El Màster en Recerca Biomèdica Translacional del VHIR celebra 10 anys

Més de 400 estudiants han passat per aquest programa per formar-se en recerca dirigida a trobar solucions per als problemes de salut de les persones.

26/09/2023

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha donat la benvinguda avui als i les estudiants que formaran part de la 10a edició del Màster en Recerca Biomèdica Translacional que comença ara. Una dècada que ha permès formar ja més de 400 estudiants en coneixements i competències sobre la recerca en salut per tal de contribuir a l’èxit de la investigació biomèdica translacional del futur, mitjançant l’avenç en la comprensió i tractament de malalties.

Enguany, 47 nous estudiants formaran part la promoció 2023-2024, amb perfils diversos de l’àmbit de la biomedicina, la bioquímica, la biotecnologia, la biologia, la genètica, la farmàcia o la microbiologia. Com a punt de partida, per endinsar i motivar els estudiants en el món de la recerca, l’acte inaugural ha comptat amb la conferència “Your lysosomes and you”, a càrrec del Dr. Alberto Ortiz Arduan, cap del Servei de Nefrologia de la Fundación Jiménez Díaz i professor de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid.

Un any més, s’ha procedit al lliurament de les beques d’estudi als millors estudiants de la promoció gràcies a la col·laboració de Roche i Ferrer, que han becat a dos estudiants cadascú amb un descompte del 50% del preu de la matrícula. A més, el suport de Nestlé permetrà que una estudiant viatgi a Suïssa per una estada formativa.

Deu anys fomentant la formació en recerca

El programa es va posar en marxa el 2013 gràcies a l’impuls de la Dra. Anna Meseguer, cap del grup de Fisiopatologia Renal del VHIR i la Dra. Francina Munell, investigadora del grup de Neurologia Pediàtrica del VHIR. Actualment, ja s’ha consolidat com un dels referents en la formació de professionals de la investigació en salut a Espanya, amb una taxa d’ocupació laboral molt elevada: el 92% dels i les alumnes que han passat pel Màster tenen feina.

“La coordinació del programa té un compromís ferm amb la qualitat i la millora continua, oferint, any rere any, noves activitats als estudiants per millorar la seva formació i fomentar el seu desenvolupament professional”, assegura Estefanía de la Torre, cap de la Unitat de Docència del VHIR.

Entre d’altres, els alumnes destaquen la proximitat i acompanyament que reben per part de l’equip docent i del personal de la Unitat de Docència. “Tots els que treballem al VHIR ho fem per l’impacte de la nostra feina en la recerca i en la salut dels pacients. Aconseguir transmetre aquesta motivació als alumnes per la nostra feina, i la vocació per la recerca i per ajudar als altres, és el nostre principal repte”, afegeix de la Torre.

El 2018, el Màster va obtenir l’acreditació del programa per part de l’AQU i, de cara al futur, es continuarà treballant per aconseguir la reacreditació del programa el 2024 amb el segell d’excel·lència.

Un màster en un entorn idoni per a la recerca biomèdica translacional

Entre els punts diferencials del Màster en Recerca Biomèdica Translacional del VHIR destaca la seva localització i l’alt nivell investigador i docent del professorat. Es tracta d’un programa que s’imparteix íntegrament en un Institut d’Investigació Sanitaria de tercer nivell, per investigadors i investigadores bàsics i clínics i metges i metgesses que estan en contacte constant amb pacients de l'hospital. La ubicació del VHIR dins del Campus Vall d'Hebron confereix l'entorn idoni per dur a terme investigació translacional en biomedicina.

De fet, el curs passat, el 82% dels alumnes van fer pràctiques en un grup de recerca del VHIR. “Les pràctiques són una oportunitat ideal per conèixer altres investigadors i investigadores i participar de les discussions científiques”, ha afirmat durant la inauguració del Màster el Dr. Josep Quer, investigador principal del grup de Malalties Hepàtiques del VHIR i coordinador del Màster. “Treballar en els laboratoris permet conèixer molt més sobre les necessitats reals i les limitacions actuals en la recerca per millorar el diagnòstic de les malalties i desenvolupar nous tractaments per als i les pacients”, ha assegurat.

En el màster destaca la bona acollida per part dels i les alumnes, ja que molt pocs programes admeten cinquanta nous alumnes cada any i la demanda sempre és aproximadament el doble de les places disponibles. A més, la gran majoria dels alumnes recomanen el programa a altres estudiants, mantenint l’èxit del programa any rere any.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

Actualitzacions i controvèrsies en el monitoratge de la PIC i de la pressió de perfusió cerebral en el pacient neurocrític

Online
13.01.2025 - 09:00
Cursos
Més informació

Curs bàsic i avançat d'Exoma

Virtual
20.01.2025 - 16:00
Cursos
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Supervivència al càncer de mama. Perspectiva de la pròpia dona supervivent'

Online
20.01.2025 - 15:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'In vitro evolution of nucleic acids: from the origin of life to its biomedical applications'

21.01.2025 - 11:00
Vall d'Hebron Talks by VHIR
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.