Vall d'Hebron fa visible l'endometriosi en el dia mundial d'una malaltia que afecta 190 milions de dones al món

La Unitat d'Endiometrosi del Servei de Ginecologia, referent en diagnòstic i tractament, organitza una sessió de ioga oberta a la plaça Messi, per donar una empenta a la investigació, els tractaments i el diagnòstic precoç

13/03/2023

L’endometriosi afecta prop de 190 milions de dones al món. És una de les causes més freqüent de dolor pelvià i de problemes de fertilitat. Però tot i ser una malaltia prevalent, se’n parla poc. Està infradiagnosticada, poden passar entre 7 i 10 anys abans que una dona tingui un diagnòstic correcte. I encara està poc estudiada, no se sap, per exemple, perquè unes dones la pateixen i altres no.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Endometriosi, la Unitat d’Endometriosi del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, vol fer avui una menció especial a aquesta malaltia i donar visibilitat a la tasca que desenvolupen dia a dia els i les professionals que formen part de la unitat.

La clínica principal de l’endometriosi és el dolor pelvià i l’esterilitat, tot i que també pot afectar de forma adversa al benestar mental i social. El dolor que pateixen les dones, en molts casos és incapacitant i va molt més enllà de la regla. Molt resumidament, l’endometriosi és una malaltia caracteritzada per la implantació i creixement de teixit endometrial fora de l’úter.  Es forma quan aquest endometri no s’expulsa durant les menstruacions. Aleshores, es creen unes adherències, uns teixits en diferents òrgans, que causen un dolor intens.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és centre de referència per al diagnòstic i tractament de l’endometriosi, oferint un maneig individualitzat a les pacients que pateixen des de les formes lleus a les més avançades de la malaltia.

A la consulta monogràfica d’endometriosi de la Unitat d’Endoscòpia Ginecològica del Servei de Ginecologia es realitzen més de 250 primeres visites cada any, i es fa el seguiment d’un gran volum de pacients que reben un tractament mèdic amb resultats satisfactoris. Les pacients que no presenten una evolució adequada, que tenen una afectació severa extragenital o bé associen esterilitat es presenten al comitè d’endometriosi. Aquest comitè es reuneix periòdicament i compta amb un equip multidisciplinari integrat per especialistes en cirurgia ginecològica, reproducció assistida, radiologia, ecografia ginecològica, dolor pelvià, cirurgia colorectal, urologia i cirurgia de paret abdominal. Els i les professionals que formen part d’aquest equip multidisciplinari estan altament especialitzats en el diagnòstic i tractament de l’endometriosi, i col·laboren de forma coordinada i complementària per tal d’oferir un abordatge global de les necessitats de cada pacient i aconseguir els millors resultats terapèutics.

D’altra banda, les pacients que requereixen un tractament quirúrgic es beneficien de la tecnologia més avançada en cirurgia mínimament invasiva. L’equip quirúrgic que tracta les pacients amb endometriosi té una àmplia experiència en cirurgia robòtica. Des del 2019, s'han realitzat més de 50 cirurgies d’endometriosi d’alta complexitat amb assistència robòtica, moltes d’elles en coordinació amb l'equip de Cirurgia Colorectal i amb l'equip d'Urologia. La col·laboració multidisciplinària entre diferents serveis quirúrgics permet minimitzar el risc de complicacions quirúrgiques i optimitzar el maneig postoperatori i és un factor clau en l’èxit de les cirurgies complexes.

També, es consideren les opcions reproductives per al futur d’aquelles pacients que requereixen un tractament quirúrgic, oferint, prèviament a la cirurgia, la criopreservació d’oòcits o d’embrions a la Unitat de Reproducció Assistida de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Més recerca, més estratègies terapèutiques

A Vall d’Hebron s’estan desenvolupant diferents projectes de recerca conjuntament amb la Unitat de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per millorar el diagnòstic precoç i explorar noves opcions terapèutiques.

Un exemple són els resultats del “mocador solidari”, un projecte de Vall d’Hebron amb Natura. "En cinc anys, el mocador solidari s’ha convertit en un símbol de la lluita contra el càncer d'endometri i permet que es continuï fent recerca per trobar respostes”, destaca el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR. En aquest temps, la línia de recerca de Carina Masferrer, la investigadora predoctoral becada del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR, ha fet avenços en noves estratègies terapèutiques pel tractament del càncer d’endometri.

Un altre projecte destacat està dirigit per la Dra. Colas, investigadora principal del grup Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR. Finançat per la Fundació BBVA amb un programa Leonardo, busca dissenyar un nou mètode diagnòstic molecular no- invasiu de l’endometriosi. La tècnica proposada es basaria en l’anàlisi de biomarcadors proteics d’una mostra de fluid cervical de la pacient, una proposta molt més simple, ràpida i indolora que les que es realitzen actualment. Malgrat que diversos estudis estimen que el 10% de les dones en edat fèrtil pateix endometriosi, encara és una patologia infradiagnosticada i, per tant, no sabem el seu abast real. Una de cada deu afectades pateix l’anomenada endometriosis profunda. Per diagnosticar aquesta variant, les pacients s’han de sotmetre a una laparoscòpia o una intervenció exploratòria similar, que pot endarrerir entre quatre i onze anys el diagnòstic. El nou mètode plantejat per la Dra. Eva Colàs agilitzaria i simplificaria tot el procediment suposant una millora substancial de la qualitat de vida de les pacients.

Per donar visibilitat a la malaltia, a les pacients i una empenta a la recerca, el Servei de Ginecologia ha organitzat una sessió de ioga oberta per a pacients, acompanyants i professionals a la plaça Messi, davant de l’Hospital Infantil i de la Dona.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és centre de referència per al diagnòstic i tractament de l’endometriosi, oferint un maneig individualitzat a les pacients que pateixen des de les formes lleus a les més avançades de la malaltia.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Congress: Translational research in HNSCC: New challenges for future therapies

02.12.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.