Els membres de la Comissió Estable de Treball d’Oncologia Mèdica i Hematologia d’Adults signen la seva adhesió al decàleg de recerca

La CET d’Oncologia Mèdica d’Adults és una de les dotze comissions que s’han posat en marxa amb el desplegament del Model ICE – VH de Participació Ciutadana

12/12/2023

El desenvolupament de noves tècniques de prevenció, diagnòstic i tractament requereixen la participació de tots els agents involucrats a nivell bàsic, clínic i translacional. Inclosa la ciutadania que, a través de les entitats de pacients. La creació d’espais que reuneixin professionals sanitaris i entitats de pacients, que vehiculen els interessos, preocupacions i necessitats dels pacients de càncer i de la societat en general, és necessària per apropar la recerca contra el càncer a la ciutadania.

Avui dimarts 12 de desembre ha tingut lloc la sisena reunió de la Comissió Estable de Treball (CET) d’Oncologia Mèdica d’Adults del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Aquestes comissions permeten integrar per àrea de coneixement, professionals sanitaris i de la recerca amb entitats de pacients per desenvolupar nous projectes que siguin més pròxims als problemes reals de la ciutadania.

La reunió ha conclòs amb la signatura d’adhesió al decàleg de recerca en Oncologia Mèdica i Hematologia d’Adults de Vall d’Hebron, que presenta els marcs de col·laboració entre entitats per guiar el desenvolupament científic en càncer, posant sempre al pacient en el centre. El document, que ha estat cocreat pels membres de la comissió, defensa la necessitat d'incorporar al pacient en la recerca. La signatura ha comptat amb la participació del Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i les tretze entitats participants.

El Decàleg s’emmarca en les directrius establertes per l’Organització d’Instituts Europeus del Càncer (OECI), que aposta per un abordatge multidisciplinari del càncer, acompanyant el pacient oncològic durant tota l’evolució de la seva patologia i la implicació dels pacients en aquest procés. El passat juny, l’OECI va acreditar Vall d’Hebron com a centre integral d’atenció oncològica (Comprehensive Cancer Centre); convertint-nos en el primer centre de l’Estat en obtenir aquesta acreditació.  

‘’Entenem els pacients com un element actiu i no passiu en la recerca contra el càncer. La signatura del decàleg és una fita important perquè volem potenciar la recerca i ho volem fer integrant i apropant la ciutadania, a través d'entitats de pacients, als projectes de recerca oncològica’’, explica Clara Grau, cap de Participació Ciutadana de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. ‘’Per nosaltres és un símbol de la potència que té l'impuls que està donant Vall d'Hebron, a través de la Unitat de Participació, a la inclusió i interacció de professionals i ciutadania en el disseny d’iniciatives i desenvolupament de programes assistencials, de recerca i d’innovació.’’, conclou. 

El Model ICE – VH, exemple en participació ciutadana 

La posada en marxa de les Comissions Estables de Treball són una part fonamental del desplegament del Model ICE – Vall d’Hebron. Aquest model vol convertir la participació en una realitat en l’àmbit sanitari. Un model que democratitza l’assistència sanitària i la recerca gràcies al diàleg institucional entre entitats de pacients, pacients i el seu entorn i els professionals; en un context on la ciutadania és cada vegada més exigent i està més informada. Aquest model es basa en tres eixos estratègics: informació, cocreació i estratègia. La creació de les 12 Comissions Estables de Treball (CET) que ja estan obertes és la materialització de l’eix de cocreació que té com a objectiu la constitució d’espais on poder establir objectius comuns i prioritats conjuntes entre professionals i pacients.  

La reunió de la Comissió ha conclòs amb la signatura d’adhesió al decàleg de recerca en Oncologia Mèdica i Hematologia d’Adults de Vall d’Hebron.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.