El Dr. Santiago Ramon y Cajal, nomenat president de la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica

El Cap de Servei d’Anatomia Patològica de Vall d’Hebron definirà, com a nou president al capdavant de l’organització, unes línies d’actuació centrades a aconseguir el reconeixement i visibilitat dels professionals de la disciplina.

24/05/2023

El Dr. Santiago Ramon y Cajal, cap de Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron des de l’any 2003, i cap del grup de Patologia Molecular Translacional del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha estat nomenat aquest mes de maig nou president de la Societat Espanyola d'Anatomia Patològica (SEAP), la divisió espanyola de la International Academy of Pathology.  
   
El Dr. Santiago Ramon y Cajal, qui va formar-se com a patòleg a la Fundació Jiménez Díaz de Madrid i a la Universitat Yale, també és catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i va ser escollit acadèmic numerari de l'Acadèmia Nacional de Medicina d'Espanya el 2014. Al llarg dels anys, les seves línies principals d'investigació s'han centrat en la identificació dels nous factors oncogènics i els nous enfocaments en teràpia tumoral basats en resultats propis,  essent investigador principal en més de 30 projectes d'investigació.  
   
La presidència del Dr. Santiago Ramon y Cajal durarà fins al 2025. Aquests dos anys estaran plens de nous reptes per donar més visibilitat a l'especialitat mèdica d'anatomia patològica. ''Volem donar visibilitat als patòlegs en la medicina i donar a conèixer la importància que té el diagnòstic patològic en gran part de les malalties. El diagnòstic és el primer pilar de la medicina de precisió. Aquest diagnòstic es complementa amb l’estudi dels Biomarcadors que permeten als oncòlegs fer tractaments més específics i individualitzats pels pacients. És per aquest motiu que volem augmentar la qualitat del diagnòstic a tota Espanya, impulsant la patologia digital, la patologia molecular i implementant progressivament els algoritmes i la intel·ligència artificial'', comenta el Dr. Santiago Ramon y Cajal. La certificació i acreditació dels serveis d’Anatomia Patològica, l’impuls dels centres i patòlegs de referència, així com el reconeixement de les subespecialitats de la disciplina estaran dins de l’agenda del cap de Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron durant aquests dos anys a la Presidència de la SEAP.  

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un servei referent que s’encarrega de realitzar els diagnòstics més precisos per oferir tractaments més adequats per cada malaltia.  És un servei format per 22 patòlegs reconeguts nacional i internacionalment, líders en cadascuna de les seves subespecialitats de patologia quirúrgica, citopatologia i patologia molecular.  

D’altra banda, en l'àmbit de la recerca, el Dr. Santiago Ramón y Cajal lidera el grup de Patologia Molecular Translacional del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Aquest grup, format per un equip de tècnics i biòlegs moleculars, té com a objectiu desvelar els mecanismes moleculars de la progressió i la metàstasi del càncer per a identificar nous marcadors diagnòstics, pronòstics, així com noves dianes terapèutiques. Gràcies al profund coneixement de les bases moleculars tumorals del grup d’investigació, així com a la disponibilitat de mostres tumorals humanes, desenvolupen diferents línies d’investigació centrades en: el coneixement dels mecanismes moleculars subjacents a la cooperació clonal i la comunicació intercel·lular implicades en l’heterogeneïtat tumoral; el paper de les mitogen-activated protein kinase-interacting kinases (MNK) en el desenvolupament de resistències davant de l'estrès cel·lular; el paper de la integrina ß-3 (ITGB3) en la comunicació intercel·lular mitjançant vesícules extracel·lulars en models de metàstasi; l'estudi de les comunicacions cèl·lula-cèl·lula a través d’unions intercel·lulars comunicants (gap junctions). 

La certificació i acreditació dels serveis d’Anatomia Patològica, l’impuls dels centres i patòlegs de referència, així com el reconeixement de les subespecialitats de la disciplina estaran dins de l’agenda del cap de Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron durant aquests dos anys a la Presidència de la SEAP.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.