La Dra. Gabriela Guillén de Vall d’Hebron rep el premi a la millor comunicació del LXI Congrés de la SECP

“Generació d’un banc de models PDX (patient-derived xenografts) ortotòpics quirúrgics en el marc d’un programa de medicina personalitzada en càncer pediàtric” ha estat el treball premiat, del grup de recerca Càncer i Malalties Hematològiques Infantils.

27/05/2024

Una investigació del Grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR ha estat premiada com la millor comunicació en l’edició d’aquest 2024 del congrés de la Societat Espanyola de Cirurgia Pediàtrica (SECP). En concret, el treball guardonat va ser el presentat per la Dra. Gabriela Guillén, cap de secció de la unitat de Cirurgia Oncològica, Neonatal i Hepatobiliopancreàtica, i titulat "Generació d’un banc de models PDX (patient-derived xenografts) ortotòpics quirúrgics en el marc d’un programa de medicina personalitzada en càncer pediàtric”.

El treball s’ha desenvolupat dins del Programa de Medicina Personalitzada en Càncer Pediàtric (COMIK) del Vall d’Hebron que inclou, d’una banda, l’estudi molecular dels tumors mitjançant seqüenciació, i de l’altra, la generació de models preclínics* per a estudis funcionals, els anomenats PDX. 

En el període 2016-2021, es van desenvolupar 46 models PDX, generats a partir de biòpsies tumorals o de peces de resecció quirúrgica. Una part del teixit es va sotmetre a anàlisi molecular per conèixer tot el seu historial genètic i detectar anomalies. Una altra petita part del teixit es va implantar quirúrgicament en models animals immune deprimits, en el mateix òrgan on s’havia desenvolupat el tumor del pacient. Un cop el tumor creix, s’expandeix el mateix tumor en altres animals per establir el model. A partir de les alteracions trobades en la seqüenciació, s’estudia la possible aplicació de fàrmacs i es poden realitzar assajos. Alguns dels models s’han emprat en medicina personalitzada en temps real (és a dir, per identificar tractaments en pacients concrets) i altres, s’estan utilitzant per desenvolupar noves dianes terapèutiques i tractaments. 

Aquests models són summament valuosos perquè representen 14 tipus de tumors diferents, incloent alguns molt rars. Això fa difícil desenvolupar nous tractaments, ja que hi ha pocs models preclínics fiables.

Es tracta d’un treball experimental en què han col·laborat membres dels serveis de Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, del Grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR i del Grup Oncobell de l’IDIBELL. Aquest treball ha estat objecte de la tesi doctoral de la Dra. Guillén, obtenint la qualificació de Excel·lent “Cum Laude”, i dirigida pel Dr. Alberto Villanueva de l’IDIBELL, un reconegut expert internacional en la generació de models PDX.

A més d’aquest premi, dues de les deu beques concedides a residents van recaure en MIR del servei, les Dres. Alejandra Castrillo i Blanca Oliver, pels seus treballs sobre l’ús de la cirurgia guiada per fluorescència en pacients neonatals i sobre la qualitat de vida en pacients sotmesos a derivacions urinàries laparoscòpiques, respectivament.


*Declaració Institucional sobre l’ús d’animals d’experimentació
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.