Aula Hospitalària

L'objectiu principal de l'Aula Hospitalària Vall d'Hebron és minimitzar les conseqüències de la interrupció del procés educatiu en els alumnes durant la seva estada a l'hospital. L'equip docent està format per cinc docents entre educació primària i secundària que, per especialitat i competència diversificada, cobreixen totes les àrees curriculars per dur a terme l'atenció educativa.

Els alumnes de l'Aula Hospitalària són infants i adolescents de mitjana i llarga hospitalització en etapa escolar obligatòria (educació primària i ESO). Les classes es duen a terme diàriament i de manera individual a les habitacions, en petits grups en un aula o al servei de diàlisi.

Calendari escolar

El calendari escolar de l'Aula Hospitalària segueix les directrius generals del Departament d'Educació, del Consorci d'Educació de Barcelona i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Consulta el calendari escolar de l'Aula

Sessions informatives

Per conèixer el tipus de treball, funcionament i organització de l'Aula Hospitalària Vall d'Hebron, l'equip docent ofereix la possiblilitat d'assistir a sessions informatives a aquells estudiants que hi estiguin interessats.

Sol·licitud d'assistència a les sessions informatives

Activitats a l'Aula

El centre educatiu de l'alumne és qui marca les directrius a seguir per part de l'equip docent de l'Aula Hospitalària, segons el Currículum oficial del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. A l'Aula Hospitalària, a més, s'organitzen diferents activitats amb l'objectiu d'apropar l'entorn als infants i adolescents ingressats a l'Hospital.

Sant Jordi

Festes i tradicions

A l'Aula Hospitalària se celebren festes i tradicions escolars amb l'objectiu de dur a terme algunes de les activitats que els centres educatius realitzen al llarg del curs i que col·laboren en la formació integral dels alumnes. Algunes d'aquestes són la Tardor i la Castanyada, el dia de la Música, l'Hivern i el Nadal, la Primavera i Sant Jordi, el Dia de la Pau i Carnaval.

Música

Amb música

La música forma part de l'activitat educativa de l'Aula Hospitalària, amb l'objectiu que tingui presència en el currículum de l'alumnat, i per gaudir-ne i ajudar en el treball emocional que requereix l'alumne. L'Associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals col·labora en aquesta tasca a través dels seus voluntaris.

Educació viaria

Educació viària

El programa educatiu La Guàrdia Urbana a l'escola també té lloc a l'Aula Hospitalària, amb la finalitat de donar resposta a les problemàtiques socials i per millorar la convivència, així com per prevenir conductes de risc des de l'àmbit de l'educació. La proposta didàctica s'adapta a la singularitat de l'alumnat de l'Aula Hospitalària.

Hospitalització a l'Hospital

L'Aula a l'Hospital

Es col·labora amb l'Hospital Vall Hebron en activitats educatives que poden, de manera transversal, contribuir a la formació dels alumnes en aquells temes relacionats amb la salut.

Mans juntes

Projecte Connectem

Aquest projecte promou la relació entre els alumnes hospitalitzats. L'objectiu principal és facilitar la relació entre ells mitjançant diferents activitats que es duen a terme des de l'Aula Hospitalària.

Revista

Revista La Petjada

La revista recull alguns dels treballs realitzats per alumnes de l'Aula Hospitalària durant la seva estada a l'hospital, així com fotografies de diferents activitats realitzades al llarg del curs.

Veure la revista del Curs 2021-2022
Clima

Projecte #PorElCLIMA

Formem part de la comunitat #PorElCLIMA, una iniciativa que té per objectiu la lluita contra el canvi climàtic. Com a treball transversal, l'alumnat de l'Aula treballa aspectes relacionats amb aquest tema tan important pel seu present i futur.

Consulta la web del projecte

Preguntes freqüents

Tothom té dret a l’educació, però a l’Hospital no és obligatori. Tot i així, és una bona manera de seguir el ritme escolar per no perdre el curs. Si l’alumne no es pot aixecar del llit o té necessitats educatives especials, l’Aula Hospitalària disposa de material i recursos per poder fer les classes.

Un cop l’infant o l’adolescent ingressa, els docents de l’Aula Hospitalària es coordinen amb els de l’escola o l’institut. Cada centre fa les adaptacions necessàries perquè es puguin seguir els estudis de manera personalitzada.

Sí, cal portar material fungible (llapis, bolígraf, colors..) i els llibres de text, quaderns i llibretes que s’utilitzen a l’escola o l'institut. Si el centre treballa amb plataformes digitals i l’alumne disposa d’ordinador portàtil també és recomanable portar-lo.

La dedicació prevista depèn de l’estat de salut del pacient, la disponibilitat dels docents i la quantitat d’alumnat. Els exàmens es fan sempre que el centre educatiu ho consideri necessari.

Les normes de funcionament de l’Aula no contemplen aquesta possibilitat, ja que no es disposa de suficients docents.

L’Aula atén alumnes de curta durada en cas de reingrés, encara que sigui per pocs dies. En canvi, els docents no tenen autorització per atendre alumnes a l’Hospital de Dia.

La persona interessada s'ha d'adreçar al Consorci d’Educació de Barcelona.

ALTA HOSPITALÀRIA

Servei d'Atenció Educativa Domiciliària

Quan un alumne rep l'alta hospitalària però encara no es pot incorporar al centre educatiu, el Departament d'Educació ofereix el Servei d'Atenció Educativa Domiciliària (AED). La iniciativa permet que un docent es desplaci a casa de l'alumne quan la durada de la malaltia es preveu superior a 30 dies. La família ha de fer la sol·licitud i serà gestionada pel centre educatiu de l'alumne. Si el pacient resideix a Barcelona, el docent de l'AED pot fer classe a l'hospital, seguint el protocol de l'Aula, en cas que l'ingrés sigui de curta durada.

Documentació relacionada

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.