Neix la iniciativa ARTEMIs per estudiar el fetge gras i les seves complicacions cardiovasculars mitjançant bessons virtuals

El projecte europeu, en què participa Vall d’Hebron, afavorirà el diagnòstic personalitzat i estratègies terapèutiques innovadores en pacients amb la malaltia.

19/03/2024

L’1 de gener, es va posar en marxa el projecte ARTEMIs (AcceleRating the Translation of virtual twins towards a pErsonalized Management of fatty lIver patientS) amb l’objectiu de donar un gran salt en la gestió de la malaltia del fetge gras associat a la disfunció metabòlica (MAFLD). Aquesta patologia és la principal causa de malaltia hepàtica crònica a Europa, superant l’hepatitis vírica i les causes relacionades amb l’alcohol.

El prometedor enfocament d’ARTEMIs, en què participa el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), pretén controlar aquesta síndrome metabòlica i les seves complicacions cardiovasculars mitjançant l’aprofitament de Bessos Virtuals avançat de fetge i cor. Per això, el projecte codissenyarà, desenvoluparà i avaluarà un sistema digital de suport a la presa de decisions clíniques per a la seva aplicació en la gestió crònica dels pacients amb MAFLD. Hi participaran els grups d’Imatge Mèdica Molecular, Malalties Hepàtiques, Diabetis i Metabolisme, Malalties Cardiovasculars, Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia.

Per avançar en el coneixement d’aquest camp, la Unió Europea (UE), a través del programa Horizon Europe, invertirà 10 milions d’euros en ARTEMIs durant els propers 4 anys. Gràcies a aquest projecte finançat per la UE, es desenvoluparà una potent eina d’ajut a la presa de decisions per millorar les estratègies de gestió dels pacients, els diagnòstics personalitzats i les estratègies terapèutiques innovadores. ARTEMIs té l’ambició de permetre la detecció precoç de la malaltia, la predicció de la seva progressió i la gestió eficaç de la mateixa. En última instància, això contribuirà a promoure les dades del món real i la IA per a una presa de decisions segura i ètica en l’assistència sanitària, en consonància amb alguns dels objectius més ambiciosos de la UE en termes de digitalització de l’assistència sanitària en els propers anys.

Des de Vall d’Hebron, es participarà en els diversos estudis que es desenvoluparan al projecte, mitjançant el lideratge de la coordinació dels diversos hospitals del consorci i amb un paper rellevant en la presa de decisions. Així mateix, també es participarà directament en el desenvolupament d’eines digitals basades en la intel·ligència artificial per a la digitalització i personalització dels bessons digitals.

“Aquest projecte, on participen investigadors de diversos departaments de l’hospital, és una gran oportunitat per a la generació d’una eina digital que pretén revolucionar la medicina del futur mitjançant la generació de bessons digitals dels pacients. Aquesta eina és un esforç multidisciplinari amb professionals de diferent formació i pretén facilitar principalment el diagnòstic i maneig dels pacients amb MAFLD i les seves possibles conseqüències cardiovasculars de forma personalitzada en un futur, i amb la qual pretenem beneficiar els pacients que pateixen aquesta malaltia tan prevalent”, destaca el Dr. Raul Herance, cap del grup d’Imatge Mèdica Molecular del VHIR.

Un esforç multidisciplinari per a una gestió més personalitzada de la MAFLD

El projecte, que va celebrar la seva primera reunió el 7 de febrer a París, al Campus Parisanté, reuneix una combinació única de coneixements especialitzats per abordar les complexitats de la consolidació dels models computacionals existents amb la finalitat d’oferir “bessons virtuals” integrats en un sistema de suport a la presa de decisions clíniques. “ARTEMIs encarna un esforç de col·laboració que transcendeix fronteres i que sens dubte redefinirà l’atenció al pacient amb MAFLD i contribuirà significativament als objectius de la UE”, afirma Mario Aznar, Coordinador del Projecte ARTEMIs.

Consorci ARTEMIs

22 institucions europees i no europees de 9 països uniran les seves forces per revolucionar la gestió de la MAFLD, entre els quals es troba el VHIR. A més, compta amb AP-HP (Hospitals Henri Mondor, Paul Brousse i Pitié Salpêtrière), Betthera, Universitat de Bournemouth, Charité, Clíniques Universitàries Saint-Luc, Centre Alemany d’Investigació del Càncer (DKFZ), Associació Europea de Pacients Hepàtics (ELPA), Hospital Universitari de Heidelberg, Imperial College Healthcare (NHS trust), Institut Nacional d’Investigació en Ciència i Tecnologia Digitals (INRIA), Institut de Cardiometabolisme i Nutrició (ICAN), Hospital Universitari de Jena, Institut d’Investigació Sanitària La Fe, Universitat de Leipzig, Matical, Universitat Mèdica de Viena, Medexprim, Universitat Sapienza de Roma, Hospital Universitari Sant'Andrea i Centre Mèdico Sheba.

ARTEMIs està finançat per Horizon Europe - HORIZON-HLTH-2023-TOOL-05-03: “Integrated multi-scale computation models of patient patho-physiology ("virtual twins") for personalised disease management”.

“Aquest projecte és una gran oportunitat per a la generació d’una eina digital que pretén revolucionar la medicina del futur mitjançant la generació de bessons digitals dels pacients”, destaca el Dr. Raul Herance, cap del grup d’Imatge Mèdica Molecular del VHIR.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Patient-centered care: How patient reported outcomes are improving personalised care'

Activitat Online
27.05.2024 - 12:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Implementation and validation of a novel instrument for the grading of unexpected events in paediatric surgery: Clavien - Madadi classification'

29.05.2024 - 15:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks 'Ansietat, estrès i trauma'

Activitat Online
30.05.2024 - 15:00
Més informació

ESID Summerschool Open Session on Inborn Errors of Immunity

31.05.2024 - 15:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.