Manina Medtech, spin-off de Vall d’Hebron, tanca una ronda d'inversió per desenvolupar un dispositiu mèdic per augmentar l'èxit de la Fecundació in Vitro

Després d'un primer assaig de factibilitat en col·laboració amb la Secció de Reproducció Assistida de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, Manina Medtech avança cap a un assaig pilot en pacients de fecundació in vitro (FIV).

06/11/2023

Manina Medtech, spin-off de Vall d’Hebron, acaba de tancar la primera ronda de finançament pre-seed de la mà de Medex Partners com a inversor principal (lead Investor), per al desenvolupament d'un dispositiu mèdic tipus “point-of-care” (aplicació directa en el punt d’atenció del pacient) que permetrà avaluar la preparació uterina per a la implantació embrionària als cicles de reproducció assistida. La ronda de finançament ha comptat amb la participació de Medex Partners, Darpaufarma i la societat Manina Family & Friends acompanyats en tot el procés pel bufet d'advocats RCD. Aquesta ampliació de capital permetrà a la companyia desenvolupar una investigació clínica en pacients sotmeses a cicles de fecundació in vitro (FIV).

Actualment, 190 milions de persones i una de cada sis parelles al món tenen problemes de fertilitat que acaben en tractaments de reproducció assistida. A Espanya, el 10% dels naixements tenen lloc gràcies a la utilització d'aquestes tècniques. En el cas de la fecundació in vitro, es tracta de processos llargs, molt costosos i emocionalment demolidors. L'èxit de la FIV no tan sols depèn de la qualitat dels gàmetes i de l'embrió que es genera, sinó també de que l'úter estigui preparat per rebre l'embrió.

Per tal d’avaluar la receptivitat endometrial ara mateix tan sols disposem de mètodes de laboratori que requereixen biòpsies de teixit endometrial i que triguen diversos dies a proporcionar els resultats. Per tant, la transferència embrionària es fa en cicles posteriors, amb l’agreujant d’endarrerir el tractament a la pacient i que el cicle on es fa la transferència sigui diferent del de la biòpsia, de manera que no es compleixi la predicció del test. Per aquesta raó, els tests de receptivitat endometrial no formen part de la pràctica habitual en els tractaments de FIV i només s'indiquen a algunes pacients amb errors d'implantació recurrents.

Avui dia no hi ha cap mètode no invasiu, precís i instantani que permeti al ginecòleg avaluar la preparació uterina el dia de la transferència embrionària.

Manina Medtech es va fundar a Barcelona el maig del 2021 per donar solució a aquesta necessitat clínica no resolta i amb la visió d'augmentar la taxa d'èxit dels tractaments de FIV, fent-los més accessibles. Mónica Rodríguez de la Vega, Dra. en Bioquímica i Biologia Molecular amb més de 15 anys en investigació en ciències de la vida i formació en emprenedoria i innovació en salut; i Luis Artiles, Dr. en Matemàtiques, expert sènior en ML/AI i en innovació derivada de la dada, són els fundadors de la companyia. Manina Medtech, empresa recolzada pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), compta amb un consell d'experts en reproducció humana entre els quals hi ha el Dr. Julio Herrero, cap de la Secció de Reproducció Assistida al Servei d’Obstetrícia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR, i el Dr. Melchor Carbonell, metge adjunt del servei i investigador del VHIR, especialista en reproducció assistida i expert en fallades d'implantació.
 
Amb l'ajuda del finançament de l'Startup Capital (Acció) i els premis Women Tech EU (EC) i Innostars Awards (EitHealth), Manina ha desenvolupat SEEDCHRONY, un dispositiu mèdic que fa una avaluació instantània de la preparació uterina el mateix dia de la transferència embrionària. Es tracta d'un sensor acoblat a un catèter de transferència que detecta un biomarcador endometrial altament específic, i que, mitjançant tecnologia d’intel·ligència artificial, determina si aquell dia l'úter està en les condicions idònies per a una implantació exitosa de l'embrió. Manina ha fet un primer estudi a Vall d'Hebron, que ha permès validar el biomarcador i ha donat lloc a la presentació d'una patent internacional per protegir-ne la invenció.

Aquesta ampliació de capital permetrà a la companyia desenvolupar una investigació clínica en pacients de FIV per validar la utilitat de SEEDCHRONY en l'avaluació de la preparació uterina per a la implantació embrionària i augmentar així l'èxit dels tractaments de reproducció assistida. L'estudi ha estat autoritzat per l'AEMPS i el comitè ètic de Vall d'Hebron per iniciar la investigació les properes setmanes. La companyia també ampliarà l’equip incorporant experts en IT, legislació regulatòria i investigació clínica.

SEEDCHRONY representarà un canvi substancial respecte al procediment actual de la transferència embrionària, i permetrà l'avaluació de la preparació uterina de manera immediata evitant la realització de biòpsies i preservant el teixit endometrial. Estimem que aquesta nova tècnica permetrà augmentar l'èxit dels procediments de FIV més d'un 20%.

Medex Partners és un club d'inversió que inverteix en startups de dispositius mèdics, nutricèutics i de diagnòstic, amb Rosendo Garganta com a General Partner. Medex Partners compta amb una cartera de tecnologies disruptives en fases tant pre-comercial com comercial.

Manina Medtech, empresa recolzada pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), compta amb un consell d'experts en reproducció humana entre els quals hi ha el Dr. Julio Herrero i el Dr. Melchor Carbonell.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.