La quarta Xerrada 30 anys VHIR destaca la importància de la solidaritat en la recerca

Durant el debat s’han intercanviat experiències entre donants i investigadors on es demostra l’impacte de la col·laboració de la ciutadania per fer avançar la ciència.

07/11/2024

El 6 de novembre s’ha celebrat una nova xerrada dins del cicle organitzat en el marc dels 30 anys del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Hem arribat així a la quarta xerrada centrada en la importància de la solidaritat en la recerca, la qual ha tingut protagonistes de luxe. En aquesta ocasió, la model i presentadora Judit Mascó ha moderat, juntament amb Fran Garcia, director de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana de Vall d’Hebron, un interessat debat amb diferents perspectives que deixen constància de com el suport de la ciutadania és essencial per fer avançar la recerca. En la sessió han participat Anna Bosch, presidenta de la Fundació Albert Bosch, el Dr. Josep Roma, investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR, Raquel Delgado, investigadora predoctoral del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR, i Lluís Bel, amic de Vall d’Hebron.

La xerrada ha començat amb paraules de Judit Mascó, qui ha assegurat que “la solidaritat de persones, institucions i fundacions és el motor que ha fet possible molts avenços en investigació”. Mascó té un gran compromís social, essent presidenta de la Fundació Ared i ambaixadora de la iniciativa Mocador Solidari de Vall d’Hebron que fa possible finançar dues beques de recerca en càncer de la dona. “La solidaritat uneix i dona sentit a la teva vida”, ha afegit.

Inicialment, el debat s’ha centrat en l’impacte i la motivació de la solidaritat dins la recerca. Per a Anna Bosch, presidenta de la Fundació Albert Bosch, “les empreses han de tenir ànima per ajudar a la societat”. La Fundació fa ja més de 20 anys que col·labora per impulsar la recerca i millorar l’assistència als pacients amb càncer infantil i, tal com ha explicat Bosch, “la nostra història personal ens va motivar per començar a ajudar en aquesta malaltia”.

Lluís Bel, des de la seva perspectiva d’amic de Vall d’Hebron (donant recurrent), ha confirmat que l’experiència personal té un gran pes per fomentar la solidaritat. “És essencial la confiança amb l’entitat i saber que ajudes a persones compromeses i amb talent que treballen per millorar la nostra salut”, ha afirmat. 

Un clar exemple de l’impacte de la solidaritat de persones com el Lluís és el cas de la Raquel Delgado, beneficiària del Programa de beques predoctorals “Amics de Vall d’Hebron”. A través d’aquest programa, que enguany fa 10 anys, es beca joves investigadors que, amb l’objectiu de fer una tesi doctoral, vulguin dur a terme un projecte de recerca científica en un dels grups de recerca del VHIR. Fins ara, s’han finançat les tesis doctorals de 49 joves investigadors. “Les beques per poder fer un doctorat són molt competitives, i és molt difícil aconseguir-les sense haver de marxar a altres països amb més finançament. Gràcies als donants, puc treballar amb la meva tesi aquí, centrada en l’estudi de l’endometriosi”, assegura Delgado. Per al Lluís, conèixer de primera mà el projecte de la Raquel és una gran oportunitat: “fa molta il·lusió veure com el nostre suport impacta per fer avançar molts projectes de recerca, i això ajuda a donar a conèixer el projecte entre coneguts i familiars”, ha afegit.

Mostra de la recerca que es fa possible gràcies al suport de la societat són alguns dels projectes del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils. El Dr. Josep Roma ha destacat que “sense el suport de donants, avui en dia no tindríem ni la meitat de gent al nostre laboratori” i ha agraït especialment el suport de les famílies que “estant en un moment molt difícil de la seva vida, pensen a recaptar diners, no només per a casos com els seus sinó també per a infants amb altres tipus de càncer. No importa tant la xifra, admiro la seva generositat!”.

Tant donants com investigadors han assegurat que hi ha alguns reptes per continuar millorant, sobretot a l’hora d’explicar els projectes de forma accessible per a tothom. El Dr. Roma i Raquel Delgado han coincidit en el fet que “la ciència avança a poc a poc i no hi ha resultats tangibles immediatament, sinó que les solucions arriben per a generacions futures, però, tot i això, hem de transmetre la importància de la recerca”. En aquesta línia, Bosch ha assegurat que “com a donants, conèixer els avenços pas a pas és essencial per veure l’impacte de la solidaritat”.

Finalment, s’ha reflexionat sobre el futur de la solidaritat, amb un especial èmfasi a poder arribar a més gent que vulgui col·laborar i millorar les condicions fiscals associades a les donacions.

Mascó ha tancat la sessió amb un missatge contundent per a tothom: “Col·laboreu com vulgueu, però col·laboreu!”.

Pots recuperar la xerrada a través del nostre canal de YouTube.

Xerrades 30 anys VHIR. Tenim molt a dir!

Amb motiu de la celebració dels 30 anys del VHIR, s’ha preparat el cicle de Xerrades 30 anys VHIR amb l’objectiu de conèixer més a fons els diferents vessants de la recerca. ‘La importància de la solidaritat en la recerca’ ha estat la quarta de les sis activitats programades.

Si vols gaudir de les següents, descobreix totes les temàtiques i inscriu-t’hi a través d’aquest enllaç.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Sessions Científiques del Servei de Nefrologia

19.12.2024 - 08:15
Sessió informativa
Més informació

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs Bàsic i Avançat de Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

30 Edició Ecografia Obstètric-Ginecològica

27.01.2025 - 15:30
Cursos
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.