El cardiòleg Valentín Fuster ha explicat els factors de risc de l’ateroesclerosi i altres malalties cardiovasculars a la 17a Jornada Científica de Vall d'Hebron

L’acte ha comptat amb diferents presentacions orals d’investigadors interns i el tradicional concurs de pòsters.

24/11/2023

Aquest divendres, 24 de novembre, s’ha celebrat la  17a Jornada Científica del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Aquest any l’estrella convidada ha estat el prestigiós cardiòleg, el Dr. Valentín Fuster que ha presentat la 27a conferència anual centrada en l'estudi d'Imagenomics per entendre i predir l’evolució de l’ateroesclerosi silenciosa i així prevenir que derivi en una cardiopatia o altres patologies com les malalties neurodegeneratives. Els assistents també han pogut gaudir d'un petit tastet de la gran qualitat i diversitat de les investigacions fetes pel Vall Hebron Institut de Recerca, el Vall Hebron Institut d’Oncologia i el grup de recerca d’infermeria del Vall d’Hebron.  També s’ha organitzat el tradicional concurs de pòsters obert als investigadors predoctorals i postdoctorals, residents i infermeres. 

El dia ha començat amb la benvinguda del Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que exercia d'amfitrió.  Seguidament, la doctora Begoña Benito, directora del VHIR, que ha afirmat que “avui és una oportunitat perfecta per descobrir tota l'activitat de recerca que es fa al Campus”. La doctora Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics del VHIO, ha remarcat “la necessitat, sempre present, de continuar investigant per millorar la vida dels pacients” i ha afegit que jornades com aquesta que permeten “compartir les nostres experiències i crear sinergies són molt positives”. Ha tancat la benvinguda la senyora Mª Àngels Barba, directora d’infermeria de l’Hospital Vall d’Hebron que ha recordat que “el món de la recerca no és fàcil, però val la pena salvar les dificultats per millorar la salut dels pacients”. Ha recordat que actualment ja hi ha 27 infermeres i fisioterapeutes realitzant un doctorat, un increment molt positiu que espera que continuï els pròxims anys.

Un tast de la recerca realitzada al Campus

Com ha afirmat el Dr. Roman “uns dels objectius de la jornada és descobrir tota la recerca desenvolupada aquí per incrementar sinergies i col·laboracions multidisciplinàries i translacionals”, i per això el primer acte del dia ha estat un bloc d'onze conferències curtes com a petita demostració de l’alta qualitat i la diversitat de la recerca que es fa el Campus.

Per part del VHIR s'ha fet una conferència per cada espai Col·laboratiu de Recerca (eCORE) de la institució. Aquests espais estant dissenyat per permetre la col·laboració entre diferents grups de recerca per donar resposta els reptes actuals en l’àmbit de la salut. Primer, la doctora Pepa Soler, representant de l’eCORE Malalties Cròniques i Prevalents, i Envelliment, ha presentat nous tractaments per la Diabetits II. El segon ha estat el doctor Pere Soler, coordinador de l’eCORE Salut de la Dona i Infantil, i Malalties Minoritàries, explicant l’ús de la intel·ligència artificial per detectar precoçment immunodeficiències hereditàries.  La doctora M. José Buzón representant l’eCORE Salut Global, ha comentat la seva investigació per entendre millor la persistència del Virus d’Immunodeficiència Primària (VIH), com a primer pas per trobar una cura definitiva. Per part de l’eCORE Medicina Personalitzada, Diagnòstic Innovador, Imatge Molecular i Salut Digital ha intervingut la doctora Eva Baldrich amb una presentació sobre l’ús de globus vermells sintètics com a eina per monitorar i controlar la pandèmia global de grip. Seguidament, el Doctor José Mª Lizcano representant l’eCORE Càncer, ha presentat el fàrmac oncològic ABTL0812 i el seu potencial ús en diferents per combatre el neuroblastoma, el càncer pancreàtic i altres processos oncològics. Representant l’eCORE Cervell, Ment i Comportament, ha intervingut la doctora Mar Hernàndez presentant nou biomarcadors per diagnosticar l’angiopatia amiloide cerebral. Ha finalitzat el doctor Victor Puentes, en nom de l’eCORE Teràpies i Intervencions Avançades, Nanomedicina, Transplant i Donació, que ha anunciat la descoberta d’una nova nanopartícula amb un gran potencial terapèutic contra l'oxidació i la inflamació.

