”la Caixa” destina 6 milions d’euros al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia per intensificar la lluita contra el càncer

”la Caixa” destinarà 6 milions d’euros fins al 2023 a la recerca pionera de nous tractaments personalitzats, al desenvolupament de nous fàrmacs i a l’impuls d’assajos clínics

11/02/2020

El Dr. Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, han signat avui una aliança que reafirma el compromís comú d’ambdues entitats amb la lluita contra el càncer. A l’acte també hi han assistit, per la Fundació Bancària ”la Caixa”, Antonio Vila, director general, i Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia, i pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Alejandro Piris, director de gestió científica, i Andrés de Kelety, director gerent.

L’acord, que es desplegarà al llarg de quatre anys (2020-2023), té com a objectiu enfortir i impulsar els tres grans eixos que es desenvolupen a la UITM - ”la Caixa” del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO): la plataforma d’assajos clínics en recerca pionera, la medicina personalitzada i el desenvolupament de nous fàrmacs. Així mateix, aquesta aliança permetrà també catalitzar la formació i la carrera professional dels investigadors vinculats a les àrees de treball VHIO/UITM - ”la Caixa”.

La UITM - ”la Caixa” és actualment una unitat de referència internacional en el desenvolupament de nous tractaments oncològics i en la millora de les teràpies existents, com també en la selecció molecular òptima dels pacients susceptibles de respondre a aquestes teràpies, per mitjà del desenvolupament de panels de diagnòstic molecular avançat. La suma de tots aquests elements ha permès que el centre sigui pioner a Europa i que els pacients tractats en aquesta unitat, tant els procedents del Vall d’Hebron com els referits des de tot Espanya i altres països, s’hagin pogut beneficiar de les teràpies experimentals més innovadores i prometedores, vinculades a la medicina de precisió.

Durant els quatre anys vinents, el programa es continuarà expandint i ampliant d’acord amb els objectius científics establerts i, sobretot, d’acord amb les necessitats del pacient, beneficiari únic i final de la investigació.

Amb aquesta nova aportació de 6 milions d’euros, es reforça el programa que permetrà consolidar la plataforma d’assajos clínics i promocionar estudis amb dissenys innovadors aplicant-hi nous «formats» terapèutics.

Segons el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, "projectes amb aquesta profunditat i aquest impacte reafirmen el nostre compromís amb la lluita contra les malalties més greus i, per extensió, amb la societat. La UITM - ”la Caixa” ha dut a terme una tasca encomiable en l’última dècada i s’ha convertit en un centre pioner a Europa. Avui refermem el nostre suport a la unitat perquè estem convençuts que, com fins ara, els seus èxits tindran una repercussió directa en moltes persones amb malalties oncològiques i, per tant, en la lluita contra el càncer".

"Aquest nou conveni ens permetrà abordar reptes actuals, com les teràpies basades en anticossos biespecífics o virus oncolítics, entre d’altres", destaca el Dr. Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El programa de diagnòstic molecular (prescreening) que es duu a terme a la UITM - ”la Caixa” és pioner a Espanya i un dels pocs d’aquestes característiques a Europa. "Aquesta renovació del compromís per part de ”la Caixa” ens permet continuar duent a terme nous estudis translacionals associats a aquests assajos clínics per poder identificar nous biomarcadors de resposta i poder seleccionar la població que respongui més favorablement a aquestes teràpies", va destacar el Dr. Tabernero en el transcurs de la signatura del conveni que ha tingut lloc aquest matí.

El càncer és una de les causes principals de morbiditat i mortalitat a tot el món. S’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones a Espanya tindrà un càncer al llarg de la seva vida. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es preveu que l’any 2040 la incidència del càncer augmenti el 60 % respecte del 2018.

10 anys de la UITM - ”la Caixa” i 30 nous fàrmacs

Des del 2012 i arran dels assajos duts a terme a la UITM - ”la Caixa”, la FDA ha aprovat 30 nous fàrmacs per al tractament de certes tipologies de càncer cada dia més específiques gràcies a la medicina personalitzada. Aquests fàrmacs són medicaments de nova creació o medicaments ja aprovats per als quals s’ha detectat eficàcia provada en una altra tipologia de tumors.

L’any passat es van fer 298 assajos clínics Fase I i Fase II, dels quals 60 van ser dels anomenats first-in-human, que són aquells en què s’avaluen medicaments de primera administració en humans. Els assajos Fase I són cada cop més importants, atès que no sols validen la toxicitat dels medicaments, sinó que, avui, aquests assajos incideixen també en la selecció del pacient i, com a conseqüència, validen la seva resposta i eficàcia en el tractament del tumor.

En els seus 10 anys de camí, a la UITM - ”la Caixa” s’hi han fet 1.060 assajos Fase I (medicaments que es testen per primer cop per a una patologia concreta) i assajos basket (que és com s’anomenen els assajos que inclouen pacients amb diferents tipus de tumor amb una alteració molecular comuna i que són tractats amb una teràpia reincident), i 1.076 assajos Fase II. Al llarg d’aquesta dècada, s’han inclòs 7.302 pacients en assajos clínics.

La medicina personalitzada, les teràpies dirigides, la selecció molecular de pacients i la immunoteràpia són claus per seguir avançant. Els temps totals de desenvolupament i aprovació dels fàrmacs s’han aconseguit reduir, ja que s’ha passat d’entre 8 i 10 anys de mitjana a entre 2 i 5 anys. I tot això té beneficis directes per al pacient, que pot disposar de nous tractaments als quals, altrament, no tindria accés.

* Foto: Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Josep Tabernero, doctor i director del Vall d’Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), signen una aliança per promoure la lluita contra el càncer a través del programa de recerca oncològica del VHIO-”la Caixa”. Copyright: “la Caixa”

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.