Vall d’Hebron impulsa la xarxa nacional ReALLNet per fomentar la recerca en leucèmia limfoblàstica aguda en recaiguda

La iniciativa, coordinada pel Dr. Pablo Velasco i el Dr. Jose Luis Fuster, té com a objectiu apropar la innovació als i les pacients i impulsar projectes d’investigació en aquesta malaltia.

18/10/2023

La leucèmia limfoblàstica aguda és la malaltia maligna més freqüent en la infància. Tot i que la supervivència global és del 85% a Espanya, disminueix al 30-50% en els pacients que pateixen una recaiguda o que no responen a la quimioteràpia. Per fomentar la recerca i millorar els tractaments, la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP) va crear el 2021 la xarxa ReALLNet. Es tracta d’una iniciativa coordinada pel Dr. Pablo Velasco, pediatre del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron i membre del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i el Dr. Jose Luis Fuster, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Hospital Clínic Unviersitari Virgen de la Arrixaca i membre de l'Institut Murcià d'Investigació Biosanitària (IMIB), i en què participen 47 professionals de tot el territori espanyol. Els resultats de la prova pilot portada a terme en aquesta xarxa fins ara s’han publicat recentment a la revista Frontiers in Pediatrics.

La Xarxa de Leucèmia Limfoblàstica Aguda en Recaiguda (ReALLNet) va néixer com un pont entre l’assistència i la recerca en aquesta malaltia pediàtrica perquè els avenços es traslladin de forma eficient a tots els centres d’Espanya de forma equitativa. “Amb ReALLNet, estem unint forces per facilitar que cada nen, nena i adolescent tingui accés a les opcions de tractament més avançades i personalitzades", destaca el Dr. Pablo Velasco.

Amb aquest objectiu, s’ha creat ja un comitè multidisciplinari format per experts en leucèmia de distintes àrees, des de la clínica, el diagnòstic, la recerca i fins i tot les matemàtiques. Aquest grup s’encarrega d’analitzar i avaluar casos de pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda en recaiguda o refractària basant-se en proves genètiques i nous estudis com els assaigs funcionals, amb la finalitat de prendre decisions informades sobre l’enfocament més adequat de tractament per al pacient.

Entre les diferents iniciatives de ReALLNet destaca també la creació d’un registre que inclou les dades clíniques i biològiques de tots els nens, nenes i adolescents i que recull les decisions clíniques i les respostes als tractaments. També s’ha posat en marxa un protocol per facilitar el transport de les mostres d’aquests pacients als centres diagnòstics de la xarxa, l’Hospital Universitari la Paz i l’Hospital Sant Joan de Déu, i els centres d’estudis funcionals a la Universitat de Barcelona i l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, així com als biobancs del projecte, per emmagatzemar-les amb finalitats de recerca.

L'equip de ReALLNet proposa a més generar una guia de recomanació terapèutica en què s'apliquin els avenços obtinguts en els últims anys i que sigui aplicable a tots aquells pacients en primera recaiguda que, per qualsevol altre motiu, no puguin participar en els assaigs clínics disponibles.

Finalment, en el marc de ReALLNet s’ha desenvolupat també una eina informàtica que ajuda els professionals sanitaris a trobar assaigs clínics en què els seus pacients puguin participar.

ReALLNet treballa conjuntament amb l’estudi SEHOP-PENCIL, liderat per Vall d’Hebron i que té com a objectiu facilitar l’accés de tots els nens, nenes i adolescents amb càncer a la medicina personalitzada, independentment del seu lloc de residència. En aquest cas, ReALLNet serveix com a plataforma focalitzada en càncers hematològics.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Defensa de Tesi 'Inhibició de la interacció entre Mdm2 i p53 com a estratègia terapèutica per al tractament del rabdomiosarcoma amb p53 de tipus salvatge'

22.11.2024 - 09:30
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.