El VHIO ha explicat dues línies de recerca que consideren d’enorme importància en la investigació oncològica. La doctora Carolina Ortiz, investigadora del grup de Càncer de Mama del VHIO ha presentat la nova tècnica diagnòstica que ha permès detectar precoçment el càncer de mama a partir de la llet materna. La segona intervenció ha anat a càrrec del doctor Marcos Malumbres, cap del grup del Cicle Cel·lular i Càncer del VHIO, on ha desengranat els últims avanços en teràpies amb inhibidors de cicles cel·lulars, tècniques que considera clau en la lluita contra la metàstasi.

I finalment, el grup de recerca multidisciplinari d’infermeria ha presentat dues de les seves investigacions. La primera liderada per la infermera Rocío Tabernero ha versat sobre com analitzar i millorar la qualitat de vida dels pacients els quals els hi ha realitzat una traqueostomia. Seguidament, la infermera Zuleika González, que ha fet un estudi sistemàtic de l’experiència i les necessitats de les dones que van haver d’interrompre un embaràs per causa mèdica, per millorar l'atenció sanitària en aquests casos.  

Un nou camp d’estudi per desentranyar una patologia silenciosa

A la una en punt ha començat la 27a conferència anual de Vall d’Hebron que enguany ha anat a càrrec del doctor Valentín Fuster. Prestigiós cardiòleg amb una llarga experiència, el doctor Fuster compagina actualment les seves funcions com a Director General del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC) de Madrid, Director de l’Institut Cardiovascular i “Physician-in-Chief” del Mount Sinai Medical Center de Nova York. També és Editor en cap del Journal of American College of (JACC) i ha estat nomenat Doctor Honoris Causa a trenta-cinc universitats de prestigi.

La seva conferència ha versat sobre un canvi de perspectiva que va tenir fa quinze anys, en comptes d’estudiar la malaltia va decidir dedicar les seves investigacions a entendre la salut i quins són els factors que influeixen l’aparició i evolució de les malalties cardiovasculars. Per exemple, utilitzant imageonòmics, una combinació de tècniques d’última generació d’imatge i genètica s’ha descobert l’ateroesclerosi pot començar de forma silenciosa en edats molt primerenques. Hi ha quadres subclínics a persones entre els 20 i 40 anys determinen l'evolució de la patologia cardíaca que es detecta quan la persona té 60 anys.  Falten més dades, però tot indica que aquests factors també són claus en el desenvolupament de patologies de degeneratives cerebrals com l’Alzheimer. 

Els factors que s’han determinat són: dos de mecànics: obesitat i hipertensió; dos de químics: colesterol i diabetis; i quatre de comportament: hàbit de fumar, sedentarisme, mala alimentació i trastorns en el descans. El doctor afirma “que si comences a cuidar-te als 50 o 60 ja has perdut el tren”. Per això impulsa programes d’atenció comunitària a la infantesa perquè agafin els hàbits necessaris per prevenir aquest tipus de malaltia que són la primera causa de mortalitat el món. 

El concurs de pòsters 

Durant tota la jornada s’ha celebrat el concurs de pòsters, l'edició d'enguany ha comptat amb quasi 100 participants i els guanyadors s’han desvelat al final de la jornada.

Aquests han sigut:

 • En la categoria de Professionals Sanitaris No Metges o Metgesses:
  • Primer premi: Laia Ventura, Grup de recerca Multidisciplinària d’infermeria del VHIR
  •  Segon premi: Creu Regne, Grup de recerca Multidisciplinària d’infermeria del VHIR
 • En la categoria de Residents:
  • Primer premi: Alba Casellas. Servei d’obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron.
  • Segon premi: Kreina Sharela. Servei d’oncologia mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron.
 • En la categoria Posdoctorals:
  • Primer premi: Kimberley McGrail, Recerca Biomèdica en Melanoma
  • Segon premi:  Khloud Elsharawy, Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR
 • En la categoria de Predoctorals:
  • Primer Premi: (Ex aequo) Marta Miera i Guillem Pons, els dos del grup de recerca de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR
  • Segon Premi: Iñigo González del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO
  • Tercer Premi: Marina Lorente del Grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR

Quasi 100 persones han participat en el concurs de pòsters.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Introducció a la hidrocefàlia i alteracions de la dinàmica de LCR

02.09.2024 - 09:00
Més informació

XIX Curs teòric-pràctic d'Ecocardiografia bàsica i avançada en medicina d'urgències, intensiva i anestèsia

16.09.2024 - 09:00
Cardiologia, Medicina Intensiva, Anestèsia i Reanimació, Neurologia
Més informació

Digestive Session 'Avoidant/restrictive food intake disorder - an important problem in GI?'

25.09.0024 - 12:59
Més informació

Conferència inaugural del Màster VHIR 'Leveraging AI and HPC for Innovations in Biomedical Research and Health Industry' a càrrec del Dr. Josep Maria Martorell

25.09.2024 - 10:30
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.