Primera cirurgia amb el robot Da Vinci Xi d’última generació a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron

El passat mes de febrer, es va dur a terme la primera cirurgia robòtica a l’Hospital Maternoinfantil amb el nou robot Da Vinci Xi. Ja se n’han fet més de deu intervencions amb aquesta puntera tecnologia.

04/04/2018

L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron ha incorporat l’última tecnologia en el camp de la cirurgia gràcies al nou robot Da Vinci Xi. Aquest robot permet realitzar cirurgia robòtica mínimament invasiva i substitueix l’anterior model, que és el Da Vinci S. La primera cirurgia realitzada amb aquest robot a l’Hospital Maternoinfantil es va dur a terme en una pacient amb càncer de cèrvix en estadi Ib1. Per tant, es va realitzar una cirurgia laparoscòpica assistida amb aquest robot, que va consistir en una histerectomia radical tipus C1 (extirpació de l’úter i el coll uterí amb preservació dels nervis de la zona) i una limfadenectomia pèlvica (extracció dels ganglis limfàtics de la pelvis).

Com explica el Dr. Antonio Gil Moreno, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, “és una cirurgia molt complexa, ja que cal dissecar els espais que no presenten vasos sanguinis per preservar els nervis de la zona, que inerven la bufeta, la vagina i el recte”. El Dr. Gil afegeix que “la cirurgia va transcórrer sense problemes i la pacient va rebre l’alta 60 hores després del postoperatori. Es tractava d’una intervenció que requeria una gran precisió, fet que ens permet el robot Da Vinci Xi”. En la intervenció hi van participar el Dr. Gil i també la Dra. Berta Diaz Feijoo, del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, i el Dr. Vicente Bebia, que va ser resident a l’esmentat servei. El Servei de Ginecologia ja ha realitzat nou cirurgies amb aquest robot.

D’altra banda, el Dr. Carlos Giné, especialista en Cirurgia Digestiva Pediàtrica de Vall d’Hebron, ja ha dut a terme dues intervencions amb el Da Vinci Xi. Una intervenció per evitar el reflux gastroesofàgic, que era complexa perquè calia ser molt precís en la remodelació de l’estómac, i una remodelació de l’uretra a nivell de pelvis renal per millorar el pas de l’orina en una pacient que tenia problemes en aquest sentit.

 

Robot Da Vinci Xi

El robot Da Vinci Xi està format per tres elements principals. Una consola quirúrgica, on està situat el cirurgià, que controla des d’aquí els instruments quirúrgics mitjançant dos manipuladors i pedals. El carro del pacient, que té quatre braços mòbils que intervenen directament sobre aquest. I la torre de visió, que permet visualitzar la cirurgia mitjançant càmeres.

 

 

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.