L’estudi Checkmate 8HW demostra que una combinació d’immunoteràpia en primera línia presenta millors resultats clínics que la quimioteràpia en pacients amb càncer colorectal metastàtic

Els primers resultats de l'estudi demostren que el tractament amb aquesta combinació va reduir el risc de progressió de la malaltia un 79% en comparació amb la quimioteràpia.

25/01/2024

Els resultats de l'assaig clínic fase 3 Ckeckmate 8HW en què ha participat la Dra. Elena Élez, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Càncer Colorectal del VHIO conclou que la combinació nivolumab més ipilimumab presenta més beneficis clínics que la quimioteràpia en pacients amb càncer colorectal metastàtic que presenten una característica molecular anomenada inestabilitat de microsatèl·lits (MSI-H) o deficiència del sistema de reparació de l'ADN (dMMR) conegut com a càncer colorectal metastàtic MSI-H/dMMR.

El càncer colorectal és el més freqüent al nostre entorn afectant dones i homes i és la segona causa de mort per càncer a nivell mundial. La taxa de supervivència a cinc anys en pacients amb malaltia metastàtica és de tan sols l'11%. A més, al voltant del 50% dels pacients acabarà desenvolupant metàstasi.

“Entre el 5 i el 7% dels nous diagnòstics de càncer colorectal metastàtic pertanyen al grup MSI-H/dMMR” afirma la Dra. Elena Élez “per la qual cosa hi ha una necessitat de buscar alternatives terapèutiques per a aquests pacients”.

Els investigadors volien saber si una combinació de nivolumab i ipilimumab, que són dos medicaments d'immunoteràpia, podria endarrerir la progressió de la malaltia i reduir el risc de mort en persones amb càncer colorectal metastàtic MSI-H/dMMR. Nivolumab és un inhibidor de PD-1 i ipilimumab és un inhibidor de CTLA-4. “Aquesta combinació està actualment aprovada com a teràpia de segona línia per al càncer colorectal metastàtic MSI-H/dMMR que ja ha estat tractat” afirma Élez.

En aquest estudi, 303 persones amb càncer colorectal metastàtic van ser assignades a l'atzar per rebre una combinació de nivolumab i ipilimumab (202 persones) o quimioteràpia (101 persones). Hi va haver 255 participants, 171 al grup d'immunoteràpia i 84 al grup de quimioteràpia, que havien confirmat càncer colorectal MSI-H/dMMR.

L'estudi va trobar que hi va haver una reducció del 79% en el risc de progressió de la malaltia a les persones del grup d'immunoteràpia en comparació amb el grup de quimioteràpia. Pels 255 participants amb càncer colorectal MSI-H/dMMR, el criteri de valoració principal va ser la supervivència lliure de progressió.

A la meitat dels pacients que havien rebut immunoteràpia no es va observar progressió de la malaltia durant una mitjana de 24,3 mesos mentre que en els pacients tractats amb quimioteràpia la mitjana de supervivència lliure de progressió va ser de 5,8 mesos. A més, els pacients tractats amb immunoteràpia van tenir menys efectes secundaris relacionats amb el tractament.

"Els prometedors resultats de l'assaig clínic Chekmate 8HW demostren que la combinació d'immunoteràpia retarda el creixement del càncer en persones amb càncer colorectal metastàtic MSI-H/dMMR en comparació amb la quimioteràpia" explica la Dra. Élez "pel que el següent pas ha de ser avaluar l'eficàcia d'aquesta combinació davant d'un agent únic d'immunoteràpia que avui és la recomanació per a aquesta població de pacients''.

Aquesta combinació està aprovada en pacients amb càncer colorectal metastàtic i podria esdevenir una opció addicional en el tractament de primera línia per a aquests pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs bàsic i avançat d'Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Supervivència al càncer de mama. Perspectiva de la pròpia dona supervivent'

Online
20.01.2025 - 15:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.