Resultats positius del primer assaig en pacients d’un innovador fàrmac dissenyat per a superar la resistència al tractament en tumors sòlids

Proven per primera vegada en pacients el fàrmac CFT1946 dissenyat per degradar de forma molt selectiva la proteïna mutada BRAFV600 i alhora superar la resistència al tractament.

13/09/2024

La Dra. María Vieito, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora de la Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch i del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO presenta avui al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) els resultats preliminars del primer assaig fase 1 d'un nou fàrmac BiDAC™, el CFT1946 dissenyat per degradar de manera molt selectiva la proteïna mutada BRAF V600 i alhora superar la resistència al tractament.

Entre el 7 i el 15% dels tumors presenten mutacions al gen BRAF molt freqüentment en la posició BRAFV600. Aquesta alteració s'associa a una proliferació més gran de les cèl·lules tumorals.

"A dia d'avui hi ha inhibidors de BRAF selectius per a la proteïna BRAFV600, però la seva activitat està limitada per la resistència intrínseca o adquirida al tractament" explica la Dra. Vieito, primera autora de l'estudi. “En aquest context, el CFT1946 va ser dissenyat per superar les limitacions dels inhibidors de BRAF clàssics. En models preclínics, s'ha demostrat que aquest fàrmac és capaç de degradar la proteïna mutada BRAF V600 i superar la resistència impulsada per RAF”.

Resultats preliminars del primer assaig en pacients

Els resultats que es presenten avui són les dades de seguretat i d'escalada de dosis, així com les dades preliminars d'eficàcia antitumoral al primer assaig fase 1/2 de CFT1946 en pacients amb tumors sòlids amb mutació a BRAFV600 prèviament tractats.

El 12 d'abril del 2024 s'havia tractat amb CFT1946 en monoteràpia 25 pacients amb melanoma, càncer de pulmó de cèl·lula no petita, càncer colorectal i altres tumors sòlids. Tots ells presentaven la mutació BRAFV600 i en 24 la malaltia havia progressat després de rebre tractament amb inhibidors de BRAF.

El més important quan provem per primera vegada en persones un nou fàrmac és comprovar-ne la seguretat. En aquest assaig observem que CFT1946 va ser ben tolerat al rang de dosi provat i vam evidenciar en mostres de plasma i de teixit la degradació de BRAFV600E” afirma la investigadora.

Pel que fa a l'eficàcia antitumoral, s'han observat respostes parcials i estabilitat de la malaltia en 7 pacients i destaca la resposta parcial d'una de les pacients que va reduir en un 64% les lesions a una dosi superior.

"Són resultats molt preliminars, però alhora prometedors per continuar avançant en la investigació d'aquest tipus de fàrmacs dissenyats com a teràpia dirigida per a una mutació concreta però també per evitar l'adquisició de resistència al tractament" conclou la Dra. María Vieito.

La sessió sobre articles seleccionats en desenvolupament terapèutic en què la Dra. María Vieito presenta aquests resultats, està presidida per la Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch i cap del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Curs Prematuritat: Debat, casos pràctics i demostració en directe

19.11.2024 - 08:45
Obstetricia i ginecologia
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Fluorescence-guided HBP surgery: current status and future perspectives'

Sala Juntes Nou Edifici VHIR
19.11.2024 - 15:00
Més informació

Curs Cir i Preeclàmpsia: Actualització i casos pràctics

20.11.2024 - 08:45
Obstetrícia i ginecología
Més informació

Curs avançat d'Instructors en Simulació

21.11.2024 - 08:45
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.