Vall d’Hebron acull l'XI Congrés Internacional de la Fundació Anèmia de Fanconi

Les sessions es van centrar en compartir novetats sobre les tècniques de diagnòstic i tractament de pacients amb la malaltia, presentar resultats de l’assaig clínic de teràpia gènica i orientar les famílies sobre cures i seguiment.

29/11/2023

Els dies 23 i 24 de novembre es va celebrar a Barcelona l'XI Congrés Internacional sobre Anèmia de Fanconi (AF) organitzat per la Fundació Anèmia de Fanconi (FAF) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El congrés va ser inaugurat per la Dra. Cristina Diaz de Heredia, cap de Secció del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Dr. Albert Barberà, director d’Estratègia Externa del VHIR, el Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, i la Sra. Alicia de la Heras, Presidenta de la Fundació Anèmia de Fanconi.

Al congrés van assistir un total de 85 persones, on s’inclouen investigadors i clínics procedents de diferents llocs d’Espanya, Alemanya, França, Austràlia i Portugal, i una gran participació de pacients i familiars de pacients.

Durant aquest congrés es van presentar un total de 30 ponències i conferències, així com sessions informatives de la Fundació d’Anèmia de Fanconi. El Congrés va servir per actualitzar el coneixement en les tècniques més modernes de diagnòstic i de tractament de pacients amb anèmia de Fanconi, per presentar els resultats de l’assaig clínic de teràpia gènica i també per orientar els pacients i els seus familiars sobre les cures i seguiment de la malaltia, així com xerrades sobre fertilitat en pacients amb AF.

El congrés es va dividir en cinc sessions, de les quals va ser d’especial interès la sessió de carcinomes escamosos, amb una atenció especial a la prevenció, diagnòstic i tractament dels carcinomes escamosos de cap i coll en pacients amb AF. Entre les ponències d’aquesta sessió va destacar la de la Dra Eunike Velleur d’Alemanya, amb la seva ponència dirigida a la prevenció d’aquest tipus de tumors, així com la participació en diverses ponències d’especialistes nacionals en aquest tipus de tumors, amb els quals s’espera poder desenvolupar un pla nacional per a la vigilància i tractament del càncer cap i coll en pacients amb AF.

Es van presentar també els resultats obtinguts per l’equip de recerca que ha desenvolupat, gràcies al primer projecte finançat amb fons aconseguits per la Fundació Anèmia de Fanconi, sobre models experimentals i predicció de càncer escamós en pacients amb AF.

En la sessió de teràpies de la fallada de medul·la òssia, es van presentar els resultats amb el trasplantament de progenitors hematopoètics, les conclusions i seguiment dels assaigs clínics de teràpia gènica i també els resultats de l’assaig clínic amb eltrombopag en infants i adolescents amb AF.

Durant la nit del dia 23 es va realitzar una emotiva entrega de premis a persones amb especial dedicació a la recerca i cura de pacients amb AF. Entre ells es van entregar sis diplomes als sis joves investigadors que durant els anys 2021 i 2023 van presentar les seves tesis doctorals sobre recerca en AF (Dres. Daniela Steigerwald, Cristina Camps, Ilaria Pérsico, Josune Zubicaray, Laura Ugalde i Paula Moreno). Es va entregar el premi al mèrit nacional per la seva especial dedicació clínica als pacients amb anèmia de Fanconi a la Dra. Isabel Badell. Es van entregar els premis a dues distinguides investigadores per la seva dedicació al desenvolupament de noves teràpies per a pacients amb AF (Dres. Paula Río i Susana Navarro). Finalment, es va fer entrega del Premi Internacional de recerca en AF a l’hematòleg Prof. Jean Soulier, qui va impartir la conferència Gluckman prèvia a la cloenda del congrés.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.