Vall d’Hebron impulsa la transformació digital per millorar l’experiència del pacient amb l’ajut dels fons FEDER

Vall d’Hebron ha invertit els fons FEDER en dos grans actuacions: SmartCare, que aprofita les noves tecnologies per millorar el tractament i l’experiència del pacient, i SmartProcess, que millora els processos en paper per fer-los més sostenibles i eficients

25/06/2019

L’Hospital Vall d’Hebron es troba immers en un procés de transformació digital per ampliar els canals a través dels quals es relaciona amb els seus pacients i oferir-los un servei més proper i humanitzat, així com més sostenible i eficient. Aquest projecte de transformació, que va arrencar el 2016 i culminarà el 2021, ha rebut un cofinançament de 4 milions d’euros dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional, d’un total de 8 milions d’euros que s’invertiran. Els FEDER aposten per àrees claus i tenen l’objectiu d’enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la Unió Europea corregint els desequilibris entre regions. El projecte ‘Transformació Digital de l’Hospital Vall d'Hebron al servei del pacient' ha estat reconegut com a bona pràctica d’actuacions cofinançades pel PO FEDER Catalunya 2014-2020. 

A Vall d’Hebron, els fons FEDER s’estan destinant a dos grans actuacions: SmartCare, que aprofita les noves tecnologies per millorar el tractament i l’experiència del pacient, i SmartProcess, que millora els processos a través de la digitalització, fent especial esforç en l’eliminació de paper i la integració de totes les dades clíniques en la història electrònica del pacient. Els nous sistemes de traçabilitat del pacient en temps real permeten automatitzar els processos en les àrees critiques de l’hospital per ser més eficients, segurs i generar informació que també serveixi als professionals.

SmartCare, projectes que milloren l’experiència del pacient

Dins l’actuació d’Smartcare, hi ha un gran projecte que és la finestra oberta al món. S’està treballant per poder oferir wifi gratuït per als pacients per tal de  millorar la seva recuperació i mantenir-los en contacte amb el món exterior i les seves rutines (escola, feina, associacions de pacients...). També s’han obert nous canals de comunicació digital. Entre ells destaca la nova web Vall d’Hebron (que des de la seva creació a finals del 2017 ha rebut 5.234.451 visites), les aplicacions del Campus i les xarxes socials.

Un altre projecte destacat és la sala d’espera virtual, que informa en temps real de l’evolució del procés quirúrgic i fa que els familiars el visquin amb menys angoixa. Alhora, els hi dóna llibertat perquè puguin fer seguiment de l’estat de la intervenció sense necessitat de romandre en tot moment a la sala d’espera de la unitat quirúrgica. Totes i cadascuna de les fases des de l'entrada del pacient en el bloc quirúrgic fins a la seva sortida tenen reflex a l'App de l'acompanyant, que pot consultar al mòbil o a l’ordinador, o en la pantalla de televisió de la sala d’espera quirúrgica. La sala d’espera virtual està disponible als quiròfans tots els hospitals: l’Hospital General, l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, l’Hospital Infantil i l’Hospital de la Dona i Parc Sanitari Pere Virgili.

Un altre exemple és el sistema de signatura per veu de consentiments informats, del qual ja s’ha portat a terme una prova pilot en les consultes preparatòries d’anestèsia i que eviten desplaçaments innecessaris dels pacients per dur a terme tràmits administratius. L’screening de possibles patologies del cor als centres d’atenció primària, amb telediagnòstic fet per especialistes de Vall d’Hebron, ha permès un diagnòstic més ràpid i escurçar les llistes d’espera del gabinet d’ecocardiografia a l’hospital.

L’Hospital Infantil i de la Dona ha adequat els seus quiròfans per poder fer streaming d’imatges i vídeo conferència: des del quiròfan es tindrà accés a les imatges de PACS (radiologia digital de la imatge mèdica). Vall d’Hebron ha obert una línia de treball dedicada a la preparació de videoconferències i retransmissió intercentres, pensant en la interconsulta en sales habilitades. La telemedicina permetrà als pacients un tractament d’alta especialització, amb els metges de Vall d’Hebron, sense desplaçar-se del seu hospital de referència.

