La Dra. Ana Oaknin rep el Premi a la trajectòria en investigació clínica de la Fundació PharmaMar

Aquests guardons, que tenen com a objectiu posar en valor les persones i projectes que han contribuït significativament al desenvolupament de la medicina i la salut, va reunir figures destacades del panorama científic i mèdic.

26/11/2024

Reconèixer la ciència i els avenços científics i sanitaris, destacant el seu paper essencial per al progrés de la societat, ha estat l’eix central de l’acte d’entrega de la II edició dels Premis Argonauta de la Fundació PharmaMar, celebrat ahir a Madrid.

Durant l’esdeveniment, José María Fernández Sousa-Faro, president de la Fundació PharmaMar, va subratllar: “Valorar la ciència és essencial per fomentar-ne el creixement i ressaltar la seva influència en la societat. Aquest any, les candidatures han evidenciat no només la qualitat i diversitat dels projectes d’investigació, sinó també el compromís dels equips responsables per desenvolupar solucions innovadores. Amb aquests premis, busquem encoratjar investigadors i metges a explorar nous horitzons que impulsin avenços en la investigació científica i millorin l’atenció sanitària”.

Durant la cerimònia, es van lliurar premis en quatre categories clau:

El premi a la trajectòria en investigació bàsica es va concedir al Dr. Ignacio Melero Bermejo, codirector del servei d’Immunologia i immunoteràpia del Centre de Recerca Mèdica Aplicada (CIMA) de la Universitat de Navarra, pel seu treball pioner en immunoteràpia del càncer, especialment en estratègies basades en cèl·lules, gens i anticossos monoclonals.

El premi a la trajectòria en investigació clínica es va atorgar a la Dra. Ana Oaknin Benzaquen, cap de la Unitat de Tumors Ginecològics de l’Hospital Vall d’Hebron i del Grup de Neoplàsies Ginecològiques del VHIO, per la seva contribució a la transformació del tractament de les neoplàsies ginecològiques a nivell mundial i pel seu treball innovador en teràpies moleculars personalitzades i tractaments immunològics. També va ser guardonat el Dr. Mariano Provencio Pulla, per la seva tasca revolucionària en el tractament del càncer de pulmó.

El premi al millor cas clínic amb ciència del Grup PharmaMar es va concedir a la Dra. Mar Galera López pel seu estudi sobre el diagnòstic i tractament del sarcoma de cèl·lules clares.

La nova categoria d’investigador jove va premiar la Dra. Biola M. Javierre, cap de grup a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, per la seva investigació en malalties genèticament complexes des d’una perspectiva epigenètica.

Aquest any, com a novetat durant l’acte, també s’han atorgat ajuts a la formació complementària en oncologia mèdica a dos metges residents de cinquè any (R-5) amb el propòsit de proporcionar-vos l’oportunitat de reforçar coneixements i habilitats especialitzades en el maneig de patologies oncològiques amb opcions terapèutiques limitades. El Dr. Rafael Buezas Pérez, de l’Hospital Universitari Verge del Rocío, i la Dra. María Palma Gómez, de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón, rebran aquest ajut per a formació enfocada en el tractament del càncer de pulmó de cèl·lula petita i dels sarcomes de teixits tous, respectivament.

El jurat d’aquesta edició ha estat presidit per figures científiques reconegudes, com el Dr. Paco Sánchez Madrid, cap d’Immunologia de l’Hospital de la Princesa; Dr. Javier Martín Broto, cap de la Unitat de Sarcomes de l’Hospital General de Villalba; Dr. Mariano Provencio, cap d’Oncologia de l’Hospital Puerta de Hierro; i Dra. Blanca López-Ibor, especialista en oncologia pediàtrica a la Unitat d’Oncologia Pediàtrica HM Montepríncipe.

També s’han lliurat dos ajuts a la formació complementària per a metges residents de cinquè any, amb l’objectiu que puguin reforçar els seus coneixements especialitzats en càncer de pulmó de cèl·lula petita i sarcoma de teixits tous

Segon any d'activitat Fundació PharmaMar

Durant l’esdeveniment, la Fundació PharmaMar va fer un balanç del segon any d’activitat, estacant els èxits aconseguits en la seva missió de fomentar la divulgació científica, la formació i el reconeixement al talent investigador. Entre les iniciatives més rellevants, s’han subratllat la segona edició del cicle de conferències científiques per a tots els públics, al voltant del qual s’han desenvolupat vuit conferències, amb cera de 1.000 assistents i ponents de prestigi nacional i internacional; la col·laboració amb l’Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó (AEACaP), que ha facilitat l’apropament de coneixements mèdics als pacients amb aquesta malaltia; el suport al projecte eSarcoma, desenvolupat pels Centres, Serveis i Unitats de Referència a Sarcoma (CSUR) de l’Hospital Gregorio Marañón i la Fundació per a la Recerca Biomèdica; i l’associació amb la Fundació Mari Paz Jiménez Casado, que ha permès dur a terme activitats de divulgació i formació sobre sarcomes, dirigides tant a pacients com a professionals sanitaris.

A l’esdeveniment van participar responsables clau d’aquests projectes per debatre sobre la importància de la col·laboració en l’èxit d’aquestes iniciatives. Entre ells van estar Alberto Martínez, patró de la Fundació Mari Paz Jiménez Casado; la Dra. Rosa Álvarez, metge adjunt d’Oncologia Mèdica de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón; i José Antonio Tocino, representant d’AEACaP. Les seves intervencions van ressaltar els reptes i els beneficis de treballar junts per millorar l’impacte de les accions en benefici dels pacients i la comunitat mèdica.

Sobre la Fundació PharmaMar

La Fundació PharmaMar té com a objectiu la divulgació, el foment de la investigació i la formació científica. Igualment està compromesa amb el coneixement i la defensa de la biodiversitat marina per impulsar el desenvolupament de la ciència, i la medicina,

A l’àrea de formació, considera d’especial rellevància que la societat conegui els principals avenços en el camp de la investigació i la salut. Per això, la Fundació PharmaMar compta amb diverses iniciatives com el cicle de conferències científiques i col·labora amb diferents institucions i organitzacions per difondre informació i coneixement especialitzat en el camp de la salut i la ciència.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs bàsic i avançat d'Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Supervivència al càncer de mama. Perspectiva de la pròpia dona supervivent'

Online
20.01.2025 - 15:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.