El consum de cafè podria protegir les persones amb diabetis de patir pèrdua de visió i ceguesa

Un treball on participa el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) mostra que un consum moderat i elevat de cafeïna s'associa amb una reducció del 65% del risc de patir retinopatia diabètica en persones amb diabetis tipus 2.

17/03/2023

El consum de cafè té un efecte protector contra el desenvolupament de la retinopatia diabètica, l’afecció de l’ull que pot causar pèrdua de visió i ceguesa, en persones amb diabetis tipus 2, que suposa el 80% dels casos de diabetis, segons una recerca que s’ha publicat recentment a la revista Nutrients. La investigació es va fer amb un estudi comparatiu amb persones que patien retinopatia diabètica i d’altres que no, mitjançant la resposta d’un qüestionari d’alimentació. També es va utilitzar un model experimental de ratolí, al qual se li va administrar cafeïna a la retina de forma tòpica.

“Un consum moderat i elevat de cafeïna es va associar amb una reducció del 65% del risc de patir retinopatia diabètica en persones amb diabetis tipus 2 sense altres complicacions diabètiques tardanes. Tot i així, aquests resultats no es van confirmar en l’estudi realitzat in vivo amb ratolins”, ha explicat la investigadora de l’IRBLleida, professora de la Universitat de Lleida (UdL) i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), Minerva Granado. “Aquesta troballa permet seguir avançant en la recerca en l’àmbit de la repercussió de l’oftalmologia en les persones amb diabetis”, ha senyalat.

Precisament, la retinopatia diabètica, una complicació oftalmològica de la diabetis, és la principal causa de pèrdua de visió i ceguesa en subjectes diabètics. Es preveu que la seva incidència augmenti a causa de la creixent incidència de diabetis, obesitat i envelliment de la població.

La investigació, liderada des de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i el CIBERDEM, ha comptat amb la participació de personal investigador del Centre Avantmedic de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL), l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol), el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), la Washington University School of Medicine, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante (ISABIAL), el CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), la, Universidad Miguel Hernández d’Alacant, l’Instituto Alicantino de Investigación Sanitaria y Biomédica (Fundación ISABIAL-FISABIO), l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau & Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) i la Universitat de Vic.

La investigació va estudiar a 144 persones amb retinopatia diabètica i 147 persones que no patien aquesta afecció. La retinopatia diabètica va ser avaluada per un oftalmòleg experimentat. El personal investigador va administrar un qüestionari validat de freqüència de consum d'aliments a les persones participants a la recerca. En el model experimental, es van incloure un total de 20 ratolins, a qui es va administrar aleatòriament una gota de cafeïna directament sobre la superfície corneal dues vegades al dia durant dues setmanes en cada ull. El model experimental no va corroborar les troballes en humans.

“Es necessiten més estudis per establir els beneficis i mecanismes de les begudes amb cafeïna en el desenvolupament de la retinopatia diabètica. És important tenir en compte que en el cafè i altres begudes que contenen cafeïna, hi ha altres compostos que poden tenir un paper fonamental en la prevenció d’aquestes patologies, i per tant, s’han d’estudiar”, ha explicat Minerva Granado, investigadora del projecte.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

ESID Summerschool Open Session on Inborn Errors of Immunity

31.05.2024 - 15:00
Més informació

Curs SedUCI 2024. Per una estratègia protectora. De la teoria a la pràctica

03.06.2024 - 08:30
Professionals involucrats en la cura del pacient crític i amb interès a oferir el millor maneig de la sedació, analgèsia i delirium.
Més informació

Vall d'Hebron Talks 'Humanització de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques a través de les famílies'

Activitat Online
03.06.2024 - 15:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Long-term impact of stroke on systemic immunity'

04.06.2024 - 15:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.