Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica que afecta el sistema nerviós central. El sistema immunitari reacciona contra la mielina, una substància que recobreix les neurones i que transmet els impulsos nerviosos, fet que en provoca la interrupció o l’alentiment. Es considera una malaltia degenerativa i representa la segona causa de discapacitat neurològica en adults joves (entre 20 i 40 anys). Actualment, se’n desconeix la causa i el tractament per curar-la.
Encara que la causa continua sent desconeguda, se sap que el sistema immunitari reacciona de manera errònia contra la mielina. La pèrdua de mielina causa alteracions en el funcionament del cervell, la medul·la espinal o el nervi òptic, i pot ocasionar pèrdua del teixit neuronal. A la llarga també pot causar la destrucció directa de neurones.
Les zones on es produeix una pèrdua de mielina, anomenades “lesions” o “plaques desmielinitzants”, apareixen en el teixit nerviós com zones endurides. Aquestes lesions poden aparèixer en múltiples localitzacions del cervell, la medul·la espinal o el nervi òptic.
Són múltiples i poden aparèixer en dos contextos: en forma de brots i/o amb progressió de la discapacitat.
Els brots són episodis d’alteracions clíniques amb una durada superior a les 24 h que tenen tendència a remetre amb el temps, encara que en alguns casos poden quedar seqüeles. En canvi, si hi ha progressió de la malaltia els símptomes apareixen a poc a poc i s’acumulen de manera més o menys lenta i progressiva. Algunes persones només pateixen un curs amb brots, altres només progressiu i d’altres, després d’un període de brots, inicien una etapa de progressió.
Segons les àrees que afecti els símptomes variaran entre:
També poden quedar afectats l’equilibri o la coordinació, la funció urinària i la funció sexual.
El nombre de casos d’esclerosi múltiple va en augment a escala global i ha arribat als 230 casos per 100.000 habitants en algunes regions. A l’Estat espanyol, la prevalença és al voltant dels 100 casos per cada 100.000 habitants. S’estima que hi ha més de 2,3 milions de persones afectades arreu del món, de les quals més de 45.000 han estat diagnosticades a l’Estat espanyol i 7.500 a Catalunya. Afecta sobretot a les dones: per cada home afectat hi ha entre dues i tres dones amb EM i es diagnostica principalment en adults joves. Tot i que hi ha condicionants genètics, no es considera una malaltia hereditària. Segons els estudis, l’augment de casos diagnosticats pot ser per causa de les millores en la capacitat diagnòstica i en la qualitat dels estudis epidemiològics; però també per l’augment del risc d’adquirir-la per factors ambientals. Actualment, s’estudia la relació del dèficit de la vitamina D amb la malaltia.
El diagnòstic és complex i es fa a través de l’estudi de la història clínica, examen neurològic, ressonància magnètica, punció lumbar i potencials evocats.
El tractament de l’esclerosi múltiple es divideix en tractament de fons i tractament simptomàtic.
El tractament de fons es basa en l’administració de fàrmacs per via oral, endovenosa o subcutània, amb l’objectiu de modificar el curs de la malaltia. Avui dia, disposem de tota una sèrie de fàrmacs que varien en eficàcia, perfil de seguretat i tolerabilitat. En l'actualitat, el repte és oferir el fàrmac adient per al pacient adient, l’anomenada “medicina personalitzada” o “de precisió”, així com de detectar de manera ràpida els pacients que no responen bé a un tractament determinat.
El tractament simptomàtic: alguns dels símptomes disposen d’estratègies de tractament farmacològiques i d’altres, no. Per combatre els símptomes que no en disposen, es treballa amb la rehabilitació multidisciplinària des d’una visió holística. Aquest tipus de tractaments han demostrat la seva efectivitat a l’hora de reduir l’impacte de la malaltia en les activitats i la participació social de les persones afectades.
Encara que no hi ha recomanacions específiques per evitar l’aparició de la malaltia, sí que és important mantenir un estil de vida saludable (dieta saludable, evitar el tabaquisme, exercici moderat, etc.). Ja que afavoreix un millor estat de salut per al cervell i així es pot prevenir l’empitjorament de la malaltia.
Esclerosi múltiple. Com conviure amb aquesta malaltia
Tractament de l'esclerosi múltiple
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.