Les teràpies avançades protagonitzen l’assemblea de tardor de l’EUHA a Milà

La reunió va servir per explorar solucions col·laboratives per desenvolupar i regular teràpies avançades a la Unió Europea.

03/12/2024

Les teràpies avançades van protagonitzar la darrera assemblea de l’Aliança Europea d'Hospitals Universitaris –EUHA en les seves sigles en anglès –, que proporciona una plataforma excepcional per fomentar la col·laboració, compartir coneixements i avançar en la planificació estratègica entre els hospitals membres. A la trobada van assistir el Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron, la directora del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Begoña Benito, i la Dra. Silvia Martin-Lluesma, responsable del Programa de Teràpies Avançades del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i Maria Gutiérrez-San Miguel, membre de l’Steering Committee de l’EUHA per part de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquestes reunions, de caràcter semestral, s’aprofiten per fer balanç de cada presidència i revisar les línies estratègiques de l’EUHA, formada per deu hospitals universitaris europeus amb una excel·lència demostrada en l'assistència sanitària, l'educació i la recerca, entre ells Vall d’Hebron.

L'Hospital San Raffaele va organitzar el simposi ‘L’Acadèmia Europea a l’avantguarda del desenvolupament de productes medicinals de teràpies avançades’, que va explorar solucions col·laboratives per desenvolupar i regular teràpies avançades la Unió Europea, tot subratllant la urgència d'accessibilitat i assequibilitat per als pacients a tot Europa.

Com a aliança dels principals hospitals universitaris d'Europa, els membres de l’EUHA van reconèixer a Milà el paper crucial que exerceixen en el desenvolupament dels productes medicinals de teràpia avançada (ATMP, en les seves sigles en anglès), que tenen el potencial de revolucionar el tractament de moltes malalties. Tot i les contribucions importants del món acadèmic europeu, van concloure que les regulacions actuals obstaculitzen la prestació segura, eficient i equitativa de les teràpies avançades i posen en perill no només l'accés dels pacients sinó també la sostenibilitat a llarg termini dels sistemes de salut d’Europa. Diversos esdeveniments al llarg del programa de quatre dies de l’assemblea de l’EUHA de tardor es van centrar en l'avenç de les teràpies avançades dins del panorama sanitari europeu.

El Grup de Treball EUCCAT (Centre Europeu de Teràpies Genètiques i Cel·lulars) va revisar el progrés del seu assaig clínic transfronterer descentralitzat de productes medicinals de teràpia avançada, que ara s'acosta al final de la primera fase. Si té èxit, a la següent fase es distribuiran aquests medicaments produïts per l’Erasmus MC de Rotterdam a pacients d’altres hospitals de l’EUHA. Aquesta iniciativa marca un pas clau cap a una investigació inclusiva i transfronterera per portar tractaments avançats a pacients de tota Europa. El grup també va discutir l’ampliació d’assajos futurs per incloure malalties rares, com ara la beta talasèmia falciformes.

El projecte JOIN4ATMP, que reuneix totes les institucions membres d’EUHA com a socis, va celebrar recentment la primera reunió anual per discutir els avenços clau i els objectius futurs. La reunió va reafirmar la dedicació del projecte a reduir les barreres regulatòries, potenciar la investigació acadèmica a ATMP i accelerar l'accés dels pacients a tractaments innovadors a tot Europa.

Altres punts destacats de l’assemblea a Milà de l’EUHA va ser la reunió de la xarxa d’infermeria, amb experts i expertes en recerca, càrrecs directius i una delegació d’infermeres de cada membre de l’EUHA per a una visita en profunditat centrada en la gestió de la tardor i el deliri a les sales de l'IRCCS Ospedale San Raffaele.

Canvi de presidència

En el decurs de l’assemblea de tardor, l’EUHA va canviar la seva presidència, que és rotatòria i es renova cada sis mesos: l’Hospital San Raffaele de Milà (Itàlia) va cedir el testimoni a l’Erasmus MC de Rotterdam (Països Baixos), que presidirà l’EUHA durant el pròxim mig any.

L’EUHA, una aliança estratègica

Formen part de l’EUHA l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Espanya), que va presidir l’EUHA el segon semetre de 2021, el Charité – Universitätsmedizin Berlin (Alemanya), el Greater Paris University Hospitals (França), l’Erasmus MC de Rotterdam (Països Baixos), el Karolinska University Hospital d’Estocolm (Suècia), el King’s Health Partners de Londres (Regne Unit), l’Ospedale San Raffaele de Milà (Itàlia), l’Universtitätsklinikum AKH Wien – Med Uni Wien (Àustria), el University Hospitals Leuven (Bèlgica) i l’Aarhus University Hospital (Dinamarca). La visió de l'EUHA és construir una xarxa d'ecosistemes sanitaris sostenibles a Europa, que aconsegueixin la millor qualitat assistencial possible amb els recursos disponibles.

Aquí podeu llegir el document de posició.

Com a aliança dels principals hospitals universitaris d'Europa, els membres de l’EUHA van reconèixer a Milà el paper crucial que exerceixen en el desenvolupament dels productes medicinals de teràpia avançada (ATMP, en les seves sigles en anglès), que tenen el potencial de revolucionar el tractament de moltes malalties.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.