La Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes-Vall d'Hebron continua combatent la malaltia de Chagas

Realitza programes de cribratge in situ a Barcelona entre les comunitats que es poden veure més afectades per aquesta malaltia.

14/04/2020

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron segueix bolcat en la lluita contra la malaltia de Chagas. El seu paper principal és contribuir a superar una de les principals barreres per al control i eliminació del Chagas: la manca del diagnòstic. Per revertir la situació, Vall d’Hebron realitza programes de cribratge in situ a Barcelona entre les comunitats que es poden veure més afectades per aquesta malaltia. 

A nivell de país, Catalunya s’ha posat a disposició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per seguir contribuint al desenvolupament d’eines que facilitin la traçabilitat i el control de la malaltia de Chagas, una malaltia tropical desatesa que afecta a un total d’entre 6 i 7 milions de persones i que el 14 d'abril commemora, per primer cop i a escala global, el seu dia Mundial.

Organismes com l’Institut Català de la Salut (ICS), a través de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) fa anys que treballen en el tractament d’aquesta patologia. En aquest sentit, des del 2008 i amb el suport de l’OMS, Catalunya ha estat pionera i capdavantera a nivell mundial en protocols de cribatge i atenció mèdica als afectats per la malaltia de Chagas congènita.

Concretament, l’ICS, a través del Programa de salut internacional PROSICS, ha col·laborat amb l’OMS en diferents projectes en l’àmbit psicoemocional i socioantropològic. Des del 2017, la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes ha iniciat el Programa Pacient Expert Catalunya, que ha permès augmentar els coneixements sobre la malaltia i la interacció entre persones afectades per la mateixa.

D’altra banda i des del 2011, l’UPC ha col·laborat amb l’OMS en el disseny, desenvolupament i implementació del WHO Information System to Control and Eliminate Neglected Tropical Diseases (WISCENTD), una plataforma que integra totes les dades relacionades amb les malalties tropicals desateses a nivell mundial, amb l’objectiu de controlar-les i combatre-les. Aquest és un projecte estratègic a nivell global per la vigilància epidemiològica de les malalties tropicals desateses.

En aquest sentit, el Govern de Catalunya vol reconèixer tota aquesta tasca, traslladar l’agraïment a totes les organitzacions que treballen per a fer front a la Malaltia de Chagas i encoratjar a tothom a seguir treballant de cara a la propera celebració d’aquest Dia Mundial el 2021. El Govern seguirà apostant com ha fet fins ara per la col·laboració entre Catalunya i l’Organització Mundial de la Salut per combatre els reptes globals de manera conjunta i potenciar l’intercanvi de coneixement.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.