Especialitzades, amb alta formació i capacitats: així són les infermeres quirúrgiques i les infermeres doctorades de Vall d’Hebron

Vall d'Hebron celebra el Dia Mundial de la Infermeria posant en valor la figura de les infermeres quirúrgiques i les doctorades.

10/05/2024

L’any 2013 es doctorava la primera infermera de Vall d’Hebron, la Dra. Carmen Fuentalsaz, amb una tesi que analitzava l’impacte de la incontinència urinària en dones, adolescents i esportistes d’elit. Des d’aleshores, s’han doctorat un total d’onze infermeres, l’última d’elles la Dra. Patricia Rubio, amb una tesi sobre la Humanització de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques a través de les famílies. Dues més ho faran abans que acabi l’any i 27 infermeres estan treballant per doctorar-se. “Els estudis de doctorat fa poc anys estaven vinculats al camp docent on eren una obligatorietat. No es veia la utilitat de ser doctora en infermeria i combinar-ho amb l’assistència a un Hospital”, explica Esperanza Zuriguel, coordinadora de recerca i innovació en Infermeria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap de grup de Recerca Multidisciplinari d'Infermeria del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). “Afortunadament, aquesta concepció ha canviat i avui en dia ningú dubta que obtenir el nivell de doctorat permet a les infermeres desenvolupament i autonomia professional i aportar valor clínic a la cura dels pacients”, afegeix Esperanza Zuriguel.

En el Dia Mundial de la Infermeria, l’augment d’infermeres doctorades de Vall d’Hebron és un exemple més de com aquesta professió ha avançat i cada cop les infermeres adquireixen més competències que tenen un impacte directe en la millora dels resultats en salut dels i les pacients. Una altra mostra és l’augment de les infermeres quirúrgiques, cada cop amb un major grau de formació i especialització. Un total de 229 infermeres quirúrgiques treballen als diferents Blocs Quirúrgics de Vall d’Hebron: 82 a l’Hospital General, 53 a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, 54 a l’Hospital Infantil i de la Dona i 40 infermeres de Cirurgia Major Ambulatòria al Pere Virgili.

“Les infermeres quirúrgiques s’especialitzen després de cursar un mestratge o postgrau en Infermeria Quirúrgica, un cop diplomades. Quan el superen, a Vall d’Hebron els hi fem un programa d’acollida, adaptació i formació. Aquest itinerari formatiu varia segons el bloc quirúrgic on estan destinades. Gràcies a ell acaben d’adquirir els coneixements pràctics que necessitaran pel desenvolupament de la seva feina”, exposa Carolina Gómez, adjunta a la Direcció d’Infermeria d’Atenció al pacient quirúrgic.

A part de la formació, certes qualitats són imprescindibles en una infermera quirúrgica, com ara ser una persona capaç de mantenir la concentració i la calma en moments de molta pressió, reaccionar amb rapidesa i de manera immediata i a la vegada ser una persona metòdica i organitzada, així com comptar amb equilibri emocional i mental per fer front a situacions d'emergència i tenir capacitat de treball en equip.

Entre els coneixements que adquireixen les infermeres quirúrgiques  destaquen els principis de seguretat, que inclouen l’ergonomia, la mobilització i maneig del pacient, el control de la infecció i els procediments de reanimació, la utilització de diferents  instruments mèdics i quirúrgics. Vall d’Hebron compta amb més de cinquanta especialitats en els diferents Blocs Quirúrgics, com ara Neurocirurgia, Cirurgia cardíaca, Microcirugia i Neuroortopedia, Cirurgia ginecològica, Cirurgia neonatal i fetal i Patologia del genoll, per posar només alguns exemples. A més, en el Programa de Trasplantament d’Òrgans on participen tres equips d’infermeria quirúrgica que estan de guàrdia les 24 hores cada dia de l’any i estan formades amb especialitats quirúrgiques de complexitat com la cirurgia toràcica, cirurgia cardíaca, cirurgia hepàtica i cirurgia renal, inclosa la pediàtrica. També l’equip expert en lesions medul·lars que operen lesionats aguts tots els dies de l’any disposa d’un equip d’infermeria de guàrdia per les intervencions quirúrgiques urgents.

“Tant les infermeres doctorades de Vall d’Hebron com les infermeres quirúrgiques són exponent de la cada vegada major especialització i qualificació que es requereix per exercir una professió on la formació contínua és indispensable”, exposa destaca Montserrat Martínez, adjunta a la Direcció d'Infermeria. Dels 9.312 professionals que treballen a Vall d’Hebron, un total de 3.125 són infermeres. En el Dia Mundial de la Infermeria, es commemora el naixement de Florence Nightingale (Florència, 1820 - Londres, 1910), considerada mare de la infermeria moderna en fer valdre la importància de les cures. Per celebrar el Dia Mundial de la Infermeria, Vall d’Hebron ha fet un cartell amb els missatges de suport i agraïment que la ciutadania ha fet arribar a les infermeres. Missatges com aquest: “Sou imprescindibles i el vostre somriure ajuda al fet que tot sigui més fàcil de suportar. Moltes gràcies”. 

Per celebrar el Dia Mundial de la Infermeria, Vall d’Hebron ha fet un cartell amb els missatges de suport i agraïment que la ciutadania ha fet arribar a les infermeres. Missatges com aquest: “Sou imprescindibles i el vostre somriure ajuda al fet que tot sigui més fàcil de suportar. Moltes gràcies”.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.