Pulseras Candela renova el seu suport a la recerca en ependimoma pediàtric de Vall d’Hebron

L’associació i el VHIR han signat un conveni de col·laboració per finançar amb 150.000€ un projecte per trobar noves estratègies terapèutiques d’aquest tumor infantil del sistema nerviós central.

25/10/2022

Pulseras Candela i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han signat un nou conveni de col·laboració per finançar amb 150.000€ repartits en tres anys el projecte “Noves aproximacions terapèutiques per al tractament de l’ependimoma pediàtric”. L’associació fa possible aquest estudi, liderat pel laboratori del Dr. Miquel Segura, investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR.

Per al Dr. Miquel Segura, “el compromís de Pulseras Candela per quart any consecutiu és essencial per consolidar i avançar en la recerca d’un dels tumors cerebrals poc freqüents i altament agressiu”.

Per la seva part, per a l’associació Pulseras Candela, “és tot un orgull poder tornar a signar un conveni com aquest, i que durant 6 anys part d’aquesta línia d’investigació se sustenti gràcies a la nostra aportació, i amb l’esperança que el Dr. Miquel Segura i el seu equip el dia de demà puguin trobar tractaments per a aquesta malaltia”.

La recerca en ependimoma pediàtric a Vall d’Hebron

L’ependimoma pediàtric és un tipus de tumor infantil que afecta el sistema nerviós central dels i les pacients afectats i és incurable en aproximadament el 40% dels casos. El seu tractament es basa en cirurgia acompanyada de radioteràpia o quimioteràpia, però acostuma a estar limitada per la seva complicada ubicació i pel risc de danyar estructures cerebrals vitals. El desenvolupament de noves teràpies és clau per millorar la qualitat de vida i la supervivència. En aquest sentit, el projecte liderat pel grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR té com a objectius:

  1. Augmentar el nombre i caracterització dels models cel·lulars i animals. Per augmentar la cartera de tractaments possibles, és necessari provar-los primer en models. El grup ha establert ja un circuit per a la generació de nous tumors cerebrals pediàtrics i han augmentat la capacitat d’adquirir models d’institucions d’EUA i Canadà.
  2. Provar fàrmacs epigenètics amb alta selectivitat per al cervell. Un dels majors problemes en el tractament dels tumors del cervell és la poca permeabilitat d’aquest òrgan per als fàrmacs. Fins ara, el grup ha demostrat que els fàrmacs epigenètics tenen alta capacitat per arribar a les cèl·lules del cervell i retardar el creixement dels tumors. En l’actualitat continuen investigant la combinació amb altres fàrmacs per millorar els tractaments.
  3. Entendre com el microambient tumoral ajuda al creixement i progressió de l’ependimoma. Perquè una cèl·lula tumoral creixi en un entorn determinat, necessita de la contribució de les cèl·lules veïnes. Els investigadors han vist que hi ha un gran nombre de gens que s’activen només quan les cèl·lules de l’ependimoma es troben en l’entorn on habitualment creix el tumor i han identificat 2-3 altament regulats pel microambient tumoral i han generat eines per inhibir la seva funció.
  4. Desenvolupar immunoteràpia personalitzada. Per oferir el millor tractament possible, els investigadors estudien com els diferents tipus de tractaments convencionals afecten a l’expressió de les proteïnes de membrana que poden ser dianes d’immunoteràpia o teràpies basades en CAR-T. Es posaran a punt tècniques de biòpsia líquida per avaluar l’expressió d’aquests antígens en mostres de líquid cefaloraquidi.

Pulseras Candela

L’associació Pulseras Candela va néixer el 2013, quan la Candela, una nena amb leucèmia, va començar a fer polseres amb les seves amigues i els nens, nenes i adolescents que compartien planta a l’hospital amb ella. Les seves famílies van crear l'associació per preservar el seu projecte solidari i fomentar la recerca per millorar el tractament i la supervivència dels pacients, juntament amb la col·laboració de voluntaris, empreses i tota la societat que ha portat aquest projecte a ser un dels principals promotors de recerca de càncer infantil al nostre país.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Congress: Translational research in HNSCC: New challenges for future therapies

02.12.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.