproximadament un 2% de la població i és l’expressió més greu de la malaltia”, comenta la Dra. Pozo-Rosich, qui assegura que “aquests resultats són esperançadors, ja que hem observat que aquest tractament redueix els dies en què les persones tenen migranya. Això suposa una millora en la seva qualitat de vida”.

Per altra banda, destaca també que el fet de prendre l’atogepant redueix la necessitat de prendre medicació per aturar els atacs de migranya un cop apareixen. Pel que fa als efectes secundaris de la medicació, els més comuns van ser el restrenyiment o les nàusees, però no se’n van trobar de greus.

“Hem confirmat que l’atogepant és una teràpia segura, ben tolerada i efectiva per a les persones amb migranyes molt discapacitants. Els resultats d’aquest treball ofereixen noves oportunitats de prevenció i tractament per a aquests pacients”, afirma la Dra. Pozo-Rosich.

Un fàrmac per a la prevenció també de la migranya episòdica que no respon a tractament

D'acord amb els bons resultats de l’atogepant, els investigadors han analitzat també la seva eficàcia en pacients amb migranya episòdica, que tenen menys de 15 migranyes al mes, però que no responen al tractament (migranya refractària). L’estudi es va presentar a l’abril a la 75a Reunió Anual de l’Acadèmia Americana de Neurologia.

En aquest cas, l’assaig es va dur a terme amb 309 persones que tenien com a mínim quatre dies de migranya al mes i que prèviament havien provat entre dos i quatre tipus de fàrmacs per a la prevenció de la migranya, però sense obtenir una millora. La meitat d’ells va prendre atogepant per via oral mentre que l’altra meitat va prendre placebo per poder comparar els resultats obtinguts.

Els resultats del treball van mostrar que les persones que prenien el fàrmac tenien, de mitjana, quatre dies menys amb migranya cada mes, mentre que els que prenien placebo només tenien dos dies menys de migranya al mes. Com en el cas de la migranya crònica, també destaca que el fet de prendre l’atogepant redueix la necessitat de prendre medicació sense observar efectes secundaris greus.

“Pensem que l’atogepant és un fàrmac molt complet. Estem veient que, gràcies a la seva eficàcia i tolerabilitat, està funcionant en tots els espectres que té la malaltia i ens serà útil per a la prevenció de la migranya en molts tipus diferents de pacients”, conclou la Dra. Pozo-Rosich.

“Hem confirmat que l’atogepant és una teràpia segura, ben tolerada i efectiva per a les persones amb migranyes molt discapacitants. Els resultats d’aquest treball ofereixen noves oportunitats de prevenció i tractament per a aquests pacients”, afirma la Dra. Patricia Pozo-Rosich.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.