Així mateix, Vall d’Hebron ha posat en marxa un nou pla de guiatge integral i interactiu de pacients, per tal d’orientar-los en les visites. En ell s’encabeix el projecte Teseo, un gestor de cues digital que fa l’admissió automàtica del pacient, l’indica a quina consulta ha d’anar, garanteix la seva intimitat a la sala d’espera, li proporciona informació de salut i li permet imprimir-se justificants de la visita. Pel que fa a la senyalització del recinte hospitalari, apliquem solucions mixtes i combinem la cartelleria estàndard amb dispositius digitals. Un bon exemple és la nova senyalització de pediatria, que s’ha adaptat a les necessitats  dels més petits.  

Vall d’Hebron també està treballant a posar en una plataforma multicanal que facilita la comunicació amb els pacients per fer més accessible la informació i l’assistència sense necessitat de visites presencials en totes les situacions.

Projectes SmartProcess, més eficients i sostenibles

Substituir per solucions digitals aquells processos que encara funcionen amb paper, per fer-los més sostenibles i eficients és l’altre gran apartat al qual s’han destinat els fons FEDER. El primer pas per engegar els projectes d’SmartProcess ha estat ampliar la infraestructura de servidors i emmagatzematge per incorporar sistemes i dades diàgnòstiques –com ara imatges mèdiques, informes o corbes– que generen els diferents equips mèdics.

S’ha fet un esforç per introduir nous equips natius digitals o per integrar les imatges en els arxius del centre (PACS) i incorporar aquesta informació a la història electrònica del pacient (en format informe o dades estructurades) perquè estigui disponible pel diagnòstic tant pel metge com per al mateix pacient a través de la històrica clínica compartida de Catalunya.  Alguns exemples rellevants són:

  • Vall d’Hebron ha renovat el seu parc d’electrocardiògrafs amb nous equips digitals que permeten que la corba de l’electrocardiograma passi directament a la història clínica del pacient a través de la wifi professional de l’hospital i que els cardiòlegs puguin revisar-los, fer càlculs, mesures i diagnòstic de forma immediata.
  • Els equips de planta, que fa servir infermeria per mesurar pressió arterial i temperatura als pacients, també s’han renovat per tal que aquestes dades passin directament a la història del pacient. D’aquesta manera es minimitza el risc d’error de transcripció i aconseguint una immediatesa de disponibilitat de les dades.
  • D’especial interès ha estat la digitalització del Servei d’Oftalmologia, que disposa de molts equips diferents de diagnòstic per dur a terme proves d’alta complexitat als pacients. Vall d’Hebron ha adquirit un sistema departamental específic per oftalmologia que aconsegueix que els resultats (imatges fotogràfiques, dades i càlculs) estiguin disponibles en un entorn segur per als professionals i per als pacients a la història clínica.

El sistema de planificació de cirurgia traumatològica i ortopèdica ha incorporat també nou software i equipament que permet planificar les intervencions quirúrgiques. El nou sistema permet prendre mesures de forma digital, seleccionar les pròtesis més adequades per a cada pacient de forma que es preveu i es defineix com s’ha de fer i que es necessita per la cirurgia de forma exacta i segura abans de fer-la.

Amb la mateixa filosofia se situa la  nova APP pel seguiment d’avaries que fan servir les Direccions de Serveis Generals i Infraestructura i la Direcció de Tecnologia, que està pensat per donar resposta a la mobilitat dels tècnics de reparacions.

Vall d’Hebron ha desenvolupat un sistema d'informació, DocensTrack, per a la gestió integral de l'activitat docent, el seguiment curricular dels 900 residents que tenim a l’hospital i l’automatització de les tramitacions oficials.

El procés d’hospitalització és un dels que s’han vist més beneficiats per la digitalització. Gràcies a ell s’han generat panells de control per les unitats d’hospitalització, des d’on es gestiona la informació  a partir de diferents orígens de dades. Al control de cada unitat hi ha una pantalla per visualitzar-ne l’estat per facilitar la gestió dels pacients.

Projecte de traçabilitat de pacients a quiròfans

El projecte de localització en temps real de pacients i actius destaca entre els d’Smartprocess. S’ha implantat un sistema d’identificació, localització i traçabilitat de pacients per saber tant la seva ubicació física com en quin punt es troben del procés assistencial. L’objectiu és disposar d’informació més complerta en temps real, i implantar eines que automatitzin el procés quirúrgic. En definitiva, s’aconsegueix un procés més segur, eficient i satisfactori per a pacients i professionals.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.