Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
La nova biblioteca de l'UCI del Servei de Neonatologia promou la lectura de les famílies als nadons per salvar la bretxa sociocultural: més vocabulari als tres anys equival a millors resultats acadèmics i una millor salut a l’edat adulta
Sigui a Pequín, Oslo, Quito o Barcelona, sigui on sigui, els nadons d’una família amb un nivell socioeconòmic mig-alt senten una mitjana de 2.000 paraules l’hora i els d’una família amb un nivell socioeconòmic baix, 600 paraules. Això es tradueix en què als tres anys, segons alguns autors, els primers hauran sentit prop de 20 milions de paraules més que els segons. I els infants que als tres anys tenen un vocabulari més ric, activen més connexions neuronals i obtenen millors resultats acadèmics a l’escola. Però aquesta seqüència no acaba aquí, els infants que obtenen millors resultats acadèmics tindran millor salut d’adults.
De la nit al dia, no podem canviar el nivell sociocultural d’una família -pares, mares, avis, germans, tietes-, però podem salvar el biaix lingüístic llegint. Com diu la Dra. Fátima Camba, adjunta del Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, “si més llenguatge als 3 anys, s’associa a més nivell educatiu i més nivell educatiu, a millor salut, a què estem esperant? Llegim!”. Amb aquesta filosofia neix la biblioteca de la Unitat de Cures Intensives del Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron.
Els primer llibres de la biblioteca van arribar en una data molt simbòlica, el 23 d’abril, coincidint amb l’efemèride de Sant Jordi i el Dia internacional del Llibre, que commemora les morts de Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Aquests primers llibres eren obres més lleugeres que “El Quijote” o “Hamlet”: uns contes del Germans Grimm i “La balena a l’hivern” de Benji Davies. “A la biblioteca de nounats, tots els llibres són benvinguts!”, exclama Raquel Rodríguez, supervisora del Servei de Neonatologia. “Si bé, els contes de tota la vida, que tenen un text amb introducció, nus i desenllaç, amb els quals els progenitors puguin estar una estoneta llegint mentre fan pell amb pell, són ideals, un llibre més llarg, un poemari o un reportatge periodístic també serveixen, el que ens interessa és llegir als nadons”, assenyala. Aquests primers llibres van arribar de la mà de IMANcorp Foundation, en el marc del programa #WeAreDiverse, una iniciativa que vol promoure el desenvolupament cognitiu dels nadons i afavorir que creixin en igualtat d'oportunitats. Aquesta entitat sense ànim de lucre també va donar el mobiliari per construir la biblioteca i treballa amb altres unitats de Vall d'Hebron per ampliar aquesta iniciativa a altres serveis.
La lectura en veu alta genera més activitat en el cervell dels prematurs
L’estudi de l’impacte de la lectura en nadons prematurs destaca que a més de reduir l’ansietat i refermar el vincle amb els progenitors, estimula significativament el seu desenvolupament neurològic. Fins als tres anys, la lectura compartida enriqueix el llenguatge, incentiva les connexions neuronals, i millora l’atenció i la memòria. Quan un nadó neix prematur, es posa en risc el seu desenvolupament normal i han de aplicar-se totes les mesures que afavoreixen un adequat neurodesenvolupament: la lectura és una de aquestes. “El cervell, per desenvolupar-se, necessita un entorn i estímuls adequats. A l’úter, el nadó rep la veu de la mare i de la gent amb la qual parla, de manera atenuada, però la prematuritat trenca aquests estímuls. En una incubadora senten uns altres sons, hi ha més xiulets i silencis, que podem compensar amb la lectura”, explica la Dra. Fátima Camba. “Hem de tenir en compte que el període neonatal és un moment crític per al desenvolupament i hem de oferir al nadó els estímuls adequats per potenciar-ho. La veu de la mare o del pare, solen ser els millors estímuls auditius que pot rebre un nadó”, afegeix.
Implicar les famílies en les cures
L’UCI de Neonats de Vall d’Hebron treballa amb un model centrat en el desenvolupament i el benestar del nadó i les seves famílies, NIDCAP per les seves sigles en anglès, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. “El NIDCAP es basa en la premissa que cada nadó és únic i requereix una atenció individualitzada per promoure un desenvolupament òptim”, explica Raquel Rodríguez. “ Els especialistes NIDCAP proposen recomanacions per estimular el neurodesenvolupament del nadó, a través de l’observació de la conducta abans, durant i després de cada interacció per tal de personalitzar l’atenció, i impliquem els pares en les cures”, continua. Els professionals impliquen els pares en les cures diàries com a pilar imprescindible afavorint el vincle i la seva evolució. Aquesta implicació ha demostrat beneficis en la salut del nadó, augment del vincle, i reducció de la estada hospitalària. “Quan arriben, entre les nombroses coses que els hi expliquem, ara els engresquem a llegir als seus fills durant el pell amb pell”, subratlla la supervisora del Servei de Neonats. A l’entrada, tenen la biblioteca que poc a poc anem ampliant amb donacions. “Aquest estiu, hem demanat a companys que viatgin a països de llengua àrab, urdú o xinesa, que ens portin llibres per a les nostres famílies que tenen origens diversos”, apunta la Dra. Fátima Camba. La lectura no només té un impacte positiu en els nadons, també hi guanyen les famílies i, sobretot, els germans. “A les visites dels germans, incorporem la lectura que a més d’afavorir el vincle, estimula l’aprenentatge dels qui llegeixen”, destaca Raquel Rodríguez. La filòloga clàssica i escriptora, Irene Vallejo, recorda que “la lectura va modificar la nostra capacitat per pensar que, a la vegada, va canviar per sempre evolució intel·lectual dels ésser humans i es va inventar un extraordinari progrés històric”. I els neuròlegs confirmen que després d’aquest invent, mai vam tornar a ser els mateixos.
Lectura i pell amb pell per millorar el neurodesenvolupament
A l’UCI de Neonats, treballen amb una coreografia precisa un equip de 200 professionals altament especialitzat, entre neonatòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria les 24 hores del dia. La tecnologia i l’avenç de les cures neonatals per part dels professionals han permès baixar la viabilitat de l’edat gestacional de les 28 a les 23 setmanes. Per garantir que els nadons prematurs reben una atenció òptima, l’equip de professionals rep una formació especial i per entrenar-la el Servei de Neonatologia ha endegat aquest any el projecte “12 meses, 12 cures”, en el qual impliquen les famílies. El pell amb pell serà la principal ocupació dels pares a l’UCI. La proximitat de la mare o el pare, la seva veu, la seva calor i el batec del cor recrea les sensacions de l’ambient uterí. Això explica perquè el mètode cangur i ara la lectura redueix l'estrès dels nadons, disminueix el dolor, millora la son, afavoreix el neurodesenvolupament i ofereix més estabilitat cardiorrespiratòria.
“El cervell, per desenvolupar-se, necessita un entorn i estímuls adequats. A l’úter, el nadó rep la veu de la mare i de la gent amb la qual parla, de manera atenuada, però la prematuritat trenca aquests estímuls. En una incubadora senten uns altres sons, hi ha més xiulets i silencis, que podem compensar amb la lectura”, explica la Dra. Fátima Camba.
Neonatologia, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.