Arrenquen les obres de la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent de Vall d’Hebron gràcies a The Ricky Rubio Foundation i la Fundació ”la Caixa”

El nou espai dotarà l’Hospital Infantil d’un gimnàs de rehabilitació per a infants i adolescents i permetrà atendre un 37% més de pacients l’any

03/04/2023

L’Hospital Infantil Vall d’Hebron viu moments d’entusiasme i il·lusió coincidint amb l’inici de les obres de la futura Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent. L’enderroc dels primers envans són la prova que el projecte està a poques passes de ser una realitat, després que The Ricky Rubio Foundation i la Fundació ”la Caixa” signessin un acord amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron fa un any i mig per endegar l’obra. En aquest temps, gràcies a les aportacions d’institucions i persones a través de campanyes de micromecenatge o la compra d’entrades per al partit solidari “El basket és vida” s’han recavat els diners perquè la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent comenci a ser una realitat. El nou espai permetrà incrementar el nombre de pacients que reben aquest tipus de rehabilitació. Concretament, 750 infants i adolescents es podran beneficar d’aquestes instal·lacions cada any, un 37 % més de la capacitat que té actualment (540 pacients). Ara, l’Hospital Infantil no té àrea terapèutica ni de rehabilitació per a infants i adolescents, i aquests s’han de desplaçar a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats.

El projecte és molt important per a Vall d’Hebron perquè suposa un salt en la qualitat assistencial dels i les pacients pediàtrics i adolescents. “A més d’evitar desplaçaments i facilitar la seva recuperació, la concentració de l’activitat i els recursos en un espai pensat per a pacients pediàtrics i adolescents ens ajudarà a realitzar un millor monitoratge i podrem iniciar nous programes de rehabilitació adaptats a les característiques dels infants i adolescents”, assenyala el Dr. José Manuel Domínguez, subdirector assistencial de Vall d’Hebron.

Per a The Ricky Rubio Foundation, la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent de Vall d’Hebron és un dels projectes més destacats de la fundació. “Implementa alhora un dels objectius nostres com són l’acompanyament i millora de les condicions assistencials pediàtrics de Vall d’Hebron, institució amb la qual venim col·laborant des de fa temps, amb la possibilitat de fer servir l’esport com una teràpia més, activa i eficient, en la recuperació de llargues hospitalitzacions, pacients oncològics, traumatismes, grans cirurgies i trasplantaments. L’entomem com un servei absolutament necessari per al futur de molts nens i nenes” , explica Ricky Rubio.

El subdirector general de la Fundació la Caixa”, Marc Simón, ha posat de relleu la importància del projecte: “El nostre objectiu és estar sempre a prop de les persones que més ho necessiten, en aquest cas infants i adolescents en situació de malaltia o en procés de recuperació. Per això impulsem la creació d’aquest nou espai que contribuirà a humanitzar l’entorn hospitalari i que estem segurs que servirà per millorar la qualitat de vida dels pacients pediàtrics”.

Integrar els valors de l’esport a la recuperació

La futura àrea terapèutica i de rehabilitació estarà a la planta zero de l’Hospital Infantil. “Tindrem un espai més accessible, amable i adient per la canalla”, explica Consuelo Álvarez, adjunta a la Direcció d’Infermeria. La nova àrea segueix el fil narratiu que guia els i les pacients i els acompanyants per l’interior de l’Hospital Infantil: les cultures del món. Cada planta de l’Hospital Infantil ens apropa a una cultura. La planta -2 de consultes externes, per exemple, ens porta de viatge per la cultura europea i a través dels contes de Hans Christian Andersen o els Germans Grimm. I el nou gimnàs segueix el relat de la cultura Mediterrània, protagonista de l’Hospital de Dia Pediàtric Polivalent. Es vol pensar en aquest espai com ho feien els grecs, que van convertir l’exercici físic en joc.  

El nou espai tindrà 220 metres quadrats distribuïts entre una sala diàfana polivalent per a pacients ingressats i ambulatoris; dues sales per fer tractaments individuals; dues sales de teràpia ocupacional i una segona sala polivalent que es pot obrir i tancar, segons les necessitats, on es farà fisioteràpia respiratòria. “El seu disseny juga amb la idea d’enfocar la recuperació cap a un entrenament esportiu més que en un procés mèdic i per connectar els valors de l’esport amb el procés de tractament”, apunta la Dra. Judith Sánchez Raya, cap del servei de Medicina Física i Rehabilitació. El paviment de la sala polivalent hi ha dibuixada una pista d’atletisme, al final de la qual hi ha un mirall que fa la sensació d’estar a una pista circular. Les parets recorden a un rocòdrom i per traslladar els i les pacients que ho necessitin amb una grua que penja del sostre de la sala polivalent a les sales de fisioteràpia s’han recreat onades, per convidar als infants i adolescents a imaginar que fan surf. No falta un cistell de bàsquet a la zona d’accés a teràpia ocupacional perquè els i les pacients interactuïn amb l’excusa del joc. Pel que fa a equipaments, l’espai disposarà de bicicletes el·líptiques, espatlleres, peses, lliteres hidràuliques i matalassos, entre altres elements, adaptats a les necessitats de nens, nenes i adolescents.

Més professionals i més horaris per als i les pacients

L’espai estarà obert des de les 8.00 del matí a les 8.00 del vespre. El coordinador de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional de Vall d’Hebron, Álex Ginés, no amaga la seva alegria, perquè fins ara els i les pacients només disposaven d’horaris al matí. Es crearà un nou equip de fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals de tarda i es disposarà de dos despatxos assistencials, amplis i tecnificats per poder assistir millor els i les pacients, on passaran visites l’equip de rehabilitació infantil del Servei de Medicina Física i Rehabilitació. “Al matí, comptem amb tres fisioterapeutes infantils, dos terapeutes ocupacionals, una administrativa i una TCAI (tècnics i tècniques en cures auxiliars d’infermeria). I ara crearem un equip de tarda amb dos fisioterapeutes, una terapeuta ocupacional, una administrativa i una TCAI. A més, tenim un fisioterapeuta respiratori especialitzat en pediatria i metges i metgesses del servei de Medicina Física i Rehabilitació”, explica Álex Ginés. L’ampliació en horari de tarda està pensat perquè els pacients ambulatoris no hagin de saltar-se classe i les famílies tinguin més horaris per facilitar la conciliació. “Per a nosaltres és un gran avenç estar a prop i portar la rehabilitació a l’Hospital Infantil des d’una visió de l’infant i l’adolescent i no de l’adult”, destaca el coordinador de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional.

Jess Dellà, interiorista de “Studio Invitado”, responsable del projecte, destaca l’esforç que han fet per dissenyar un espai que proporcioni alegria amb colors tranquils, formes arrodonides i suaus, i projectat amb la funcionalitat que el personal sanitari requereix. “Hem jugat amb elements arquitectònics per rebaixar l’ansietat, la por i l’estrès, i generar emocions positives, facilitar les relacions i la recuperació dels infants i adolescents. S’ha treballat perquè el fet d’anar a teràpia de recuperació sigui més emocionant i menys dur”, explica.

 

El disseny del nou gimnàs juga amb la idea d’enfocar la recuperació cap a un entrenament esportiu més que en un procés mèdic i per connectar els valors de l’esport amb el procés de tractament

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.