Vall d’Hebron participarà en l'assaig clínic d'un tractament contra el càncer de pàncrees

El càncer de pàncrees afecta majoritàriament persones d'entre 65 i 70 anys i és un tumor de difícil diagnòstic i una alta mortalitat.

05/11/2020

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) participaran en la primera part d'un assaig clínic de l'empresa biofarmacèutica catalana AbilityPharma per desenvolupar el seu tractament contra el càncer de pàncrees, basat en el desenvolupament d'un nou compost antitumoral, la molècula ABTL0812. L'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona també participaran en aquesta fase de l'assaig.

Es tracta d'un assaig clínic de fase 2b multicèntric internacional, doble cec i controlat amb placebo, en càncer de pàncrees per investigar ABTL0812 en combinació con la quimioteràpia FOLFIRINOX. L'assaig clínic comptarà amb 140 pacients amb càncer pancreàtic avançat i metastàsic. D'aquests pacients, un 45% seran estatunidencs, un 45%, europeus (d'Espanya i França), i un 15%, israelians.

La Dra. Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, i Investigadora Principal de l'estudi a Espanya, ha declarat que “el càncer de pàncrees és un dels tumors amb menys avenços en els últims anys i manté un pronòstic infaust. És necessari continuar investigant noves estratègies per millorar la supervivència dels nostres pacients”.

Una malaltia òrfena

El càncer de pàncrees és considerat una “malaltia òrfena” amb una necessitat clínica urgent de noves teràpies eficaces i segures. Fins al moment, la quimioteràpia ha estat el principal tractament per a totes les etapes del càncer de pàncrees. Amb ABTL0812, no obstant això, es potencien els efectes de diversos tipus de quimioteràpia sense augmentar la seva toxicitat.

El càncer de pàncrees afecta majoritàriament persones d'entre 65 i 70 anys i és un tumor de difícil diagnòstic i una alta mortalitat. Dit d'una altra manera, el càncer de pàncrees no és el més freqüent, però sí que és el que té la taxa de supervivència més baixa entre els principals tipus de càncer: pulmó, colorectal, mama i pròstata. De fet, els pacients amb càncer de pàncrees sobreviuen una mitjana de sis mesos, mentre que només el 15% aconsegueix l'any de vida i només un 4% els cinc anys.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.