La programació de Catalunya Ràdio s’ha fet avui des de Vall d’Hebron per donar a conèixer Realitat Millorada

El gran projecte de reforma de l’Àrea d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques es farà possible gràcies a la col•laboració de Fundación Small, Fundació A. Bosch i Fundación Aladina.

12/11/2021

Vall d’Hebron ha acollit durant tota la jornada la programació de Catalunya Ràdio, de 10:00 a 19:00 hores, per donar a conèixer Realitat Millorada, el gran projecte de reforma de l’Àrea d’Hospitalització d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques,que es farà possible gràcies a la col·laboració de Fundación Small, Fundació A. Bosch i Fundación Aladina.

El dia ha començat a l’estudi habilitat a la plaça de l’Hospital Infantil amb El Matí de Catalunya Ràdio. Laura Rosel ha entrevistat Andrés Iniesta, que ha atès Catalunya Ràdio des del Japó. Iniesta ha elogiat el projecte Realitat Millorada, que farà més agradable l’estada dels i les pacients d’oncologia infantil: “Per a mi és una cosa molt bonica, sobretot amb la gent que viu moments complicats. Quan m’ho van proposar no vaig dubtar”

Les ulleres de Realitat Millorada són unes senzilles ulleres de cartó, dissenyades pels nens i nenes ingressats en l’espai d’Hospitalització d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron (Alba, Gael, Esmeralda, Fátima i Alba), que ajuden a veure una realitat molt millor perquè, en comprar-les, es contribueix al fet que la reforma de l'àrea sigui possible. A través de la web realitatmillorada.org es poden comprar les ulleres dissenyades pels nens i nenes, de manera individual o en packs de cinc, deu o quinze unitats.

Laura Rosel també ha entrevistat el Dr. Lucas Moreno, cap d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ha destacat que el projecte Realitat Millorada servirà per posar els i les pacients d’oncologia pediàtrica i les seves famílies al centre i millorar el confort de la seva estada. “Atenem uns cent pacients pediàtrics nous amb càncer cada any, els tractaments duren un any”, ha reflexionat el Dr. Moreno. “Són nens i nenes que passen temporades molt llargues hospitalitzats, poden estar mesos i han d’estar en les millors condicions possibles”, ha reclamat. 

Mariola Dinarès, periodista de Catalunya Ràdio, ha exercit d’ambaixadora de Realitat Millorada durant tota la programació especial d’avui. Així, ha donat veu als nens i nenes que han ideat les ulleres de realitat millorada, com el Dídac, un dels petits artistes. Altres entrevistes destacades del dia han estat a les famílies de pacients oncològics hospitalitzats a Vall d’Hebron, com l’Anna i l’Aziza: “T’ajuden molt. No tinc paraules. T’animen, t’acompanyen”, han agraït als sanitaris.

Esther Díaz, supervisora d’Infermeria d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques a Vall d'Hebron, i Amalia Ortega, infermera del Servei, han destacat la calidesa que les famílies d’aquests nens i nenes fan arribar als i a les professionals de Vall d’Hebron: “Les famílies sempre tornen i estan molt contentes amb tots els i les professionals. És una gran alegria. Amb Realitat Millorada podrem millorar l’atenció que donem als i a les pacients”, ha valorat. Grups com Xiula han posat la banda musical del matí, amb la cançó Mirada estràbica, o l’artista Dàmaris Gelabert, especialitzada en música infantil. També han intervingut al llarg de la programació Anna Bosch, presidenta de la Fundació A. Bosch, Laura Lucaya, vicepresidenta de la Fundación Small, i Isthar Espejo, directora de la Fundación Aladina.

Xavi Pérez Esquerdo, del programa L'última hora, ha preguntat a José Ramón Rubín, zelador del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron, quantes passes fa al dia: 18.000 passes, ha calculat ell. Al mateix programa, Joel Díaz ha sorprès amb una versió de Sweet Home Alabama adaptada a Realitat Millorada: “tot serà com vulguis tu”, ha cantat acompanyat del públic assistent.

