Vall d’Hebron bat el rècord de trasplantaments hepàtics infantils el 2021, amb un total de 20

La implementació del protocol de trasplantament split, que permet dividir el fetge del donant en dues parts per a dos receptors, i la possibilitat que els fetges de donants menors de 35 anys es destinin a pacients pediàtrics, va fer possible deixar l’any passat la llista d’espera de trasplantament hepàtic a zero per primer cop en 36 anys.

31/01/2022

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron va batre el rècord de trasplantaments infantils hepàtics el 2021, amb un total de vint en un any. D'aquests vint, nou eren de donant split –que significa partició, en anglès–: el fetge es divideix en dues parts per aconseguir dos empelts completament funcionals per a dos receptors, normalment nen i adult. "A partir de 2018, tant l'Organització Nacional de Trasplantaments a tot l'Estat com l'OCATT en l'àmbit català van promoure que els fetges de menors de 35 anys es destinessin, en primer lloc, a trasplantaments infantils: gràcies al protocol de trasplantament split que seguim a Vall d’Hebron se n'extreu el màxim profit d'un mateix òrgan, ja que dos receptors (pacients pediàtric i adult, normalment) es beneficien d'una donació, i s'ha pogut deixar a zero la llista de trasplantament hepàtic pediàtric", explica el Dr. Ramón Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

El desembre de 2021 va concloure amb zero nens a la llista de trasplantament hepàtic infantil de Vall d'Hebron gràcies a aquestes dues mesures, una fita que ja s'havia aconseguit a la primavera d'aquell any. A més, la implementació del programa split va permetre prescindir dels donants vius, com ja havia succeït el 2020, quan es van realitzar 18 trasplantaments –cap de donant viu– i quatre splits. "Gràcies al protocol split, liderat al nostre centre pel Dr. Ernest Hidalgo,  no ha calgut recórrer a la donació de donant viu" posa de relleu el Dr. Charco: "Tot i que la tècnica de l’split és una tècnica complexa, perquè les venes i artèries del fetge s'han de repartir en dues meitats i funcionar a la perfecció, l'òrgan permet partir-lo en dues parts, per exemple lòbul esquerre i lòbul dret, i que funcionin de forma independent per a un trasplantament".

Des del 2018 el temps dellista d'espera per a un trasplantament hepàtic pediàtric s'ha anat reduint progressivament. El 2021, el temps de mitjana a la llista d'espera de trasplantament hepàtic infantil va ser de 24 dies, enfront dels 119 dies que n'hi havia amb anterioritat.

El Programa de trasplantament hepàtic infantil de Vall d'Hebron

L'any 1985 es va dur a terme a Vall d'Hebron el primer trasplantament hepàtic pediàtric de l'Estat. Vall d'Hebron també ha estat pioner en fer el primer split d'Espanya l'any 1992 per a receptors adult i infantil, i en reduir un fetge per implantar a un pacient. Una altra fita important va ser l'any 2002 en què es va realitzar un split hepàtic amb donant i receptors infantils.

Vall d'Hebron és un centre de referència en l'àmbit estatal en trasplantament hepàtic infantil i l'únic centre que té cinc programes de trasplantament pediàtrics: cor, fetge, pulmó, ronyó i progenitors hematopoètics.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Introducció a la hidrocefàlia i alteracions de la dinàmica de LCR

02.09.2024 - 09:00
Més informació

XIX Curs teòric-pràctic d'Ecocardiografia bàsica i avançada en medicina d'urgències, intensiva i anestèsia

16.09.2024 - 09:00
Cardiologia, Medicina Intensiva, Anestèsia i Reanimació, Neurologia
Més informació

Digestive Session 'Avoidant/restrictive food intake disorder - an important problem in GI?'

25.09.0024 - 12:59
Més informació

Conferència inaugural del Màster VHIR 'Leveraging AI and HPC for Innovations in Biomedical Research and Health Industry' a càrrec del Dr. Josep Maria Martorell

25.09.2024 - 10:30
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.