La UITM-CaixaResearch de Vall d'Hebron, referent europeu en assaigs clínics de fases precoces amb més de 9.200 pacients tractats des de la seva creació

El VHIO és el centre amb més assaigs clínics en càncer a Espanya i un dels més actius a Europa. Més de la meitat són en fases primerenques que es realitzen a la Unitat d'Investigació en Teràpia Molecular del Càncer del VHIO, ubicada a Vall d’Hebron.

26/09/2024

Els assajos clínics són per a molts pacients oncològics una nova oportunitat de tractament, especialment en aquells casos en què ja s’han aplicat diverses teràpies prèvies sense èxit.

Un dels objectius estratègics del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) és desenvolupar un model de recerca translacional que permeti traslladar els descobriments que es fan al laboratori al menor temps possible a la pràctica clínica, a través d’assajos clínics. Amb aquest horitzó neix el 2010, gràcies al suport de la Fundació “la Caixa”, la Unitat d'Investigació en Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch (UITM-CaixaResearch) del VHIO. 
Integrada dins del Campus Vall d'Hebron, coordina i realitza tots els assajos clínics complexos amb medicaments en desenvolupament precoç (Fase I i els primers assajos de Fase II), centrats en opcions innovadores de tractament contra el càncer.

En promoure una estreta connexió entre l'atenció oncològica i la recerca, establim nous models terapèutics per als pacients amb fàrmacs molt selectius i avancem en el coneixement dels tipus de tumors i en la manera de tractar-los de manera individualitzada, aconseguint el tractament més adequat per a cada pacient en el moment precís”, afirma la Dra. Elena Garralda, directora de la UITM-CaixaResearch i cap del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO.

Més de 9.200 pacients inclosos en assajos clínics de fase precoç

Un total de 9.259 pacients de càncer, sense possibilitats de tractament amb les opcions comercials disponibles, han participat en algun dels 2.821 assajos clínics de fases precoces (1.613 de fase 1 o basket; 1.208 de fase 2) que s'han realitzat a la UITM-CaixaResearch des del 2010, oferint-los noves oportunitats de tractament. Vuit d'aquests assajos corresponen a teràpies desenvolupades al mateix VHIO, tres d'ells són first-in-human. És a dir, tres fàrmacs desenvolupats als laboratoris del VHIO que han arribat a la fase clínica i que s'estan testant per primera vegada en pacients en assajos clínics de fases precoces.

Gràcies als assajos clínics realitzats a la UITM-CaixaResearch, les agències reguladores, principalment la FDA (U.S. Food and Drug Administration) i l'EMA (Agència Europea de Medicaments), han aprovat 61 nous medicaments i indicacions per tractar el càncer. 19 d'ells van rebre una aprovació accelerada, que permet aprovar fàrmacs des d'assajos en fase precoç per a aquells pacients per als quals no es disposa d'altres tractaments o per als quals els tractaments disponibles ja no són eficaços.

Aquests fàrmacs són medicaments de nova creació o medicaments ja aprovats per als quals s'ha detectat una eficàcia provada en una altra tipologia de tumors.

Gràcies al desenvolupament de fàrmacs més efectius, a la introducció dels biomarcadors i al disseny actual dels assajos clínics que ens permeten avaluar en un mateix assaig tant la seguretat com l'eficàcia de nous fàrmacs, serem capaços d'escurçar els temps totals de desenvolupament i aprovació de noves indicacions. En els darrers anys hem passat d'una mitjana d'entre 8 i 10 anys a entre 2 i 5”, afirma la Dra. Garralda.

Això suposa, d'una banda, un benefici directe per als pacients que participen en els assajos clínics i que així disposen de nous tractaments als quals, d'una altra manera, no tindrien accés. I, de l'altra, suposa avançar en la recerca clínica amb l'objectiu de millorar la supervivència i la qualitat de vida de totes les persones amb càncer”, conclou.

Ampliació de la UITM-CaixaResearch

Amb l'objectiu de mantenir aquest creixement i seguir oferint la millor qualitat assistencial, el 2022 el VHIO va ampliar i optimitzar les instal·lacions de la UITM-CaixaResearch, que actualment ocupen un total de més de 1.000 m² i disposen de 18 places de tractament, més dues llits de tractament per a pacients més delicats o per realitzar estudis que requereixen una zona aïllada. Aquestes millores se sumen a l'ampliació el 2019 de la Unitat d'Atenció Farmacèutica Oncològica per donar resposta a les necessitats generades pel nombre elevat d'assajos clínics. També han augmentat els espais per tractar les mostres dels pacients.

Equip integral multidisciplinari

L'excel·lència en el tractament i l'atenció als pacients, així com la recerca pionera, és possible gràcies a un equip multidisciplinari que inclou especialistes en oncologia, patologia, radiologia i radiologia intervencionista, personal d'infermeria oncològica i de recerca clínica oncològica, la Unitat de Farmàcia de recerca clínica oncològica, l'oficina d'assajos clínics que inclou gestors de dades i coordinadors. En definitiva, un equip de 237 professionals amb l'objectiu comú de continuar investigant per poder dissenyar i desenvolupar nous assajos clínics que es converteixin en noves oportunitats per a les persones amb càncer.

Dia Mundial de la Recerca Contra el Càncer

El 24 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Recerca Contra el Càncer amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre la necessitat de continuar investigant per conèixer més sobre aquesta malaltia i ser capaços de desenvolupar noves estratègies de prevenció, diagnòstic i tractament. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 2050 es diagnosticaran 35 milions de nous casos de càncer al món, enfront dels 20 milions de casos estimats el 2022. El càncer continua sent la segona causa de mort al món. Tot i que els índexs de supervivència continuen millorant gràcies a la recerca, encara hi ha molts tipus de tumors sense tractaments eficaços, per la qual cosa la recerca continua sent la clau per avançar en el tractament del càncer.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs bàsic i avançat d'Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Supervivència al càncer de mama. Perspectiva de la pròpia dona supervivent'

Online
20.01.2025 - 15:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.