La Marta Achutegui, infermera del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron i encarregada del programa de mindfulness per a professionals de Vall d’Hebron, ha explicat als i a les oients com repercuteix en el seu benestar i, en conseqüència, en una millor atenció als i a les pacients. “El projector de 3D ens transporta a un món relaxant. La idea és que els i les professionals tinguin un espai per canviar la perspectiva i saber gestionar l’estrès”, ha declarat.  

El programa L’última hora també ha entrevistat el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ha emfasitzat la rellevància del projecte Realitat Millorada.  “L’adequació dels espais és important, som un hospital referent d’oncologia i pediatria. Tenim l’expertesa dels i de les nostres professionals sanitaris, el talent hi és, però el continent també és important i influeix en el contingut. Si les instal·lacions i els espais són els adequats, millora la feina més assistencial, més clínica”, ha exposat el Dr. Albert Salazar.

El gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha agraït a la societat civil i en particular a la Fundación Small, Fundació A. Bosch i Fundación Aladina per haver triat un hospital públic com Vall d’Hebron per a aquest projecte, que suposarà una inversió de més de sis milions d’euros per realitzar una remodelació integral d’un espai de més de 2.646 metres quadrats, amb 28 habitacions individuals en els quals els nens i nenes i adolescents podran estar acompanyats d’un adult i vuit específiques per trasplantaments de moll de l’os. La reforma també inclourà una zona de jocs infantils, una terrassa, un espai per a adolescents i àrees de descans per a familiars.

“El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques realitza entre 100 i 120 tractaments nous cada any de pacients pediàtrics de Catalunya i entre 30 i 40 de pacients pediàtrics que procedeixen d’altres indrets de l’Estat, a més de portar a terme 40 trasplantaments de progenitors l’any i 80 cirurgies pediàtriques d’alta complexitat”, ha posat en valor el Dr. Albert Salazar. Segons ha destacat, Vall d’Hebron està acreditat com a Centre, Servei i Unitat  de Referència (CSUR) en progenitors hematopoètics al·logènic infantil, sarcomes en la infància i neuroblastomes: compta amb una reconeguda expertesa en el tractament de leucèmies, tumors cerebrals, limfomes, neuroblastomes i sarcomes.

L'empatia cap als pacients pediàtrics i les seves famílies, fonamental 

La Tarda de Catalunya Ràdio ha seguit amb una entrevista al Biel Pérez, un pacient pediàtric diagnosticat amb un osteosarcoma amb només deu anys. “Quan em van diagnosticar no entenia gaire el que succeïa, però malgrat tot estava animat per la família, professionals i amics”, ha exposat el Biel. El Dr. Luis Gros, metge d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de qui en Biel és pacient, ha destacat l’esforç que els i les professionals intenten transmetre a pares i nens en donar-los una notícia com aquesta. “Té molt de ciència, art, sensibilitat i empatia cap a aquestes persones, tot ha estat positiu en el cas del Biel després del primer impacte emocional”, ha exposat.  Al Biel li encanta la música i per això va crear “El rap d’en Biel”, una idea que va sorgir a les sessions de fisioteràpia.

L’infermer Antonio Toro també ha destacat la necessitat d’empatia per part dels i de les professionals sanitaris cap a pacients com el Biel. “Com a infermer, la part humana és la que menys es pot preparar, el que fem amb les famílies, els nens, nenes i adolescents als quals atenem és intentar tractar-los com voldríem que ens tractessin a nosaltres o a un familiar”, ha explicat Antonio Toro.

Maribel Enamorado, infermera d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, ha explicat com ella i tot els i les professionals del Servei sempre intenten que els nens i nenes s’ho passin al millor possible, sobretot en dies especial com el Carnestoltes. Enguany, tot l’equip de l’Hospital de Dia d’Oncologia Pediàtrica es va vestir de Mario Kart, amb disfresses fetes pels i per les professionals amb ajuda dels infants.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.