Dos estudis de Vall d’Hebron reben beques per estudiar el benefici de l’exercici en cirurgia bariàtrica

La investigació ha rebut ajuts de la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat i l’Associació Espanyola de Cirurgians.

06/07/2023

La Societat Espanyola de Cirurgia de l'Obesitat (SECO) i l’Associació Espanyola de Cirurgians (AEC) han becat recentment dos estudis promoguts per l'Hospital Universitari de Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per investigar el benefici de l’exercici físic en persones que se sotmeten a una cirurgia bariàtrica.

Beca SECO per a l’estudi de la gamificació

La SECO ha concedit la beca 'Recerques d'Equips Multidisciplinaris per l'Atenció al Pacient Bariàtric' a una investigació que analitzarà l'efectivitat de la gamificació d'un programa d'exercici físic per evitar la pèrdua de massa muscular del pacient després d'una cirurgia bariàtrica. La sarcopènia, o la pèrdua extrema de massa muscular, és un risc associat a les intervencions bariàtriques. Tanmateix, fins al dia d’avui no s'ha determinat cap programa específic d'activitat física per reduir o evitar aquesta pèrdua de massa muscular utilitzant els últims avanços en gamificació.

Per fer l'estudi, s'ha elaborat un pla d'entrenament físic de sis mesos que començarà abans de la cirurgia i es mantindrà durant tot el postoperatori. Per millorar l'índex d'adherència i implicació dels pacients, es farà servir la filosofia de la gamificació per crear el que es coneix com a 'Jocs Seriosos'. El Dr. Ramon Vilallonga, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina, Metabòlica i Bariàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Cirurgia General del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) afirma que la principal hipòtesi de l'estudi és que "seguir un programa d'entrenament físic mitjançant gamificació influirà sobre l'aptitud física, la quantitat i qualitat muscular, i la qualitat de vida dels pacients".

El centre promotor de la iniciativa és l'Hospital Universitari Vall d'Hebron en el qual s’afegiran 5 hospitals de diferents mides, però tot amb cirurgians acreditats i avalats pel SECO. Són els centres: Althaia de Manresa, Hospital Inca de Mallorca, Hospital de Vic, Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelona, Hospital d'Almeria, i Hospital Sant Joan de Reus. La part tecnològica la portarà la Universitat Euneiz de Vitòria, líder en l'àmbit de les noves tecnologies, videojocs i 'jocs seriosos' així com en l’àmbit de la fisioteràpia, l’activitat física i l’esport. S’espera que la primera fase de l’estudi comenci aquesta tardor. 

La Fundació de la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat (FUNSECO) ha convocat cinc beques amb l’objectiu de promoure la investigació entre els seus socis. D’aquestes, dues es destinen a estudis multidisciplinaris amb un import total de 9.000€ cadascuna.

Beca AEC per investigar els beneficis de la prehabilitació

En el mateix sentit, l’AEC ha concedit 10.000€ a Vall d’Hebron per a un estudi multicèntric aleatoritzat sobre l’obesitat sarcopènica i la implementació d’un programa de prehabilitació física en cirurgia bariàtrica. En aquest cas, l’objectiu és estudiar el benefici de dur a terme exercicis programats sota el suport de l’equip de rehabilitació i fisioteràpia. S’analitzaran les diferències respecte a les recomanacions que es donen habitualment en aquests pacients.

Aquest treball està liderat per Hospitals de Catalunya, Balears i de Madrid (l'Hospital d'Inca, Vic, Reus, Manresa i Hospital Infanta Sofía de Madrid). Com a investigadora principal compta amb la Dra. Clara Pañella, adjunta de la Unitat de Cirurgia Endocrina, Metabòlica i Bariàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora del grup de Cirurgia General del VHIR i amb el suport també del Dr. Ramon Vilallonga.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.