El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona finança dues recerques de Vall d’Hebron

Una investigació permetrà millorar el procés de transició dels adolescents i l'altra, la detecció del risc de deteriorament en pacients ingressats.

19/12/2023

Dues investigacions del grup de recerca multidisciplinari d'infermeria del Vall d'Hebron institut de Recerca (VHIR), han estat seleccionades en la Convocatòria 2023 d'Ajudes a la Recerca Infermera que atorga el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). La primera dirigida per la infermera Creu Regné donarà una nova eina per avaluar el grau d’autonomia del pacient adolescent i així personalitzar el seu procés de transferència a la unitat d’adults. La segona, liderada per la infermera Sara Lopez, ha analitzat el valor de la impressió subjectiva del personal d’infermeria a l'hora de preveure l’empitjorament dels pacients.

Facilitar la transició a la unitat d’adults

Creu Regné treballa al programa de transició de l'adolescència a l'edat adulta, un projecte per acompanyar el pacient crònic durant el traspàs de la pediatria a la medicina adulta. La intervenció s’inicia entre els 12-14 anys i s’acaba en el moment que es considera que el pacient està completament integrat al sistema adult, al voltant dels 20 anys. D’aquesta manera s’eviten abandonaments de tractaments o medicació i altres problemes associats amb el canvi. 

L’equip està constantment buscant eines per millorar i personalitzar el seguiment. Per exemple l’estudi dirigit per Regné proposa adaptar el qüestionari TRAQ 6.0 al context hospitalari de Vall D’Hebron. El TRAQ 6.0 s’utilitza als Estats Units, Canadà i Alemanya on ha demostrat la seva eficàcia per avaluar el grau d’autonomia del pacient crònic adolescent. La proposta serà traduir el document  al català i castellà adequant-lo culturalment i socialment a l'àmbit de Barcelona. El nou qüestionari serà avaluat amb els pacients del mateix hospital. Si els resultats són positius, la nova eina s’afegirà al protocol de transició actual de Vall d’Hebron. 

Valorar les impressions del personal d’infermeria

Els hospitals actualment tenen protocols actius per detectar quins pacients tenen més risc de patir un deteriorament agut i d’aquesta manera prendre mesures per evitar-lo. Aquests sistemes fan servir algoritmes que puntuen diferents paràmetres fisiològics, històrics i mèdics per assignar el risc de sèpsia, parada cardiorespiratòria o ingrés no planificat a la Unitat de Cures Intensives, entre altres. El projecte de López vol afegir un nou paràmetre a l’equació, la impressió subjectiva del personal d’infermeria. Els membres d’aquest col·lectiu són les persones que més estones passen en contacte directe amb els pacients i, per tant, poden percebre més ràpidament els senyals d’alerta. La seva valoració ja s’utilitza en diversos centres, però falta un estudi científic que avaluí sistemàticament la seva eficàcia clínica. L’objectiu final és millorar la detecció dels resultats clínics adversos per poder tractar-los precoçment i d’aquesta forma evitar o almenys reduir-los. L’estudi analitzarà prop de 40.000 pacients en més de 20 unitats d’hospitalització.
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Càncer a l'adolescent i adult jove (AYA): Del diagnòstic precoç al seguiment a llarg termini

22.05.2024 - 15:30
Més informació

Defensa de Tesi 'Noves dianes terapèutiques en sepsi'

23.05.2024 - 11:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks 'ITS, què és important saber'

Activitat Online
23.05.2024 - 15:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Patient-centered care: How patient reported outcomes are improving personalised care'

Activitat Online
27.05.2024 - 12:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.