Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
La meitat dels projectes seleccionats en la convocatòria d’ajuts a la recerca infermera de 2024 són del Campus Vall d’Hebron.
Cinc dels deu projectes que han estat finançats aquest 2024 pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) pertanyen al grup de recerca multidisciplinari d'infermeria del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Aquest èxit subratlla el compromís del campus Vall d’Hebron amb la recerca d’excel·lència i el seu lideratge en la innovació infermera orientada a la millora de l’atenció i la qualitat assistencial en diferents àmbits sanitaris. A continuació, es descriuen els cinc projectes seleccionats del VHIR, que aborden àrees que van des de la formació d'infermeres de pràctica avançada fins a la gestió hospitalària i l'atenció en unitats de cures intensives.
Els pacients crítics i les seves famílies sovint viuen situacions de gran tensió emocional. Montserrat Aran Esteve, infermera assistencial a la Unitat de Cures Intensives del Vall d’Hebron Hospital Universitari i investigadora predoctoral del Grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria del VHIR, lidera un projecte que té com a objectiu avaluar l'impacte d'una intervenció multimodal a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron. El projecte busca millorar la satisfacció dels pacients, familiars i professionals mitjançant una atenció més personalitzada i humana, així com determinar si el protocol millora la seguretat dels pacients en l'UCI.
“Comprendre les necessitats emocionals i socials dels pacients crítics i les seves famílies és essencial per oferir una atenció de qualitat i personalitzada. Amb aquest estudi, volem promoure un model d’atenció més proper i humà que, a més, contribueixi a la reducció de l’estrès i la millora en la recuperació dels pacients. A més, promou unes cures més eficients i sostenibles, impactant positivament en la qualitat de vida dels pacients i reduint el temps d'estada a UCI i les despeses assistencials”, afirma Montse Aran.
La necessitat de garantir que les Infermeres de Pràctica Avançada (IPA) rebin una formació que impulsi les seves competències crítiques i pràctiques és fonamental per a un sistema sanitari de qualitat. El projecte liderat per Núria Cuéllar Baqué, infermera coordinadora de formació de la Direcció d'Infermeria del Vall d'Hebron Hospital Universitari i membre del Grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria del VHIR, busca analitzar l’impacte d’un itinerari formatiu específic en el desenvolupament de les habilitats clíniques i el pensament crític d’aquestes infermeres. A més, explorarà si la seva percepció del rol professional està alineada amb la percepció dels pacients.
"Les Infermeres de Pràctica Avançada juguen un paper essencial en l’atenció sanitària moderna. Aquest projecte ens permetrà conèixer fins a quin punt la formació específica contribueix a una pràctica clínica més eficaç i a una atenció de qualitat més adaptada a les necessitats del pacient", explica Núria Cuéllar.
L’augment de la supervivència dels infants amb patologies cròniques complexes i el model de cures centrades en la família ha incrementat la necessitat de reforçar la relació terapèutica entre infermeres i les famílies d'aquests pacients. Aquest projecte, liderat per Mercè Ferrerons Sánchez, infermera doctoranda de la Unitat d'Atenció Pal·liativa Pediàtrica Integral i membre del Grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria del VHIR, busca descriure i explorar la vivència de la relació terapèutica entre l'equip d'infermeria i les cuidadores principals d’infants hospitalitzats amb patologia crònica complexa.
"La relació entre les infermeres i les famílies és fonamental per garantir una atenció de qualitat, tan a nivell tècnic com emocional. Aquest estudi ens permetrà identificar els factors que influeixen en aquesta relació, amb l'objectiu de detectar fortaleses i àrees de millora. D'aquesta manera, es podrà ajudar les professionals a establir una relació més sòlida, beneficiant tant la seva experiència com la de les famílies i els infants", assenyala Ferrerons. El projecte, basat en grups focals amb infermeres i auxiliars, i en entrevistes amb cuidadores principals, inclou una atenció especial a la diversitat sociocultural de les famílies per assegurar que es doni resposta a les seves necessitats específiques.
Les lesions cutànies en nounats, especialment en aquells amb una edat gestacional molt baixa, són un problema emergent que requereix atenció i recerca. Anna Gros i Turpin, Infermera de suport de cures de la Direcció d'Infermeria del Vall d'Hebrón i investigadora predoctoral del Grup de Recerca Multidisciplinar d'Infermeria del VHIR, ha impulsat una investigació destinada a evidenciar i prevenir les Lesions Cutànies Relacionades amb la Dependència (LCRD) en població neonatal, una àrea en la qual fins ara hi ha hagut escassa investigació. L’augment de la supervivència neonatal ha comportat un increment de la complexitat de les cures, especialment en unitats de cures intensives i semicrítiques. La recopilació sistemàtica de dades sobre la prevalença de les LCRD és essencial per comprendre la magnitud del problema i desenvolupar estratègies efectives de prevenció i maneig en una població tan concreta com és el nounat.
Segons Anna Gros, "hem de seguir investigant per prevenir aquestes lesions, fomentant el criteri clínic infermer, oferint eines que ajudin a la pràctica diària infermera, potenciant l'excel·lència de les cures ofertes i promovent el benestar del pacient i la seva família. Aquest projecte no només ajudarà a millorar les cures dels nounats, sinó que també contribuirà a la seguretat i benestar d’alguns dels nostres pacients més vulnerables". Aquest estudi se suma a l’Observatori Nacional de LCRD en població neonatal, que ja ha confirmat la magnitud del problema com a emergent en salut pública.
Amb un enfocament innovador cap a la gestió hospitalària, Montserrat Martínez Muñoz, adjunta a la Direcció d'Infermeria del Vall d’Hebron i membre del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris del VHIR, lidera un projecte que busca mostrar l’impacte en resultats de salut tras la implementació d’una nova estructuració de les unitats d’hospitalització segons la intensitat de cures que el pacient requereix pel seu problema de salut.
"El nostre objectiu és evidenciar com aquest nou model de gestió organitzacional en les cures, influeix en els resultats de salut i com podem utilitzar aquesta informació per optimitzar la gestió dels recursos i millorar l’atenció als pacients", destaca Montserrat Martínez. A més, considera que “els descobriments que s’obtinguin podrien convertir-se en precedent per a la implementació de models similar en altres hospitals i generar polítiques d’estàndards segurs de qualitat assistencial”.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.